Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zuuzuuu

DROŻDŻE w MOCZU, a wizytę u gina mam dopiero za 2 tyg. jestem w 6 tyg. ciąży

Polecane posty

Gość zuuzuuu

czekać do wizyty czy jednak powinnam pojawić się u gina wcześniej? to niebezpieczne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w miedzyczasie zrob ciasto
drozdzowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zuuzuuu
zrobię, zrobię;) a Ty je zjesz:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jestes oblesna zuuuuuu
:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zuuzuuu
ja jestem obleśna???:O to chyba ktoś jest chamski, że takie jaj sobie robi, gdy ja normalnie pytam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaja tez dobre do ciasta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zuuzuuu
fajnie, że mozna tutaj liczyć na jakąkolwiek pomoc:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaja tez dobre do ciasta
Żeby upiec ciasto drożdżowe musisz zarezerwować sobie trochę więcej czasu, co nie oznacza, że jest ono bardzo pracochłonne. Zaplanuj pieczenie go wcześniej, bo pośpiech wybitnie mu nie służy. Nie lubi też przeciągów, kłótni w domu a nawet głośnych rozmów. Widać taka jest natura drożdży. Podstawowe składniki ciasta drożdżowego to: mąka, drożdże, jajka, tłuszcz, cukier, mleko. Wszystkie składniki muszą mieć przynajmniej temperaturę pokojową, niektóre powinny być nawet podgrzane, np. mleko. Jak przygotować ciasto? Są różne zasady przygotowywania ciasta drożdżowego, zależy to od konkretnego przepisu. Jednak jest parę takich zasad, które zawsze są ważne. Mąka do ciasta powinna być przesiana przez sito. Ciasto drożdżowe najlepiej jest wyrabiać ręcznie. Wyrabiaj je tak długo aż zacznie odrywać się od ręki. Podczas wyrabiania wtłaczasz do niego powietrze, co sprzyja jego rośnięciu. Po wyrobieniu odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, koniecznie przykryte ściereczką (ciasto nie znosi przeciągów). Temperatura w jakiej najlepiej ciasto rośnie to 20 – 30 stopni Celsjusza. Jeśli przez przypadek ciasto zagrzeje się zbyt mocno, powyżej 30 stopni trzeba ponownie je wyrobić dodając świeżych drożdży. Ciasto drożdżowe lepiej rośnie, gdy drożdże z mlekiem, jaja i masło dodawać będziesz kolejno do podgrzanej uprzednio mąki w niedużych odstępach czasu. Po wyrośnięciu ciasta (powinno zwiększyć swoja objętość dwukrotnie) musisz przerobić je ponownie i uformować go tak jak jest to wymagane w danym przepisie. Najczęściej ciasto drożdżowe przed pieczeniem smaruje się rozmąconym jajkiem, możesz też posmarować je delikatnie letnia wodą i po upieczeniu polukrować. Do dekoracji ciasta i zarazem podniesienia jego walorów smakowych często stosuje się kruszonkę. Najlepsza temperatura pieczenia to 200 – 220 stopni Celsjusza, zbyt wysoka temperatura powoduje utworzenie się na wierzch skorupy, która uniemożliwia wyrośniecie. Zbyt niska temperatura sprawia, że ciasto mocno wyrasta (nawet ucieka z formy) a po upieczeniu jest blade i niesmaczne. Zbyt szybkie wyjęcie ciasta z piekarnika może skończyć się zakalcem. Upieczone ciasto wyjmij z formy dopiero po kliku minutach i odstaw je do wystygnięcia. Nie wolno chować jeszcze ciepłego ciasta do szafki czy pojemnika, musi najpierw odparować. Ciasto drożdżowe możesz upiec samo, posypane kruszonką, możesz też stosować dodatki takie jak: powidła, owoce, masa makowa, masa serowa. Można robić z niego placki, babki, zawijańce, rogaliki, bułeczki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaja tez dobre do ciasta
Przykładowy przepis: Składniki: 1 kg mąki, 150 g drożdży, 500 ml mleka, 6 jajek, 200 g cukru, 100 masła, 50 ml oleju, 1 łyżeczka soli, cukier waniliowy, tłuszcz do formy, jajko do posmarowania ciasta. Sposób wykonania: Mąkę przesiej do miski, roztop masło. Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Będziesz mogła sprawdzić przy okazji czy drożdże są dobre, jeśli rozczyn nie będzie rósł to lepiej nie wykorzystuj tych drożdży do ciasta, bo prawdopodobnie nie urośnie. Gdy rozczyn będzie sobie rósł utrzyj żółtka z cukrem. Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką. Gdy już będzie wyrobione dodaj rozpuszczone, ciepłe masło i olej. Teraz trochę przyłóż się do pracy i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Dobrze wyrobione ciasto uformuj w kulę i przypudruj je po wierzchu mąką. Nakryj miskę kołderką (ściereczką) aby ciepło nie uciekało i postaw ją w ciepłym miejscu. Od czasu do czasu zaglądaj pod „kołderkę" (nie rób tego za często bo ono tego nie lubi) i sprawdzaj jak dużo ciasto urosło. Proces ten trwa różnie, czasami, gdy drożdże są bardzo dobre, wystarczy nawet pół godziny, czasem godzinę a nawet i dłużej. Gdy ciasto już wyrośnie przełóż je na stół posypany mąką i zagnieć ponownie. Teraz możesz już zrobić z niego co chcesz, na przykład placek, babkę, bułeczki. Uformuj więc ciasto tak jak Ci to najbardziej odpowiada. Pamiętaj, że ciasto mocno rośnie, robiąc babkę nie wkładaj zbyt dużo ciasta do formy bo Ci z niej ucieknie. Formę do ciasta posmaruj masłem i oprósz mąką. Przed wstawieniem do pieca posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem lub jeśli wolisz posyp kruszonką. Ciasto należy upiec na piękny złocisty kolor. Możesz sprawdzić czy jest w środku upieczone nakłuwając go suchym patyczkiem, nie rób tego za często, bo otwierając stale piekarnik możesz przyczynić się do zakalca. Z podanego ciasta możesz też przygotować nadziewane bułeczki lub rogaliki. Pamiętaj aby przy robieniu rogalików brzegi ciasta smarować rozmąconym jajkiem. Przepis na kruszonkę: Składniki: 80g mąki, 50g masła, 50g cukru pudru, trochę cukru waniliowego Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce. Gotową kruszonkę rozdrabniać palcami na ciasto albo ścierać na grubej tarce. Jest mała porcja, przy większej ilości ciasta lepiej zrobić od razu podwójna porcję. Bardzo proszę, zebyś nie mówiła, że nie ma tu pomocy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zuuzuuu
bardzo zabawne:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaja tez dobre do ciasta
no to kurfa o co ci chodzi???????? jak bedziesz wiecznie niezadowolona to nici z ciasta będa bo wyjdzie zakalec :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zostawmy temat ciasta drożdżowego :o a zajmijmy się problemem autorki topiku. Drożdże w moczu świadczą o zakażemiu ukladu moczowo-płciowego. Jeśli u ciężarnej nie bedzie leczone w krańcowym przypadku może doprowadzić do poronienia lub porodu przedwczesnego. Możliwe jest także zarażenie dziecka podczas porodu. Z pewnością koneczne bedzie także zbadanie flory bakteryjnej pochwy. Może się też okazać konieczna konsultacja urologiczna. Sugerowałbym - jeśli to mozliwe - przyspieszenie wizyty w celu jak najszybszego rozpoczęcia kuracji. BEZ KONSULTACJI Z LEKARZEM PODCZAS CIĄŻY NIE WOLNO NA WLASNĄ REKĘ STOSOWAĆ ŻADNYCH LEKOW ZWALCZAJACYCH DROŻDŻYCĘ - NAWET TYCH DOSTĘPNYCH BEZ RECEPTY!!! Pozdrawiam i zyczę dużo zdrowia! 🖐️ 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Przyszla_mama_Pawełka
Witam, ja obecnie jestem w 24 t.c. przeszłam infekcje dróg moczowych z pobytem w szpitalu (ostry ból plecow i brzucha, 60 leukocytów, bialko w moczu). Furaginum nic nie dalo, dopiero amotaksem zbilam leukocyty do 10. Ale po ostatnich badaniach pojawily sie drozdze w moczu. Czyli infekcja drog moczowych zmienila forme?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×