Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mysza81

praca a ciaza

Polecane posty

Gość mysza81

Witam serdecznie. Dostałam propozycję pracy, lecz okazało się, ze jestem w ciąży. Jaki okres musiałabym być zatrudniona żeby pracodawca mnie nie zwolnił?, podejrzewam, ze jak by się dowiedział to by mnie nie zatrudnił, więc wole nie mówić. Po ilu miesiącach opłacanych składek mogłabym iść na zwolnienie. jeżeli mnie zatrudni i po dwóch miesiącach dowie się że jestem w ciąży może mnie gnębić wtedy na pewno skorzystałabym ze zwolnienia, kto w takim razie opłacałby moje składki jak po 3-4 miesiącach pracy poszłabym na zwolnieni?. Od pięciu lat jestem osobą bezrobotną wcześniej pracowałam 3 lata, obecnie kończę 3-letnie studia czy jakieś wcześniejsze składki będą się wliczały. Proszę może znajdzie się jakaś osoba, która mnie uświadomi

Gość po poł roku dopiero...
..a pol roku bedzie ci ciezko to ukryc ;) zreszta lepiej nie klam bo i tak cie zwolnią, za nieuczciwosc, sa tacy pracodawcy.Poszuka byle pretekstu i cie wywali. ja bylam w podobnej sytuacji, trafila mi sie praca marzen (mam prace ale chcialam zmienic), coz, nie chcialam robic z siebie oszustki na starcie i zrezygnowalam.. Nie powiedzialm czemu, bo po co palic mosty?

Gość kodeks pracy
chroni kobietę od poczęcia i pracodawca jak sie dowie, będzie musiał przedłuzyc Ci umowę do końca ciazy, a później dostaniesz z zusu zasiłek macierzyński. Długo nie ukryjesz, bo po dkoniec 4 miesiąca każdy się domśli

Gość jak cie wysle na badania
wstepne to sie dowie, apotem moze cie np. zwolnic dysyplinarnie i wcale bym sie nie zdziwila gdyby tak zrobil, na dodatek jak nie pracujesz a chcesz dostawac wszystkie zasilki to to sie nie beirze z niczego,ale z pieniedzy tych ktorzy uczciwie oplacaja skladki. Zreszta nawet jak cie zatrudni i nie zwolni, to spalisz za soba mosty a opinia bedzie sie ciagnela.

Gość po pol roku dopiero..
dokladnie, jeszcze są badania przed przystapieniem do stosunku pracy. I one na 100 % wykaza ciaze, nie mozesz sie przeswietlac, a przeswietlenie pluc jest obowiazkowe. i nowy pracodwaca MOZE JA ZWOLNIC wczesniej, nie musi przedluzac umowy. Inna sprawa by byla jakby robila na umowe o prace conajmniej pol roku, wtedy ma prawo do L4 przez calka ciaze i macierzynskiego.

Gość badanie wstępne
to na ogół wywiad z lekarzem i badanie wzroku, jak się lekarzowi nie prznasz badanie wzroku ciąży nie wykryje

Gość zależy jaka praca
Jak ci nie będzie na niej zalezalo to się zglos, na dodatek musisz pamietac, ze jak pojdziesz na zwolnienie bedziesz pod kontrolą ZUSu. A po co pracodawcy pracownik, ktory zaraz pojdzie na zwolnienie? Takie klamstwa i oszustwa maja krótkie nogi i zazwyczaj się dobrze nie koncza dla pracownika, ale sama decydujesz.

Gość kodeks
od trzeciego miesiąca ciąży jesteś chroniona, tzn. że po 3 miesiącu nie mogą Cie zwolnić, ale wcześniej tak. jeśli umowa kończy Ci się wcześniej niż masz wyznaczony termin porodu, to przedłużą Ci ją do dnia rozwiązania. co do badań wstępnych, to nie wydaje mi się żeby wykrywały one ciąże. to tylko zwykłe badanie, wywiad z lekarzem, tak przynajmiej było u mnie. czasami pobierają krew, ale nie jest ona raczej badana pod kątem ciąży. płuca też nie zawsze prześwietlają. poza tym na zaświadczeniu jest tylko napisane czy jesteś zdolna do pracy czy nie.

Gość Krotochwila
Miałam dokładnie taką sytuacje. Prawie w tym samym momencie kiedy zostałam przyjęta, zaszłam w ciązę (nieplanowaną - zdarza się!) i niby dlaczego miałabym nie pracować??? Toż to dyskryminacja! Nie wiedziałam o ciąży w czasie badań i zrobiłam prześwietlenie płuc (o zgrozo!), na szczęście nie zagroziło to dziecku. O ciąży powiedziałam w 3 miesiącu, ponieważ miałam tzw. okres próbny(a jeśli jest on powyżej miesiąca bodajże, to nie można kobiety zwolnić- tzn. kiedy okres próbny kończy się na początku 3 miesiąca ciąży) nie wiem czy coś się zmieniło w przepisach więc mnie poprawcie jeśli się mylę. I nie wiem czemu miałabym od razu się przyznawać?Nieuczciwie być w ciąży>??? Moja koleżanka pracowała w Anglii i tam ciąża nie ma wpływu na awans (oczywiście mówię o rzetelnych korporacjach). Powiedziała o ciąży w 6 miesiącu. I to tylko gwoli ustalenia innego grafiku pracy. I nikt się nie boczył! A w tej Polsce to nawet światłe matki Polki każą Ci się kajać, że śmiałaś zajść w ciążę. ŻENADA!