Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

swinkowaaa

umami?

Polecane posty

pewnie taka jestem gruba jak ty wyksztalcony :P co za imbecyle tu siedza :( zadaje powazne pytanie , jak sie nie znasz, nie masz zdania albo frustruje cie wielkosc przyrodzenia, to sie nie odzywaj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja się nie znam - co to jest

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej marketa :) ja wlasnie czytalam o tym i tak sie zastanawiam, czy jak cos jem, to go czuje i jak go opisac. mowia, ze to to co pozwala wzmagac smak po uzyciu glutaminu sodu.... co tam u ciebie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
umami to smak \"bulionowy\", charakterystyczny dla kuchni orientalnej, taki smak posiadaja np. substancje takie jak glutaminiany, guanylany, inozyniany. dla przykladu mozesz wziac do ust troche kostki bulionowej Knorra, zatykajac dobrze nos, aby nie czuc zadnych aromatow, tylko same smaki. kostka bedzie oczywiscie mocno slona, ale jednak nie tylko - oprocz smaku slonego bedzie jeszcze wyczuwalny wlasnie umami :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
U mnie?Nic ciekawego,ciągle leje(z przerwami) i przechodzą burze. O tym tornado na przedmieściach Chicago mówili w TV dopiero dzisiaj.:O Też sobie myślałam,co u Ciebie.:) Dobrze,ze Wam nic nie ma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
anyżówka--------->muszę zrobić eksperyment.Tylko:najpierw kupić kostke Knorra,a później uważać żeby się nie udusić.:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak jak u nas , tez leje non-stop. no i te burze i tornada....ehhh co sie dzieje z pogoda ja wlasnie myslalam, ze to jest to dziwne azjatyckie cos, ale dalej nie umiem tego opisac :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak jak u nas , tez leje non-stop. no i te burze i tornada....ehhh co sie dzieje z pogoda ja wlasnie myslalam, ze to jest to dziwne azjatyckie cos, ale dalej nie umiem tego opisac :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w sumie jest to smak kojarzony z wolnymi aminokwasami, a wiec pojawia sie we wszystkich hydrolizatach bialkowych - rozne ekstrakty miesne, sosy sojowe i ostrygowe, autolizaty drozdzowe itd. glutaminian sodu np. jest sola sodowa kwasu glutaminowego, czyli tez zwyklego aminokwasu, ktory jest elementem bialek. mozecie sprobowac z kostka bulionowa, albo np. z paroma kroplami Maggi, sosu sojowego i takich tam tego typu rzeczy 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Haha,ja też nie umiem tego opisać.A teraz pójdę już spać,późno jest.Jutro muszę trochę wcześniej wstać.Mam załatwienia. Dobranoc:) A o umami pewnie jeszcze z kimś podyskutujesz.:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Za to ciebie może zmieść byle podmuch! Gdyby głupota mogła latać............

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×