Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciężarówa

cukrzyca ciążowa

Polecane posty

Gość ciężarówa

dziś odebrałam wynik badania krzywej cukrowej. Mam pytanie, czy wynik jest prawidłowy? Glukoza na czczo: 86,27 Glukoza (50g) po 1 godz. 150,59 Kto się na tym zna? Wizytę mam w środę, czy myslicie że powinnam zronić jeszcze badanie (75g) ?

150 to jest powyżej normy, natomiast badanie na czczo masz w normie. Lekarz zdecyduje, czy zrobisz badaniez 75 g glukozy, prawdopodobnie tak, ale poczekaj i skonsultuj się. Ja miałam w ciąży podobnie. Cukier na czczo w dolnej granicy normy, lub poniżej normy, natomiast wystąpiła tzw. nietolerancja glukozy, czyli tzw cukrzyca G/A. Prawdopodobnie będziesz regulować cukier dietą, badając się glukometrem. Wszystrko będzie dobrze. Pozdrawiam

po godzinie masz podwyzszony troche wynik... powinien byc do 140... pewnie lekarz kaze ci zrobic obciazenie 75g glukozy...

ja miałam 93 na czczo a po 50g 147 gin nic z tym nie zrobił powiedział że w normie :( nie zlecił powtorki z 75g i teraz nie wiem co robic bo przy braku apetytu i małego jedzenia, aniemi dzidzia rośnie za szybko a gin nic z tym nie robi twierdzac że wszystko w pozadku ty masz duzo ponad norme mimo że masz nisko na czczo poczekaj do wizyty a teraz ogranicz cukier i sól ze swojej diety , napewno bedzie dobrze

nie no 150 to wcale nie jest tak duzo... duzo to ja mialam bo mialam 200...

Gość ciężarówa
dziękuję za wszystkie opinie :)

Gość ania_767
do milaanny Jezeli cukier mialas ponad norme a dzidzia za szybko rosnie moze oznaczac to ze masz cukrzyce ciażowa w najlepszym wypadku nietolerancje weglowodanowa . Na twoim miejscu zrobilabym jeszcze raz badanie krzywej na 75 g nawet w swoim zakresie - prywatnie . Bo jezeli lekarz bagatelizuje to ze dzidzia za szybko rosnie to poszłabym skonsultowac z innym ginekologiem . Z tego co wiem dzieci ktorych matki maja cukrzyce ciazowa ( i jej nie leczą ) rodza sie bardzo duze . Ja mam tez cukrzyce ciazowa leczona odpowiednia dieta ( kontroluje cukier glukometrem ) i jestem pod opieka poradni diabetologicznej . Na szczescie w moim przypadku insulina nie jest potrzebna. cukrzyca ciazowa przechodzi po porodzie.

Gość ciężarówa
ok, napiszę co na to lekarz, ale wizytę mam dopiero w środę, chyba zrobię jeszcze przed wizytą dodatkowo to badanie 75g, żeby z kompletem danych iść do gina. Dziękuję wszystkim za rady i opinie. Nie znam się na cukrzycy ciążowej, ale słyszałam, ze wpływa niekorzystnie dla zdrowia maluszka no i rośnie bardzo duży. Jak Wy sobie radzicie ze zdrowiem swoim i dzidziusiów przy podwyższonym cukrze/cukrzycy ciążowej? Najśmieszniejsze jest to, że ja w ciąży w ogóle nie mam ochoty na słodycze/czekoladę. Przed ciążą jadłam więcej. A moze to nie od diety się bierze? Ale z resztą... wydaje mi się, że jednak będzie w porządku, bo nie jest dużo przekroczona ta norma. To mógł być nawet "bład pomiaru" ;) Pozdrawiam

Gość dzieci rodzą się
bardzo duże i niedojrzałe :(

To nie zależy od diety, chodzi o to że maluszek może uciskać na trzustkę, a ta trudniej radzi sobie z przetwarzaniem cukru, albo sama z siebie pod wpływem hormonów tak ma. Poza tym nawet sami nie zdajemy sobie sprawy z tego gdzie jest jeszcze cukier :). Cukrzyca niekontrolowana, niewykryta może grozić maluszkowi i mamie. Ja sprawdzam cukier glukometrem i staram się ograniczać cukry pod różną postacią. :).

Dziewczyny spokojnie. Po pierwsze trzeba rozgraniczyć pewne sprawy. Inaczej jest z mamami, które mają cukrzycę przed ciążą, inaczej z mamami, które mają cukrzycę ciążową ze zbyt wysokim poziomem glukozy na czczo, a jeszcze inaczej z mamami ze zbyt wysokim stężeniem glukozy poposiłkowym. I u Ciebie autorko i u Ciebie Milianna wystepuje z tego co zauważyłam na podstawie wyników ten trzeci typ. Ten typ miałam i ja. Z jednej strony jest to podstepny typ cukrzycy bo niewykrywalny przy normalnym badaniu na czczo, a jedynie wykrywalny przy krzywej cukrowej, ale z drugiej strony jest to \"najlżejszy\" typ cukrzycy ciążowej. Oczywiście kontrola glukometrem i utrzymywanie glukozy na odpowiednim poziomie jest konieczne i obligatoryjne dla zdrowia maluszka, ale ważne jest to, żeby zauważyć, że różne powikłania występują najczęściej przy nieleczonej, niekontrolowanej cukrzycy. Milianna, na Twoim miejscu jak najszybciej skonsultowałabym się z poradnią diabetologiczną, albo innym ginem. To rośnięcie nadmierne nazywa się makrosomia i faktycznie może występować w przypadku cukrzycy. Być może u Ciebie nie jest łatwo ustabilizować cukier pomimo niewielkiego przekroczenia. Z tego co czytałam to się zdarza. U mnie było tak, że w pomiarach glukometrem praktycznie nie wychodził podwyższony cukier, jedynie miało to miejsce właśnie po podaniu glukozy, a po normalnych posiłkach nie. Miałam dlatego dietę, że tak powiem średnio rygorystyczną. Tzn. Żadnych słodyczy, miodu, nie za dużo owoców, żadnych bananów i winogron, żadnych słodzonych soków, a naturalne to tylko rozcieńczane, żadnego smażonego itd., ale nie było źle. Maluszek urodził się z wagą zupełnie w normie i wszystko było w porządku, odpukac jest do tej pory. A też bardzo bałam się, jak to będzie. Tak, że uszy do góry dziewczyny, kontrla u lekarzy, dieta i wszystko będzie super:)

Dziewczyny spokojnie. Po pierwsze trzeba rozgraniczyć pewne sprawy. Inaczej jest z mamami, które mają cukrzycę przed ciążą, inaczej z mamami, które mają cukrzycę ciążową ze zbyt wysokim poziomem glukozy na czczo, a jeszcze inaczej z mamami ze zbyt wysokim stężeniem glukozy poposiłkowym. I u Ciebie autorko i u Ciebie Milianna wystepuje z tego co zauważyłam na podstawie wyników ten trzeci typ. Ten typ miałam i ja. Z jednej strony jest to podstepny typ cukrzycy bo niewykrywalny przy normalnym badaniu na czczo, a jedynie wykrywalny przy krzywej cukrowej, ale z drugiej strony jest to "najlżejszy" typ cukrzycy ciążowej. Oczywiście kontrola glukometrem i utrzymywanie glukozy na odpowiednim poziomie jest konieczne i obligatoryjne dla zdrowia maluszka, ale ważne jest to, żeby zauważyć, że różne powikłania występują najczęściej przy nieleczonej, niekontrolowanej cukrzycy. Milianna, na Twoim miejscu jak najszybciej skonsultowałabym się z poradnią diabetologiczną, albo innym ginem. To rośnięcie nadmierne nazywa się makrosomia i faktycznie może występować w przypadku cukrzycy. Być może u Ciebie nie jest łatwo ustabilizować cukier pomimo niewielkiego przekroczenia. Z tego co czytałam to się zdarza. U mnie było tak, że w pomiarach glukometrem praktycznie nie wychodził podwyższony cukier, jedynie miało to miejsce właśnie po podaniu glukozy, a po normalnych posiłkach nie. Miałam dlatego dietę, że tak powiem średnio rygorystyczną. Tzn. Żadnych słodyczy, miodu, nie za dużo owoców, żadnych bananów i winogron, żadnych słodzonych soków, a naturalne to tylko rozcieńczane, żadnego smażonego itd., ale nie było źle. Maluszek urodził się z wagą zupełnie w normie i wszystko było w porządku, odpukac jest do tej pory. A też bardzo bałam się, jak to będzie. Tak, że uszy do góry dziewczyny, kontrla u lekarzy, dieta i wszystko będzie super:)

Gość ciązarówa
kiedyś - dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie sprawy :) pozdrawiam!

Gość ciężarówa
zrobiłam badanie obciążeniem 75g, wynik wyszedł w normie. wszystkie wyniki pokazałam lekarzowi i wszystko jest w porządku :) nie mam cukrzycy ciążowej :) dzięki wszystkim za rady. czasami nie warto się denerwować "na zapas" tylko spokojnie wyjaśnić sprawę. pozdrawiam