Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gizelle

Da sie rozpoznac nieplodnosc bez badan??

Polecane posty

Gość Gizelle

Czy bez badan da sie rozpoznac nieplodnosc? Jesli nie, to jakie badania sa potrzebne? Sa bezplatne, czy nie (jesli nie, to ile kosztuja)? Czy mozna byc bezplodnym miesiaczkujac regularnie? Pytam, bo w przeszlosci, w wieku 17 lat w wyniku zaburzen odzywiania nastapilo u mnie zatrzymanie miesiaczki. Po ok 5 miesiacach okres wrocil i od tamtej pory (3lata) jest regularny - czyli niby wszystko ok, ale.. no wlasnie, czy jednak moga byc jakies skutki tamtego braku okresu?

Nie da sie na oko stwierdzic bezplodnosci. Tak mozna byc bezplodnym nawet jak sie miesiaczkuje. I tak, tamten okres mogl miec wplyw na twoje jajeczkowanie i uklad hormonalny. O problemach z zajsciem w ciaze mowimy jednak dopiero kiedy kobiet anie moze zajsc w ciaze prze 12 kolejnych miesiecy wspolzyjac ok 3 razy w tyg. Jezeli zwrocisz sie z Twoim pytanie do ginekologa moze ci zlecic podstawowe badnia z krwi i usg jajnikow zeby wstepnie okreslic czy ajeczkoanie przebiega normalnie. Prywatny koszt wszystkiego to ok 200-300zl, ale czesc z tych rzeczy mozesz zrobic po panstwowej drodze... jezeli tylko starczy ci determonacji

Gość Gizelle
Dziekuje za odp. A sa jakies widoczne oznaki nieplodnosci? np. brak lub jakis inny sluz? Mam okresy regularne i sluz chyba tez w normie tzn pare dni szklisty jak kurze bialko pozniej mętny - czyli tak jakby normalnie...

Jezeli normalnie miesiaczkujesz to nie rozpoznasz bezplodnosci dopoki nie zaczniesz sie starac o dziecko. Nawet jezeli pojdziesz do lekarza to on co najwyrzej stwierdzi ze mozesz miec pewne trudnosci z zajsciem w ciaza bo coś... np. masz czese cykle bezowulacyjne, albo znyt wysoki poziom prolaktyny. Zazwyczaj jednak nawet on nie jest w stanie udzielic konkretnej odpowiedzi do czasu az nie zaczniesz sie starac.

Gość Gizelle
Czy to oznacza, ze lekarz nie moze sprawdzic czy np mam cykle bezowulacyjne? Nie moze dowiesc mojej nieplodnosci? Bo z tego co napisala Pau.la chyba tak wychodzi :/

Gość nie nawet lekarze po badaniach
maja problemy z ustaleniem przyczyn nieplodnosci ( choc czasem sa oczywiste, np niedroznosc jajnikow). Bez badan, na podastwie sluzu np nie da sie okreslic plodnosci

Gość czy jest widoczna różnica
tzw. gołym okiem że cykl jest bezowulacyjny?

Można rozpoznać niepłodność. Mój lekarz ginekolog kazał mi sprawdzić w ten sposób czy jestem płodna zanim zapisał mi tabletki anty. Wystarczy przez cały mies. (cykl) przed wstaniem z łóżka mierzyć w pochwie temperaturę i zapisywać. Następnie nanieść samemu na diagram albo spisane liczby zanieść ginekologowi i sam to zrobi i powie jaki jest wynik. Taki diagram można znaleźć w książeczce, którą można dostać od lekarza- wystarczy poprosić.

Gość cipsy lajs
"...Mój lekarz ginekolog kazał mi sprawdzić w ten sposób czy jestem płodna zanim zapisał mi tabletki anty. Wystarczy przez cały mies. (cykl) przed wstaniem z łóżka mierzyć w pochwie temperaturę i zapisywać. Następnie nanieść samemu na diagram albo spisane liczby zanieść ginekologowi i sam to zrobi i powie jaki jest wynik..." - chciał ci wcisnąc pigułki więc ci nawciskał kitu i tyle :( . Mierzeniem temperatury to sobie można zmierzyć fazę cyklu (czyli dni w których mozna lub nie mozna zajść w ciążę) a nie to czy można mieć dzieci.

Gość gość
Autorko o co konkretnie chodzi- chcesz zajsc? Nie chcesz? Chcesz zajsc za 5 lat i juz sie srasz?

Gość Cleo1976
Tak.Mierząc temperaturę i wykonując domowe testy można z dużą dozą prawdopodobieństwa powiedzieć, że kobieta nie ma jajeczkowania.Nawet jeśli obserwuje normalne miesiączki i płodny śluz.Ogólnie podejrzenie niepłodności któregoś z partnerów (albo obojga) stawiamy po dwóch latach regularnego współżycia bez żadnych zabezpieczeń.W przypadku starszych par (po 30 roku życia)-po roku.

Gość gość
Staramy się z dziewczyną o dziecko okres ma cały czas czyli w sensie co tam pewien czas już ponad 3 miejsce uprawiamy sex bez zabezpieczenia przed temu jakiś czas temu była z gwalcana czy to może być przyczyną że nie udaje się