Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapytanie mam

cytomegalia-interpretacja wyników

Polecane posty

Gość zapytanie mam
W tym artykule napisano cos takiego: "Profilaktyka cytomegalii praktycznie nie istnieje. Nie wyprodukowano dotychczas szczepionki chroniącej przed tą chorobą. Nie sposób także uchronić się przed tym wszechobecnym wirusem. Pocieszający jest fakt, że około 80% kobiet w wieku rozrodczym ma przeciwciała klasy IgG, a więc zetknęło się wcześniej z wirusem i zakażenie pierwotne w ciąży im nie zagraża. Zakażenie wtórne – reaktywacja - zdarza się rzadko i nie prowadzi do tak ciężkich następstw u płodu. Badanie przesiewowe w kierunku cytomegalii nie jest obecnie zalecane, ponieważ nie ma możliwości leczenia kobiet w ciąży."

Gość Przeciwciała Ig G to
w artykule może nie pisze, ale ja podaje podstawy immunologii.... w końcu pisałam z niej prace magisterską i trochę o przeciwciałach wiem....

Gość zapytanie mam
mam nadzieję, ze lekarz pomoże mi wyjaśnić te wyniki. W każdym razie można na tę chorobę chyba wiele razy chorować i nie da się przed nią ustrzec.

Gość pocieszę cie
ale najgrożniejsze jest zachorowanie pierwotne, przy wtórnym ryzyko dla płodu jest baaardzooo małe

Gość zapytanie mam
Powtórzę tę klasę IgG, choć na serio mam dość badań, chciałam wreszcie zacząć się starać o dziecko, a nie tylko badać, szczepić itp.

Gość smutna a
cmv igg jakosciowo 8,6iu\\ml normy ; wynik ujemny;,0,4 wynik dodatni:.0,6 wynik watpliwy;0,4-0,6 cmv igm jakosciowo

Gość smutna a
cmv igg jakosciowo 8,6iu\ml normy ; wynik ujemny;,0,4 wynik dodatni:.0,6 wynik watpliwy;0,4-0,6 cmv igm jakosciowo

Gość smutna a
cmv igg jakosciowo 8,6iu\ml normy ; wynik ujemny;,0,4 wynik dodatni:.0,6 wynik watpliwy;0,4-0,6 cmv igm jakosciowo

Gość smutna a

Gość smutna a
cos sie popsulo

Gość smutna a
cmv igg jakosciowo 8,6iu\ml Mamusia Polska napisał(a): normy ; wynik ujemny;,0,4 wynik dodatni:.0,6 wynik watpliwy;0,4-0,6 cmv igm jakosciowo,8,0 au|ml normy wynik ujemny;,15,0 wynik dodatni;. 30,0 wynik watpliwy;15,0 -30,0

Gość smutna a
cmv igm jakosciowo

Gość smutna a
nie moge wyslac dluzych wypowiedzi i nie wiem czemu

Gość mik
Interpretacja wyników IgG, i IgM . Kochani przeczytałem ostanio artykuł pewnego profesora i wynikało z niego że można mieć chlamydie mając ujemne IgM. On wspomniał w artykule jeszcze o IgA, a Wy tu o tym w ogóle nie piszecie. Jeżeli IgM jest ujemne ale uwaga IgG i IgA jest dodatnie tzn że mamy ostrą infekcję chlamydii. Także ja sam nie wiem kto ma rację i kiedy ma się chlamydie a kiedy nie.

Czesc, ja miałam w ciążyIgG i IgM Cytomegalii dodatnie, czyli wirus jest aktywny. Zrobiłam awidność cytomegalii czyli badanie pokazujące jak długo mam wirusa (czy zaraziłam się będąc w ciąży czy wcześniej) i wyszło, że do zakażenia doszło przed ciążą. Jak znalazłam się na porodówce wspomniałam o tym lekarzowi i dziecku zaraz po urodzeniu zrobiono badania na cytomegalię - wyszły dobrze, dziecko zdrowe.

Gość ceca
Witam, Jestem w 13 tc. Odebrałam wyniki badań m.in. na cytomegalie: IgM ujemny, IgG 363 - lekarka trochę się zaniepokoiła wysokim IgG i skierowała mnie na awidność (czy jakoś tak...). Poczytałam trochę o tej chorobie i raz artykuły mnie uspakajały, a innym razem bardzo niepokoiły. Informację bardzo się od siebie różnią!!! Co w końcu oznacza taki wynik???

Gość ogórkowa_ja
Witam siostra jest w 7 tyg ciąży, wczoraj odebrała wyniki badań na cytomegalię iGG 47 igm 6 z tego co wyczytałam w sieci oznacza chorobę w pełni, ale czy ktoś się orientuje jakie znaczenie oprocz faktu ++ mają te wartosci ? czy to zakażenie świeże, czy starsze ? bardzo się martwimy, wizyta u gina dopiero w pon :( zrobiła dziś test na awidnosc , ale wyniki do 10 dni nawet :/

Gość zapytanieeee
Witam! odświezam temat bo dzis gdy rodzinna obejrzala moje wyniki zaniepokoilam sie, wspomniala cos o tym, ze jesli bylabym w ciazy to byloby gozej...Wyniki: CMV IgG - 39 dodatnia CMV IgM - 0,06 ujemna HBs też ujemny, prosze pomozcie, wizyte u hematologa mam dopiero w czerwcu :( Jak to jest z tą ciążą czy to są dobre wyniki? czy złe? czy to powazna choroba

Gość taraorzech
Bardzo Was proszę o interpretację moich wyników cytomegalia IgG 28,00 AU/ml IgM ujemny różyczka IgG 153,0 IU/ml IgM ujemny toksoplazmoza IgG 0,00 IU/ml IgM ujemny z góry dziekuję

witam, Wczoraj odebrałam wyniki synka. Niestety igG ma pozytywne 2.26(+) gdzie za ujemny wynik uznaje się < 0.5. IgM ma 0.34 (-) gdzie ujemny jest

Gość Joa-nnnna
Czy potrafi ktos zinterpretowac wyniki cytomegalii? Igg dodatnie - 1.3 a norma jest do 0.6 Igm ujemne 8 - a norma jest do 15 Wiem, ze teraz nie choruje, mam przeciwciala pozne, wiec chorowalam wczesniej. Tylko czy to wczesniej bylo przed ciaza... Bo mam nadzieje, ze nie w trakcie... Jestem w 21 tc..Usg genetyczne bylo ok.

Gość Joa-nnnna
up

Gość ile razy jeszcze będziesz pyta
ć?:O zrób awidność jeśli chcesz wiedzieć kiedy chorowałaś tylko awidność da Ci odpowiedź

Gość gość
Witam jestem w 10 tyg ciąży, mam 30 lat .Moje wyniki odbierała położna -niestety nie widziałam ich jedynie to moja ginekolog poinformowała mnie, że badania są dobre jedynie to mam cytomegalowirus, który prowadzi do wad wrodzonych, ale mam sie nie martwić. Przestraszyła mnie i teraz chodzę w nerwach kolejna wizyta za 2 tyg, prosiła o powtórzenie badań na Igg - a w książeczce wpisane jest Igg 126,70, Igm 1,130. Czy cytomegalia już była czy się zaraziłam? Może zobaczy to jakiś specjalista, bo to jest moje pierwsze dziecko i strasznie się boje i denerwuje. Czytałam nieco o tym na internecie i powiem szczerze, że jestem przestraszona. Nie wytrzymam do kolejnej wizyty :( Z góry dziękuje za jakąkolwiek odp.

Gość gość
Ja chciałam się starać o kolejne dziecko i zrobiłam sobie badanie na cytomegalię, bo kilka lat wcześniej ją złapałam. Wtedy tzn. 3 mce po zachorowaniu wyniki w klasie Igg miałam 250, Igm były w normie. Teraz Igm mam znowu w normie, ale Igg 120( 4 lata od zarażenia się wirusem). Od tego czasu mniej więcej co 1,5 miesiąca jestem chora na ropne zapalenie gardła, z temperaturą dochodzącą do 39 stopni i złym samopoczuciem. Lekarz ginekolog odesłał mnie do lekarza rodzinnego i odradził planowanie ciąży w najbliższym czasie. Czy miałyście dziewczyny podobną sytuację?

Gość gość Asiek
Witam Drogie Mamusie usmiech.gif Bardzo proszę o pomoc , sama staram się o dziecko i lekarz zlecił mi badania jeszcze przed ciążą na Rożyczkę IGG , Toxoplazmozę IGG i Cytomegalię IGG. Właśnie je wydrukowałam, a lekarza mam za kilka tygodni . Bardzo proszę o interpretację - pomoc Toxo igg 0,7 niereaktywny <6,4 IU/ml wątpliwy 6,4 -10 IU/ml reaktywny > 10 ml Różyczka igg 22,6 Interpretacja wyniku: wynik NIEREAKTYWNY <10 IU/ml wynik wątpliwy >=10 <15 IU/ml wynik REAKTYWNY >=15 IU/ml CMV IgG (cytomegalowirus) reaktywny jakościowy Dziękuję za pomoc . Najbardziej chodzi mi o cytomegalię bo niewiem co znaczy ten wynik

Gość gość
Bez wynikow IGM nic nie wiadomo...

Gość lala1661
Dziewczyny pomóżcie zinterpretować wynik na cytomegalię IGG - reaktywny ( jakościowo) wart.ref . wynik u niereaktywny IGM - niereaktywny ( jakościowo) wart.ref. wynik ujemny