Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tropikalna ja

DO OSÓB NOSZĄCYCH SOCZEWKI....

Polecane posty

moja siostra i ja w tym samym momencie zaczęłyśmy nosić soczewki kontaktowe.. ją od pewnego czasu często szczypały oczy .. w końcu wybrała sie do okulistki a ta jej powiedziała ze jaszcze 2 miesiące a by oślepła !!! od soczewek sie jej \"zdzierała\" rogówka.. byłam w szoku... teraz musi wrócić do okularów i zaczyna leczenie oczu... ja całe szczęście nie mam podobnych objawów ale się boje ze mi też sie cis takiego zrobi a nie wyobrażam sobie powrócić do okularów tym bardziej ze mam duże minusy... :/ a Wy słyszałyście o podobnych przypadkach ???

pfff mi powiedzieli 2 lata temu ze mam przestac nosic soczewki bo mi sie zdziera rogowka a jesli juz koneicznie to absolutnie nie 3 miesieczne. a ja niestety dalej nosze i to 3m bo na inne mnie nie stac. nie wyobrazam sobie powrotu do okularow a na laser na razie mnie nie stac.

nie żartuj ja nosze soczewki juz wiele lat i po 8 godzinach przed kompem czesto szczypia mnie oczy ale zakraplam sztusznymi lzami lb zmieniam na okulary co pol roku chodze do okulisty ale ona mowi ze powierzchnia oka jest ok, gladka to co mowisz brzmi strasznie :(

nooo sama byłam w szoku :/:/ mnie tez szczypią jak długo patrze na monitor.. ale moja siostra miała takie szczypanie że raz na pogotowie chcieliśmy z nia na pogotowie jechać....

no az tak to nie mam ale ogolnie bardzo mi to dokucza i wkurza mnie kiedys moglam nosci soczewki od rana do nocy a nwet spac jak mi sie zapomnialo a teraz 2-3 godzinki i dooopa boje sie ze od caiglego grzebania w oczach przy wkladaniu i zdejmowaniu przyplacze mi sie np. zapalenie spojowek albo cos ale okulistka mowi ze nic nie mozna zrobic, tylko lagodzic objawy kroplami masciami itp

Gość LeLonka
tropikalna ja --> ja noszę soczewki od dwóch lat i nigdy mi oczy nie łzawiły,szczypały czy coś podobnego.Jakiwgo płynu używałyście ? I jakie soczewki ? Ja mam wade -4 i - 4,5 więc też dość duża.

Ja też noszę-dopiero pod wieczór dopada mnie zmęczenie i lekkie szczypanie,ale pewnie dlatego,że dużo pracuje przed kompem. A tak poza tym-wygoda i nie chce wracać do okularów

Gość LeLonka
tropikalna ja - TO JA mam ten sam płyn i soczewki też te same .Nic mi po nich nie jest.Nie wiem może to zależy od tego jak oko toleruje soczewki i ten płyn ?

ja nosze od kilku lat i tylko czsami wieczorami sa \'suche\'. a nosze te 3ymiesieczne. za to moj brat zaczal nosic soczewki i cigle mu sie \'chowaly\' pod gorna powieke i okulista zakazala mu je nosic bo ma za suche oczy i nawet krople nie pomoga

lelonak - ja tez uzywam opti free i johnsona :) z tego co piszesz to noszi soczewki od 2 lat no wiec ja noasze soczewki ok 10 lat, nie pamietam dokladnie a dolegliwosci mam od ok 2-3 lat kiedys bylo zupelnie inaczej mysle ze po czesci przysluza mi sie moja alergia a po czesci to siedzenie przed kompem, bo kiedys tyle nie siedzialam

moja siostra to samo używała co ja.. ale na pewno jedna firma jest gorsza jakościowo od drugiej.. jak pozostałe firmy i inne produkty :)

ja mam plyn opti free i soczewki bausch and lomb w katowicach operacje nie sa takie drogie az, tylkop kilkaset zlotych za oko no ale zalezy tez od wady

a ja mam alergie na pyłki traw i soczewek teraz nosic nie moge:/ kiedy to cholerstwo przestanie pylic????

A może spróbujecie soczewek całodniowych? i nie mam tu na myśli zachęcania Was do noszenia ich miesiąc bez przerwy, ja tak nie robię:D ale po prostu one dobrze przepuszczają tlen, co ma duży wpływ na stan rogówki. Ja je noszę, zdejmuję na noc, ale generalnie od około 6 do 22-23 noszę i komfort jest dużo większy niz np przy o2optix, nie mówiąc już o 3 miesięcznych B&L.

Haris :) naprawdę polecam, wprawdzie nie są najtańsze, miesięcznie ok 70 zeta, ale różnica mocno odczuwalna :)

Gość dwie cenne rady
nie załujcie kasy na drozsze miesięczne soczewki, są po prostu lepiej uwodnione i oko przez nie łatwiej oddycha, w końcu można kupować o wiele taniej na allegro, sprawdzone, polecam. A druga rada, nie róbcie laseroweej korekty przed ciążą i urodzeniem dziecka, bowiem w czasie tak wielkiego wysiłku, jakim jest poród, zdarza się, że korektę wzroku może szlag trafić i oczy znowu się popsują, nie mówiac już o tym, że z reguły w ciązy wada się pogarsza.

Noszę soczewki od 5 lat, i dobrze je toleruję, moja siostra też. Jak to mawia moja okulistka, nie każde oko przyjmie soczewkę, czasem po prostu nie można ich nosić -- dlatego powinno się zawsze być pod regularną kontrolą lekarza i NIGDY na własną rękę nie szaleć z soczewkami..

elle - a jakich ty uzywasz jednodniowych? wlasciwie troche zniechecaja mnie koszty bo z tego co widze na necie, to wychodzi 3 x drozej :( i nigdy nie pytalam o nie okulistki, ale dziwi mnie w sumie czemu sama z siebie mi nie polecila takiego rozwiazania, widzi jak sie mecze bede musiala spytac pzy stastepnej wizycie no ale to za pol roku bo akurat bylam :O sama sobie ich nie dobiore tak jak tu ktos pisze

Gość mam pytanko do obytych w tym
temacie.... bylam u okulistki, znam swoją wadę...przed zakupem soczewek co powinnam wiedzieć ?? czytalam kiedyś , że nalezy się zglosić raz jeszcze do okulisty, lekarz zmierzy mi odleglość źrenicy do obwódki tęczówki, zeby potem dobrac odpowiednie soczewki..czy dobrze mówie, bo w ogóle się na tym nie znam :O proszę o info

sama nie wystarczy, okul musi okresli jeszcze jakies 2 parametry np. ja mam B.C. 8.7, DIA 14 (nie wiem co one oznaczaja) no i musi ocenic stan twojej rogowki

Jednodniowych nie używam na co dzień, a raczej na jakieś wyjazdy- nie muszę brać płynu, martwić się bakteriami itp :) A są to Acuvue 1-DAY Moist™ . Na co dzień noszę, z polecenia okulistki zresztą, Air Optix Night & Day. Z tym, ze ja je na noc jednak ściągam:) Ceny podobne :)