Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dam

rozwój nieprawidłowy ciąży

Polecane posty

Gość Dam

Witam Jestem mężem i chciałbym,aby ktoś mnie uspokoił w pewnej kwestii! Mam pytanie, czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na pytanie: co jeśli ginekolog stwierdza po badaniu,że ciąża rozwija się nieprawidłowo, ponieważ według jego obliczeń płód jest w 8tygodniu, a rozwój wygląda na szósty tydzień.Stwierdza to po rozwoju pęcherzyka na 8 tydzień.Natomiast według naszych obliczeń w żaden sposób nie pasuje to na 8 tydzień tylko na szósty, ponieważ jeśli to by był 8 tydzień to w tym czasie była miesiączka. Nie jestem lekarzem nie znam się na tym-lekarz za wiele nie wytłumaczył mojej żonie i bardzo ją wystraszył. Mam prośbę chciałbym uspokoić żonę,ale sam troszkę się martwię! Wiem,że stres też nie jest dobry dla rozwoju dziecka-a widzę że żona za bardzo to przeżywa!

Dam jeśli z waszych obliczeń wyszło że w tedy była miesiączka to przecież inaczej nie może być, a twoja żona wie najlepiej kiedy ją miała z resztą lekarz nie był z Wami w łóżku kiedy to robiliście może powinniście pójść do innego lekarza sie skonsultować pozdrawiam, i zrób wszystko aby Żonka sie nie stresowała

Gość Odpowiem................
Mi pierwsze USG wykazywało ciąże o 10 dni mniejszą niż wynikało z miesiączki co też mnie wystraszyło ale później wszystko sie wyrównało. Co do tygodni ciazy liczy się je od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki także prawidłowo mówi lekarz, ale się jeszcze za wczasu nie martwcie bo każda ciąża jest inna i to wcale nie musi oznaczać jakiś patologii

Gość matka3 dzici
Do Dam na razie nie masz co sie martwic ja moje pierwsze dziecko przeleżalam na podtrzymaniu bo przy badaniu miałam cały czas 9 tydzień i tak było przez okres 3 tygodni wiec poszłam do lekarza tam zrobiono mi wszystkie badania i okazało sie ze macica słabo sie rozwija ale z płodem wszystko było dobrze wiec przez resztę ciąży byłam na podtrzymaniu i stałą kontrola a teraz ma panienkę co ma 23lata tak wiec głowa do góry i załatw opiekę dobrego lekarza

Dam, ja się na tym za bardzo nie znam, ale, o ile pamiętam, ciąża jest liczona od ostatniej miesiączki. Jeśli kobieta ma dłuższe cykle, to często między jej wiedzą nt. terminu poczęcia a obliczeniami lekarza jest właśnie tydzień-dwa różnicy. Myślę, że za 2 tygodnie powinniście to skonsultować, zobaczyć, jak dziecko jest oceniane.

Gość toti
lekarze licza od ostatniej miesiaczki - a nie od dni plodnych niewiedziec czemu , ale tak licza......

Gość jafree
Witam Wczoraj była u lekarza po raz pierwszy i powiedział mi że jak na 6 tydzień (tak obliczył) to ciąża przebiega nieprawidłowo ponieważ powinno być już bicie serca dziecka a nie ma tego i jeszcze że coś tam jest nieprawidłowe, nie wiem co mam o tym myśleć i troche się martwię. Może ktoś coś napisać na ten temat.

Gość saleminka8
olać go !! ciąża jest prawidłowa,chyba pierwsza ciąże prowadzi i nie wie że wiek ciąży na usg jest niższy bynajmniej o 2 tyg niż np.wiek według ostatniej miesiączki czy też z beta hcg dlatego,że:przy np.cyklach 28dniowych,Owulacja jest ok 2 tyg przed okresem i do tego czasu to przecież tylko 2 tyg, w dniu miesiączki beta hcg i wiek według ostatniej miesiączki wskaże 4 tyg,a tak naprawdę dzidzia w brzuszku jest od 2 tyg a nie od 4 -bo powstała po owulacji a nie podczas okresu-na poczatku cyklu ;) WSZYSTKO JEST OK,chyba sam nie rozwija się prawidłowo ;) 2 tyg można zrozumieć,źle by było gdyby różnica była np ponad 2 tygodnie albo 3 i więcej

ja zrozumiałam, ze autora zastanawia to, że lekarz właśnie wyliczył ciążę, biorąc pod uwagę pierwszy dzień ostatniej miesiączki, a autor i jego żona liczą mniej więcej od dnia poczęcia (czyli owulacji). Może Dam sprostuje. Ja moge powiedzieć tyle, że owszem - wiek ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki (nie od owulacji), bo to jest data pewna i konkretna. Tak jest to załozone, każdy lakarz tak to będzie liczył i na tej podstawie określa sie prawidowośc rozwoju płodu (nie od owulacji, bo owulacja może występować w różnych dniach). Oczywiście może się to troszkę wahać, np. tydzień (z tym sie spotkałam) , ale dwa tygodnie to jest już zatsanawiające

oj, włąśnie spojrzałam na datę - chyba jednak autor nie sprostuje, bo temat jest nieaktualny :)

Gość Viki2012
Hey pomozcie, niewiem co o tym sadzic. Bylam dzis u lekarza, z obliczen powiedzial ze jestem w 6 tyg ciazy, powinien slyszec bicie serduszka a tego niema, wedlug lekaeza ciaza rozwija sie niepeawidlowo. Bardzo sie boje. Prosze napiszcie czy ktos mial juz podobna sytuacje do mojej???

Gość awercv
bez przesady w 6 tc nie musi już bić serduszko, co to za lekarz...do 8 tc musi być wyraźna akcja serca, wcześniej bywa różnie...

Gość awercv
wyszedł ci na USG dokładnie 6 tc? przy tak wczesnej ciąży, to często 2 dni, wiele zmienia...

Gość Viki2012
Z obliczen moich kiedy ostatnio mialam okreswynika ze jestem 6 !tyg I 4 dni, lekarz stwierdzil tez ze jestem w 6 tyg wedlug obliczen kalendarzowych a ciaza wedlug niego wyglada na ok 5 tyg. Bardzo sie boje, czy jest cos nie tak. To jest moja pierwsza ciaza, czekam na wyniki badan w piatek. Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze

Gość Viki2012
Z obliczen moich kiedy ostatnio mialam okreswynika ze jestem 6 !tyg I 4 dni, lekarz stwierdzil tez ze jestem w 6 tyg wedlug obliczen kalendarzowych a ciaza wedlug niego wyglada na ok 5 tyg. Bardzo sie boje, czy jest cos nie tak. To jest moja pierwsza ciaza, czekam na wyniki badan w piatek. Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze

Gość dfrfere4r
lekarz liczy wiek płody od pierwszego dnia ostatniej miesiączki czyli płód jest "postarzany" o 2 tyg. Jesli lekarz uznał , że zarodek ma 8 tyg. to faktycznie ma on 6 tyg. od zapłodnienia...

Gość jhgkkiuiuk
Dziewczyny spokojnie, poszłam do lekarza i z obliczeń wychodziło 8 tydzień, potem usg i 5 tydzień, po rozmowie jednak miałam tylko 2 szanse na zajście w 34 i 35 dniu cyklu, czyli 2 dzni po terminie następnej miesziączki, okazało się że wszystko jest ok i lekarz na podstawie usg przesunął mi termin porody o te 3 tygodnie, a teraz córcia ma prawie 6 lat. Pozdrawiam i głowa do góry!