Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mimi 35

Urodzic pierwsze dziecko po 36 roku zycia???

Polecane posty

Gość nie mówiąc już o tym
tak, chore dzieci niezaleznie od wieku będą sie rodzić zawsze, ale też stosunek urodzeń chorych dzieci będzie tak czy inaczej większy dla matek po 35 roku życia, a zaprzeczanie temu to głupota lub złośliwość. A co do 60 lat życia, zacznij patrzeć na klepsydry, ja na nich widze albo osoby w wieku powyżej 80 roku życia, czyli jeszcze pokolenie przedwojenne, albo osoby poniżej 60 roku życia....

Gość do tych co mówią że wiek
nie ma znaczenia: http://www.mediweb.pl/womens/wyswietl.php?id=296 Polecam zwłaszcza statystyki. A do autorki, wybór nalezy do Ciebie, jeśli oboje chcecie dziecko, jesteście pewni że będziecie go kochać niezależnie od wszystkiego, to się zdecydujcie. Wasze dziecko może być zdrowe i śliczne, ale ryzyko oczywiście jest i to większe niż jak miałas lat 30 czy 26

Gość Mimi 35
Witajcie;) dziekuje Wam wszystkim za szczere wypowiedzi w tej kiwesti. Postanowilam,ze jednak zdecyduje sie na dziecko,w koncu oboje tego chcemy. Pozdrawiam Was serdecznie i jeszcze raz dziekuje. Nie ukrywam,ze czesc wypowiedzi naprawde nastawila mnie optymistycznie:))) Dziekuje

Gość szczesliwa baaaardzo
Mimi 35 :) ja urodzilam zdrowego synka w wieku 38 lat;) moje pierwsze dziecko!!! Bylo duzo za i przeciw,a ja poszlam za glosem serca .Nawet nie zdawalam sobie sprawy jakie to wielkie szczescie zycze powodzenia i nie martw sie bedzie dobrze!!!

Gość no właśnie za głosem serca

Gość ewelina90
moja ciotka urodzila drugie dziecko jak miala 43 lata, teraz dzieciak ma 10 lat ciotka 53, wszyscy sa zdrowi jak ryby

Gość Pewnie że tak

Gość a mnie
mama urodziła (20 lat temu) jak miała 42 lata (Jej pierwsze dziecko) i jestem zdrowa, wszystko ze mną ok no i jestem też zdolna:P. Natomiast mój Tata urodził się gdy jego Mama miała koło 50.

Gość a j sie cieszebo jestem
moja mama urodzila mnie jak miala 42 lata i nie bylam w planie:) jak to sie mowi ;) mama powiedziala,ze jak sie urodzilam to odmlodniala i zaczela inaczej patrzec na swiat:)co z tego,ze mam starszych rodzicow jeste z nich dumna i sie nie wstydze,ze az taka duza roznica wieku jest!!!

Gość a pani Ewa Drzyzga
co prowadzi rozmowy w toku pierwsze dziecko urodzila w wieku 37 lat,a drugie jak miala 39:) a jak slicznie wyglada! I dzieci zdrowe!!!

Oczywiście,że tak.Mam sporo koleżanek które pierwsze dziecko rodziły grubo po 30 tce.Trzeba tylko koniecznie zrobić badania prenatalne,a po 35 roku życia są bezpłatne.

Oczywiście,że tak.Mam sporo koleżanek które pierwsze dziecko rodziły grubo po 30 tce.Trzeba tylko koniecznie zrobić badania prenatalne,a po 35 roku życia są bezpłatne.

Gość ja tez pozno
urodzilam moje pierwsze dziecko,bo mialam 39 lat ,a drugie jak skonczylam 41. Teraz ciesze sie z moich dorastajacych dzieci ,ktore sa okazem zdrowia:) a moje kolezanki sa juz babciami,ale nie zaluje,ze tak pozno,bo ma to swoje plusy i minusy:)Pozdrawiam wszystkie mamusiei te starsze i te mlodsze.

Gość do mimi 35
Wlasnie 2 dni temu wyszlam ze szpitala ze swoja sliczna i zdrowa coreczka:) Nie zastanawiaj sie nawet,decyzja o urodzeniu to sluszna decyzja!!! Ja mam 38 lat i to moje pierwsze dziecko:) Jestem wniebowzieta :) To cudowne uczucie nieporownywalne z zadnym dotychczas!!! Pozdrawiam serdecznie.

Gość zrób to co Ci serce dyktuje

Gość lusia pokrzywdzona
ja mam 31 lat i tez bym chciala juz miec dziecko ale moze to juz za pozno na dziecko w tym wieku?

Gość do lusi pokrzywdzonej
wcale nie jest za pozno!!! Poczytaj wypowiedzi powyzej,jak chcesz to staraj sie i nie zamartwiaj sie ,ze za pozno! Ja mam 44 lata i mam 2 cudownch dzieci,a pierwsze urodzilam w wieku 37 lat,a drugie tuz po 40. Czuje ,ze odmlodnialam:)

Gość lusia pokrzywdzona
Niby tak ale obawiam sie ze dlugo bede czekala ,bo jednak latwiej zajsc w ciaże w wieku np 25 lat a 31 lat ,jestem niecierpliwa moze dlatego raz sie staralam tzn jeden cykl i się nie udalo i odpuścilam na jakis czas:(

Gość do lusi pokrzywdzonej
najlepiej zebys o tym ie myslala,bo im bardziej nbedziesz myslala,ze chcesz zajsc tym gorzej,bo nasze myslenie potrafi rozregulowac organizm i to skutecznie! Mam wiele kolezanek,ktore jak przestaly o tym myslec,zaszly w ciaze i nawet nie wiedzialy kiedy..wiec sie nie zamartwiaj! Prowadz w miare zdrowy tryb zycia i nie mysl zle! Powodzenia,a wierze,ze wszystko bedzie oki:)

Gość Bywalczyni45
Hejka:) wczoraj bylam w szoku ,jestem od niedawna w irlandii i moja nauczycielka od angielskiego urodzila pierwsze dziecko w wieku 42 lat,a drugie ...47!!!! Zdrowe dzieci,a ona sama nie wyglada na 40! szok tak mlodo wyglada,mysle,ze pozne macierzynstwo jest super:)

Gość macierzynstwo
Masz dobrego partnera, kochacie się, pragnie mieć z Tobą dziecko. Czy to nie wystarczy? Po co ta cała kalkulacja, nie rozumiem. Jesteś jeszcze na tyle młoda, by nie zaprzątać sobie głowy: wychowam, nie wychowam, za późno czy nie za późno. Nie kalkulujmy w życiu zbyt mocno, bo bilans moze się okazac dla nas zaskakujący. W końcu będziemy bardzo chcieli, będziemy sie starali, a los spłata figla i potomstwa sie nie doczekamy. I tak bywa, czego absolutnie Ci nie życzę. Nie zastanawiaj sie, jesli jesteś zdrową kobietą, możesz urodzić dziecko, masz oparcie w mężu, to powinno Ci wystarczyc. Nie martw się, bedziesz długo młoda przy takim kochanym maluszku, na pewno tez skorzysta na tym Twój organizm. Macierzyństwo odmładza. Nie zastanawiaj sie, powodzenia!

Gość I WSZYSTKO NA TEN TEMAT

Gość effffka
moja ciocia urodzila dziecko w wieku 44 lat. teraz mlody ma 10 lat i wszyscy jak byli tak i sa zdrowi

Gość iwonna
ja mam 35 lat i wielką nadzieję na to, że uda mi się jeszcze zostać matką zdrowych dzieci...

Gość 111111111111111111112
i co ?

urodziłam 2 córę po 36 roku wpadka bycie mamą w tym wieku takiego malucha to sama radość teraz dopiero można to nazwać radością gdy nic nie brakuje do szczęścia odmłodziłam się o 10 lat polecam siły cierpliwości ma się pod dostatkiem mała ma 6 lat starsza 18 myślę że młodsza ma fajniejsze dzieciństwo starszą robiłam \"\"karierę\" wiele przegapiłam

Gość eff
Co za bzdury moja kolezanka urodziła slicznego zdrowgo synka po 35 roku i wyglada młodziej ,jest energiczna usmiechnieta i niesłyszałam by narzekała.Rodzimy wtedy dzieci kiedy jestesmy na to gotowe,a nie rodzi taka 20 i dziecko wychowuje sie samo...

Gość yolika_f
Matko co za wątek!! Pełen stereotypów i straszenia. Dlaczego nikt o tym nie napisze ani nie pomyśli, że to że ryzyko wzrasta, nie oznacza, że robi się jakies mega duże!!! Po prostu jest większe... Mnie w wieku 36 lat wyszło 1:1350 na badaniach prenatalnych - to ma byc dużo?? Wystarczy zapytać lekarzy. Kobieta po 36 rż to jeszcze nie kobieta po 40tce. Na dzień dzisiejszy medycyna poszła tak do przodu, ze nie powinny byc wkładane do tego samego wora. Straszycie tak w kółko tym Downem, a ile dzieci choruje na rózne inne choroby, ile kobiet ciąży nie donosi w ogóle.. Stan zdrowia nie jest zależny tylko od wieku. Piszę, bo mam 36 lat i dopiero od kiedy jestem w ciązy skończyło się to demonizowanie. Bo nie ma go wśród lekarzy, którzy na codzień mają rózne pacjentki,. I podobno tych 35+ jest coraz więcej. Mój ginekolog notorycznie zapomina ile mam lat - biologicznie jestem młodsza jak się tłumaczy ;) Pozatym nic speclajnego z tego powodu się nie dzieje. Oprócz refundowanych badań prenatalnych. Na pierwszych wykonujący je lekarz od razu mnie uspokoił, że 99% ciąż u nich to są ciąże prawidłowe. Jestem po drugich na których już w ogole o demonizowanym zespole Downa nie było mowy, a o tym by wszyskie narządy dziecka,. a przede wszytskim serce rozwijały się prawidłowo. I wszystko jest ok. Mam dwie znajome które w zeszłym roku urodziły dzieci - w wieku 38 lat. Czasy się zmieniają. Nie mówię, że nie chciałabym teraz cofnąć czasu i zdecydować się 10 lat wcześniej. Ale jest jak jest i mam prawo do szczęścia i własnych decyzji. Najtrudniej w tę ciąże zajść, choć mnie się udało zaskakująco szybko. Nie ma się co zastanawiać, czas faktycznie nie działa na naszą korzyść. A tak w ogóle to wątek mam po 35rż jest optymistyczny i jest tutaj http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3834743

Gość gość
Witam, jestem studentką psychologii i robię właśnie badania na temat późnego macierzysństwa. Poszukuję chętnych osób do badań, które są w pełni anonimowe i poufne- badanie polega na wypełnieniu ankiety. Gdyby któraś z Pań miała ochotę mnie wspomóc podaję meila monia1650@poczta.onet.pl Proszę o kontakt to prześlę ankietę Z wyrazani uznania Monika