Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość betix

jak oduczyc dziecko od pampersa?

Polecane posty

Gość betix

moje dziecko bedzie mialo we wrzesniu 2 lata. chce go oduczys od pampersa ale jakos narazie nie widze zadnych efektow. namawiam go jak tylko moge , sadzam na nocnik i zajmuje go a on nic , przekonuje ile sie da. ucze go juz albo dopiero 5 dzien. a maly nawet nie zawola. poradzcie mi cos.

Gość mimmitta
eee,jeszcze ma czas :-) Moja coreczka sama po prostu nie chciala juz pampersow,ale dopiero w wieku 3 lat i paru m-cy to nastąpiło. Nie chcialam jej na sile sadzac na nocnik,a sama nie wolala,wiec tlumaczylam,mowilam co i jak,ale sama sie oduczyla.

Gość betix
mize masz racje ze ma czas ale jest przeciez tyle dzieci co juz nie siusiaja w pampersa no i wiadomo ze dla dziecka lepiej jak np jest goraco i nie musi biegac w takim pampersie.

musisz byc baaardzo cierpliwa.gdy moja corka miala skonczone 2 latka powiedzialam dosc.i przez pierwsze 3 dni sikala wszedzie,tylko nie do nocnika.4 dnia(chyba 4) przez caly dzien sadzalam ja na nocnik tak co 15 minut i chyba wtedy zalapala o co chodzi.nie zakladalam jej tetry tylko od razu majtki.poczula ze ma mokro i nie odpowiadało jej to bardzo.i tak z dnia na dziec pytajac ja co chwile o siku nauczyla sie.skoro ty masz synka,to moze tatus pokaze jak to sie robi "po mesku".pamietam ze tak moi rodzice zrobili z bratem.alez go duma rozsadzala ze nasikal na drzewo tak jak tata.

widzialam niedawno w vivie czy w gali zdjecie Liv Tyler z synkiem, wystawala mu ze spodni pieluszka i nie byloby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, ze on ma juz 4. latka :( nic sie nie boj, do tego czasu Twoje dziecko na pewno oduczy sie pampersow :)

Gość Mamuski z MARSA
jaki czas? dziecko 2 letnie i w pampersie? Nie rozsmieszajcie mnie!!!! Moja rada: jest cieplo, posciagaj dywany, chodniki, wszystko co mozna zasikac, zakladaj zwyka tetre i sadzaj na nocnik, pomoze!!!!!!! Poczuje zimno w dupsko i szczypanie to zrozumie! Tzn juz dawno rozumie, to duze dziecko (3 lata smiech na sali!!!!!!!!!!!) tylko z lenistwa mu sie nie chce, szkoda ze...wczesniej nie byl sadzany i nie mial szansy sie oswoic i przyzwyczaic do nocnika!!!!!

Gość betix
ja mysle ze ma jeszcze czas moja bratowa ma dziecko 4 letnie i biega w pampersie ale dla mnie to lekka przesada. a ja wolalabym jednak oduczyc malego od pampersa i bedzie to dla mnie wygodniejsze i dla niego.

ja synka sadzam od 9 miesiaca na nocnik teraz ma 15 miesiecy i zrobi za kazdym razem siku a rano zawsze kupa tera ja k tak cieplo to mu nie zakladam pampersa tylko gatki i czasem zaraz za 10 min zrobi a czasem nawet 2 godz sucho no ale co nie chce wolac to nie chce no ale uwazam ze dwuletnie dziecko juz powinno siusiac na nocnik ale zobaczymy jak to u mnie pojdzie:P

Gość betix
ja sobie postawilam cel zeby przez to lato nauczyl sie siusiu robic do nocnika. zebym juz jesienia mogla mu zalozyc tylko na noc pampersa.

trzeba byc systematycznynm i nie wolno odpuszczac.z tego co slysze to po miesiacu nauki dzieci lataja na dzien bez pieluchy.

pierwsze co to kupiliśmy nocnik - grający co to niby fanfary ale okazało się że Mały to czy mu gra czy nie miał gdzieś. ale nocniczek był - po domu Synek biegał w majteczkach i nawet jak nie zawołał a siusiał to sadzałam go na nocniczek i nawet jak usiadł i to oczywiście mega radość. do pomocy nauki kupiłam mu książeczke o kamyczku: http://www.bookmaster.pl/ksiazka/87202.xhtml , było też męskie sikanie z Tatem a jak, po tym jak się w miarę oswoił to kupiłam w sklepie super błyszczący klejący papier kolorowy. powycinałam z niego korony, które odrysowałam na kartce papieru - coś w formie szblonu, strony albumu na naklejki. Tą kartke z konturami koron nakleiłam na drzwiach w ubikacji i Synek początkowo nawet za każde siku które nawet nie zawołał a ja go \"złapałam w locie\" i udało nam się choć troszke zrobić do nocika dostawał famfary, mega brawa i całusa od mamy i korone do naklejenia na drzwi. szybko załapał, za każdym razem co wchodził do ubikacji \"pomagały - przekonywały go\" te kontury koron - widział że jest miejsce na naklejke a naklejki brak. po tygodniu załapał o co chodzi bezproblemowo. Z czasem już nawet się o naklejki nie dopominał - sporo napisałam ale może coś Ci się przyda :)

Gość betix
a czy np jak bedzie chodzil powiedzmy jeden dzien w pampersie < akurat gzies wyjedziemy> a inne wszystkie pozostale w majtkach to trudniej mu bedzie sie nauczyc??? czy ciagle dzien w dzien bez pampersa musi biegac??

wg mnie moze nie tyle trudniej co troszkę dłużej czasu - każde dziecko jest inne - ja zaczełam przyzwyczajać jak mały miał 18 miesięcy ale też nie tak radykalnie - w domu majteczki, ale na spacer obowiązkowo dawałam pampersa - zresztą była wtedy zima i nawet moja lekarka polacała aby nie patrzyć na wiek a poczekać do lata z oduczaniem od pampersów bo tak mogłabym więcej złego narobić (np. jakby mały zrobił mi siku na spacerze - nawet chłodną wiosną - zapalenie pęcherza łatwo i łatwo zrazić dziecko zupełnie..). do niedawna nawet zakłałam mu na spacerze pampersa tyle że majteczki Lets Go - jak zawołał - ok ale jak nie nie miałam obaw że się rozchoruje czy coś złapie..

Gość kawecka
WITAM.JA MAM BLIŻNIAKI,CÓRECZKE I SYNKA MAJĄ 2 LATKA I 3 MIESIACE.STWIERDZIŁAM,ŻE TO JUZ PORA,ZEBY ODUCZYĆ ROBIĆ W PAMPERSY.KUPIŁAM 2 NOCNIKI I SADZALAM ICH JEDNAKOWO,ALE SYNEK CO CHWILA UCIEKAŁ I NIECHCIAŁ ROBIĆ.POSTANOWIŁAM WIEC ,ZE NAJPIERW NAUCZE CÓRECZKE,ŁADNIE JUZ SIUSIA DO NOCNICZKA,ALE CZESTO SIE JESZCZE ZAPOMINA I SIKA W MAJTKI,NAJLEPSZE JEST TO,ŻE JAK MÓWIE;-ZUZIA!CHCESZ SIUSIU?TO SYNEK PRZYNOSI JEJ NOCNIK I POKAZUJE,ŻE TAM SIE ROBI.

Gość nie wierze w to
kawecka debilko,wylacz capsa!!!!!

Gość Justynaa1987
Witam, ja miałam jeszcze niedawno problem z oduczeniem synka siusiania do pieluszek... Trudna sprawa - u mnie sztuczka z nocnikiem nie zadziałała od razu. Próbowałam ze ściąganiem pieluch ale mały się moczył ciągle...co było trochę denerwujące. Potem była próba ze specjalnymi majtkami do oduczania (coś w tym stylu: http://www.wielorazowepieluszki.pl/pol_m_Pieluszki_Majtki-treningowe-560.html ) i chyba to najbardziej dało radę. Piotruś w końcu sika do nocnika!!!