Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapytanie mam

cytomegalia-interpretacja wyników

Polecane posty

Gość zapytanie mam

Czy ktos może mi zinterpretować wyniki: cytomegalia (IgG) 56,000 U/ml wynik ujemny poniżej 4 wynik wątpliwy 4-6 wynik dodatki pow. 6 cytomegalia (IgM) 0,130 Index wynik ujemny poniżej 0,70 wynik niejednoznaczny 0,70-0,90 wynik dodatni pow. 90

nie IgG tylko IgM (pozytywny oznacza ze masz aktywnego wirusa) mam nadzieje ze nie namieszalam:)

Gość dfsdf
daffodile coś pokręciłaś całkiem IgG może być dodatnie, ważne żeby igM nie było!! A tu wychodzą oba dodatnie

Gość zapytanie mam
Dzięki :) Jestem po poronieniu, staram sie o dziecko i badania zrobiłam profilaktycznie. Zastanawiam się, czy już mogę podjąc starania.

pomylilam sie wczesniej ale juz poprawilam a wg tego co pisze Autorka IgM wyszedl ujemny (bo ponizej 0,7) ale widac ze wczesniej chorowala

Gość dfsdf
zapytanie mam: wychodzi na to że albo masz nadl cytomegalię, albo jesteś tuż po chorobie bo IgM masz niski ale jednak dodatni

Gość zapytanie mam
IgM chyba ujemne wychodzi, tak mi ta interpretacja podpowiada. Jeszcze sie skonsultuję z lekarzem. Tak na świeżo chciałam coś wiedzieć. Dzięki dziewczyny ❤️

dodam ze rowniez mialam IgG dodatnie, moj synek takze, najwazniejsze ze IgM wyszlo ujemne z tego co mowili lekarze musialam chorowac przed zajsciem w ciaze, IgG dodatnie moze utrzymywac sie dosc dlugo pozdrawiam

Gość dfsdf
teraz to ja namieszałam :):):):) wynik ujemny więc wszystko ok!!!!!!!!!!! przepraszam, jakoś widziałam dodatniw ynik

Gość zapytanie mam
cytomegalia (IgM) 0,130 Index wynik ujemny poniżej 0,70 szkoda,że nie napisali (+) czy (-) właśnie sprawdzam, ze chyba na wszystko już chorowałam co można a i tak poroniłam :(

Gość zapytanie mam
Jeszcze raz dzięki 🌼 chcę wykluczyć co można. Może to ta cytomegalia była powodem, bo w sumie IgG jest wysokie.

ja mialam wynik IgG az 47, pol roku po porodzie, a IgM ujemne. synek mial IgG minimalnie dodatnie na szczescie urodzil sie zdrowy

Gość zapytanie mam
Może te przeciwciała nie są szkodliwe? Teraz.

Gość zapytanie mam
może ktoś jeszcze coś wie?

Gość no cóż ...
sprawdź za kilka tygodni IgG - jeśli ilość przeciwciał będzie rosła radziłabym wstrzymać się ze staraniami. Jeśli IgG jest takie samo lub spada to jest super :) Dodatnie IgG przy ujemnym IgM świadczy jak pisały dziewczyny, że niedawno przechodziłaś infekcję, a organizm walcząc z wirusiem wytworzył przeciwciała. Niestety te przeciwciała nie chronią przed kolejnym zakażeniem, jedynie potwierdzają ostatnie zachorowanie. Jest jeszcze badanie na awidność (chyba tak to się pisze) które może potwierdzić lub wykluczyć zakażenie w ciągu ostatnich 3 miesięcy.

Gość dajcie jej spokój
kochana spokojan głowa!!!! skoro IgM ujemne to nie wiem po co robić inne badania!!! skoro IgG dodatnie a IgM ujemne to na litośc boska ona teraz nie choruje i IgG jej nie podskoczy bo musiałaby mieć IgM choć ciut podwyższony!!!!! Weźcie najpier poczytajcie o tej chorobie a nie piszcie jakies brednie!!!!!!!!!1

Gość no cóż ...
byłam w takiej samej sytuacji po poronieniu i napisałam tak jak mi powiedział mój lekarz prowadzący - dr n. med. i ordynator ginekologii naszego szpitala

Gość zapytanie mam
Dzięki dziewczyny ❤️ Na wyniki się czeka ok. 3 tygodni, więc prawie cały cykl. Mam nadzieję, ze wszystko już jest dobrze i że te przeciwciała mnie chronią. To chyba była bezobjawowa cytomegalia albo taka podobna do przeziębienia. Czytałam, ze leczą to antybiotykami a brałam je na przeziębienie i może to ją "zwalczyło".

Gość no cóż ...
nie robiłam tego badania na awidność (czy jak tam się pisze) tylko po 6 tygodniach powtórzyłam IgG i było niższe, wtedy zaczęłam starania dziewczyna pytała, więc odpowiedziałam tak jak tłumaczył mi lekarz,

Gość zapytanie mam
Do no cóż miałaś ujemną klasę IgM i dodatnia Ig, tak? a mogę zapytać jak dużo miałaś tych przeciwciał? IgM juz chyba nie powinno rosnąć? U ciebie to się zmieniło?

Gość dajcie jej spokój
no cóż : cieszę się że u Ciebie ok :):):) to chodzi o to że lakarze sami nie wiedza czasami o tej chorobie za wiele. a ja wiem sporo, bo chorowałam na nią w ciąży i byłam u specjalistów zajmuących sie tą chorobą. I jeżeli IgG dodatnie ale IgM ujemne to nie ma o czym myśleć nie mówiąc juz o badaniach sprawdzających kiedy była choroba bo była już dawno, na pewno więcej niż 3 miesiące temu, ponieważ IgM podczas choroby jest bardzo wysokie i nie ma możliwości żeby w ciągu kilku tygodni czy nawet 3 miesiący spadło do wyniku ujemnego.

Gość zapytanie mam
Dzięki. To czekanie jest najgorsze, taka prawda. Czekałam po szczepionkach, czekam na wyniki, raz toxo, raz przeciwciała na to i na siamto, a i tak poroniłam.Tu 3 miesiące, tu 6 tygodni itd. :(

Gość zapytanie mam
Jeszcze raz wam dziękuję za opinie. To prawda, ze lekarze nie mają pojęcia o tej chorobie. Badania robię na własną rękę, bo lekarze nie widzą potrzeby, aż po 3 poronieniu :(

Gość no cóż ...
IgM miałam ujemne, a IgG dodatnie - 27, po 6 tygodniach spadło do 25,5 (wg norm labolatorium, gdzie robiłam badanie, wynik dodatni powyżej 0,7)

Gość zapytanie mam
czyli powinno spadać... mam nadzieję, ze u mnie też tak będzie.

Gość zapytanie mam
A czy z wynikami na cytomegalie nie jest podobnie jak z tymi na toxo? Toxo mam IgG dodatnie, IgM ujemne i lekarz stwierdził, że mam przeciwciała i już nie zachoruję. Tak samo mam z cytomegalią i różyczką.

Gość Przeciwciała Ig G to
faza przewlekła, więc można chorować i mieć przeciwciała w tej klasie. Po prostu po pewnym czasie choroby przeciwciała IG M zanikają a IG G wzrastają. Dlatego warto powtórzyć badanie za jakiś czas i zaobserwować czy miano przeciwciał Ig G wzrasta czy spada. Ig G nie zawsze świadczy że coś się przechorowało, może też oznaczać że się choruje od jakiegoś dłuższego czasu.