Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość betix

jak oduczyc dziecko od pampersa?

Polecane posty

Gość betix

moj syn ma prawie 2 lata< we wrzesniu bedzie mial> . biega juz 4 dzien bez pampersa i jeszcze ani razu nie zawolal ze chce siusiu. a ja mu tlumacz, przekonuje, pokazuje nocnik. zawsze mowi ze nie chce. jak go posadze na nocnik to nie zrobi. a wstanie i nie minie minuta a maly robi w majtki. ile jeszcze potrwa oduczanie go od pampersa??

może go posadź na nocnik w tym czasie się z nim baw może akurat zrobi siusiu i będziesz mogła go pochwalić czy bić brawa. Mój chrześniak tak się nauczył

Gość betix
tylko ze ja juz prubowalam go na nocnik sadzac i zabawiac ale on i tak dlugo nie usiedzi . jest strasznie ruchliwy a jak chce go przytrzymac na sile to sie wscieka.

Gość betix
ja go tyle razy juz sadzalam. nawet raz udalo mu sie zrobic siusiu na stojaco ale to na podworku. no i pochwalilam go itd. powiedzialam ze ladnie zrobil itp. ale to nic nie dalo nadal sika w majtki.

Gość betix
tesciowa uwarza ze powinnam uczyc go na stojaco sikac do nocnika. ma racje?

moim zdaniem chyba nie, bo w końcu teraz chodzi stoi siedzi i robi w majtki więc nie zauważy różnicy a tak to będzie miał swoje miejsce wyznaczone. Musisz chyba mieć trochę więcej cierpliwości. tka jak pisałam mój chrześniak miał ponad dwa latka jak zaczął siadać na nocnik

Gość batix
a ile czasu moze minac aby sie nauczyl wolac siusiu. wiem ze to zalezy od dziecka no i kazde jest inne ale tak mniej wiecej?

Gość betix
tak malo rad? kobitki poradzcie cos.

Mój synek właśnie przez lato nauczył się sikać do nocnika. Na działce biegał w samych majtusiach. Co chwile namawiałam go do sikania w rózne miejsca ( pod drzewko, krzaczek, na kamyk, na patyk, na kwiatka). Tak mu się to spodobało i tak zostało. I sikał do nocnika na stojąco. Owszem nie obyło się bez niespodzianek, ale to chyba nie problem nosić ze sobą kilka par majtusiów. Życzę powodzenia

Gość obserwuj
Moja dwuletnia córka też nie chciała siadać na nocnik, ale od tygodnia biega w samych majtkach i widzę dużą porawę. Fakt jest jednak taki, że muszę mieć oczy dookoła głowy, bo ona nadal nie woła. Trzeba obserwować, jak czuje że chce zrobić siku, to ma swoje specyficzne zachowania (nie będę pisać szczegółowo, bo każde dziecko jest inne), ale jak widzę, że chce się załatwić, to sadzam ją na nocnik i ona od razu robi siku. Jak chce oglądać bajkę, albo książeczkę, to tez ją sadzam i wtedy siedzi dosyć długo, chyba, że zrobi to wtedy wtaje od razu. Oczywiście są wpadki, ale bez tego się nie obejdzie. Musisz być cierpliwa i przede wszystkim konsekwentna, a wtedy się nauczy. No i ważne jest, żeby dziecko nie kojarzyło nocnika z karą, najlepiej żeby to była zabawa. Moja zawsze dostaje owacje na stojąco i sama też bije brawo:) Przypominaj mu, że nie ma pampersa i że ma robić do nocnika. Nauczy się, zobaczysz:)

Gość obserwuj
No i jeszcze opowiadam jej bajkę o królewnie (co ma tak samo na imię jak ona), która się nauczyła robić do nocnika i nie używała pampersów. W nagrodę rodzice zrobili przyjęcie z tortem, ze świeczkami, balonami i prezentami. I mówię jej, że jak ona będzie korzystać z nocnika zamiast pampersów to też takie przyjęcie zrobię.Ona jest zachwycona tą bajką, a ja, jak już będzie po problemie pampersowym to na pewno zrobię jej taką imprezę:) Słowa trzeba dotrzymywać, czyż nie? :D

Gość anulka1234
moj synek przed ukonczeniem 2 lat nie chcial siadac na nocnik a jak juz usiadl to i tak nie zrobil do nocnika tylko na podloge pomoglo siusianie na kwiatek czy trawke ale w dalszym ciagu nie wolal ze chce siusiu to w cieple dni zakladalam mu tylko koszulke i wtedy jak chcial siusiu to sam robil a jak byl w domu to siusial do nocnika moze potrzebowal wiecej swobody i po miesiacu zabieralam synka na zakupy juz bez pieluszki ale tak na wszelki wypadek bralam pampersa i ciuszki do ewentualnej wpadki ale nigdy sie nie przydaly ,zycze ci zeby twoj synek szybko zapomnial o pieluszce a tak na koniec dodam ze znam matki ktorych dzieci maja juz ponad 3 latka i biegaja z pielucha

Gość Po piewrsze każde dziecko
musi dojrzeć do korzystania z nocnika. Generalnie kontrola zwieraczy zaczyna się koło 2 roku życia, ale wcale nie oznacza, że każde dziecko w tym momencie będzie juz na to gotowe. Po drugie jak ja próbowałam nauczyc córkę korzystania z nocnika i załamywałam się juz lekko to dostałam mądrą rade i załapała w ciągu jednego dnia- czasami dziecko myli majtki z pieluchą. Tzn.czuje, że coś ma i mysli, że to pielucha. Ściągnąc majty i niech lata z gołym tyłkiem. Po tzrecie- jeśli w ciągu 2-3 tygodni dziecko nie załapie, to dac spokój i spróbować za jakiś czas

Gość betix
dziekuje za rady. zastanawiam sie jeszcze czy np gdy dzis jest chlodniej to moj synek biega w spodniach czy tez mu zalozyc same majteczki?? czy jak zaloze dzis mu pampersa to juz sie wogole bedzie jeszcze dluzej trwalo oduczanie go od pampersa??

Maluch, który dotąd załatwiał swoje potrzeby fizjologiczne do pieluch jednorazowych jest przekonany, że właśnie tam ma się załatwiać. To nie jest oznaka jego stawiania się czy robienia na złość rodzicom tylko skutek dotychczasowego wychowania. Dziecko nie rozumie dlaczego z dnia na dzień rodzice nie są zadowoleni z tego, że ono nie załatwia się do nocnika, dziecko trzyma się swoich starych, wyuczonych nawyków. Dziecko nie rozumie dlaczego to co było do tej pory akceptowane czyli robienie siku w pieluchę teraz jest przez rodziców nietolerowane. Aby skutecznie odzwyczaić malucha od pieluchy mamy do wykonania kilka ważnych zadań, które są zamieszczone w artykule "Porozumienie nad nocnikiem" Pani Emili Kulpy-Nowak. Ważne jest aby maluch odzyskał świadomość działania jego ciała, na nowo uwrażliwić na sygnały płynące z jego brzuszka, wypracować skuteczne sposoby komunikacji i pomóc budować motywacje by dziecko chętnie korzystało z nocnika. Pozdrawiam.

Gość Karolaa94
Moja córka ma 3.5 roku . Nadal załatwia się w pampersa. Nie chce kompletnie siadać na swoj nocnik,... Mimo ze bawi sie nim ogólnie . ale nie chce na niego siadac... Pomózcie.. Co mam robic. Jak ją oduczyc... ???????