Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zabkaZuzia

URZAD PRACY-PRZEPISY-KTO SIE ZNA???

Polecane posty

Gość zabkaZuzia

Mam pytanie-koncze studia, obawiam sie ze nie znajde pracy "od razu", co z ubezpieczeniem zdrowotnym? Czy jak sie zarejestruje od razu w UP to czy bede dostawala pieniadze, za to ze bede na bezrobotnym?

Gość baeeerrra
PO SKONCZENIU STUDIOW MOZESZ SIE ZAREJESTROWAC ALE NIE DOSTANIESZ KASY BO PRZECIEZ NIE PRACOWALAS A UBEZPIECZONA JESTES OD RAZU

Gość przychylam się do
powyższego wpisu. Od dnia rejestracji masz ubezpieczenie zdrowotne, a żeby mieć zasiłek musiałabyś przepracować 9/12 miesięcy - wówczas miałabyś 80 % zasiłku czyli jak ja dokładnie 397,97...:(

Gość nnnnwxnwxw
po studiach mozesz isc na staz jesli nie przepracowals wiecej niz pol roku

Gość zabkaZuzia
ja pracowalam ale na czarno, a jedyna umowe jaka mialam to bylo na 2 miesiace. W sumie to daremnie:/ Na staz to ja dziekuje, moja kolezanka jest na stazu w policji i ma 400 zl ,to ja juz wolalabym za taka kase nie miec stazu , ale np dostawac kuroniowke(jesli bym miala przepracowane te pol roku), p[oszlabym sobie pracowac na czarno i tyle:). Za 400zl to na stazu jest sie nikim, wiem z opowiesci kolezanek, sa dyskryminowane, musza robic mine do zlej gry.

Gość POWAżNAIROZWAZNA
u mnie było podobnie,też nie poszłam na staż, szkoda czasu za takie $-to chyba jakiś żart:/

Gość a ja mam pytanie takie
za 2 lata koncze studia i zastanawialam sie nad stazem. sa moze staze 3 miesieczne ,albo 2 miesieczne?

Gość a ja mam pytanie takie
podnosze

a ja mam takie pytanie: czy zona może ubezpieczyć w swoim zakładzie pracy berobotnego (ale nie zarejestrowanego w UP) męża?

Gość kropka123
wystarczy wejść na stronę urzędu i poczytać i tak w moim mieście: za odbywanie stażu lub przygotowanie do wykonywania zawodu u pracodawcy (140 % zasiłku dla bezrobotnych obowiązuje od 26.10.2007r.) - 753,70 zł (ustawa z dnia 24 sierpnia 2007 r. o zmianie ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy oraz o zmianie niektórych innych ustaw – ogłoszona 25 września 2007 r. (Dz. U. Nr. 176, poz. 1213) wprowadziła od dnia 26.10.2007 r. stypendia dla bezrobotnych w okresie odbywania stażu i przygotowania zawodowego w wysokości 140% zasiłku dla bezrobotnych w miejsce dotychczasowych w wysokości 100% zasiłku. Powyższa ustawa zrównała, także od dnia 26.10.2007 r., w wysokości do 50% zasiłku -dodatki aktywizacyjne podejmującym zatrudnienie w okresie posiadania prawa do zasiłku dla bezrobotnych, niezależnie czy za skierowaniem urzędu pracy czy z własnej inicjatywy)

zaraz po studiach dostaje sie ubezpieczenie zdrowotne w dniu rejestracji ale urzad moze tez skierowac was np na kurs lub staz albo przyuczenie do zawodu lub tez dac oferte pracy i wtedy jesli odmowicie od razu zostajecie skresleni z lizty jako bezrobotni i tracicie prawo do ubezp. Staze trwają zazwyczaj pół roku nie ma krócej a bynajmniej ja nie słyszała. Tak żona moze ubezpieczyc męża bez wzgledu na to czy pracuje czy nie i czy bezrobotny czy nie. Tak samo na odwrót.

Gość kropka123
a nie 400 zł za staż bez przesady

Gość kropka123
i są staże 3 mc

Gość stażu jest 12 miesięcy max

kropka po odliczeniu wszystkich podatków itd ze stazu zostaje ci niecałe 500 zl a na 3 mc moze i mozna isc ale to pod koniec roku zazwyczaj jak jest np mało kasy i urząd wtedy kieruje cie na 3 mc z mozliwoscią przedłuzenia.

Gość kropka123
nie przesadzajmy więcej niz 500 zł ale faktycznie masz rację to jest dobre na początku poszukiwań jako cos zastępczego

po odliczeniu wszystkiego stażowego zostaje niecale 650zl jak już coś, wiem bo jestem teraz na stażu

Gość baeeerrra
na staz mozna isc albo na 3 mesiace albo 6 czy 12 zalezy jaka umowa i dostaje sie 649 zl dokladnie na reke

no to widocznie albo była podwyżka albo zależy to od miasta w którym jest urząd. Moja siostra skończyła staż w grudniu i miała niecałe 500 zł na ręke.

Oczywiscie ze byla podwyżka :D zresztą tam wyżej ktoś dokladnie to opisal lącznie z podstawami prawnymi :)

Gość luuujjqqq
jesli ktos poszedl na staz np w listopadzie ubieglego roku i ma od razu umowe na pol roku to dostaje 470 zl a od stycznia podpisana umowa to 649 na reke