Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawskaaaah

Filologia angielska-trzeba znać prefect jezyk?

Polecane posty

Gość miałmiał
mi również nie podoba się nowa matura , wiem, że wcale nie sprawdza wiedzy i jest na półgłówków. ale co zrobić, tak jest to zorganizowane.wiedząc, że musiałam zdać pisemny nie ustny egzamin na studia, skupiłam się na słówkach i gramatyce.

czy tłumacz przysięgły musi skonczyc anglistyke czy nie jest to konieczne bo np zna dobrze jezyk zda egz na tłumacza przysiegłego i nim zostanie jak to jest ?

Gość scalpello
Kto może zostać tłumaczem przysięgłym Na to pytanie odpowiada Art. 2. Ustawy, według którego tłumaczem przysięgłym może zostać osoba fizyczna, znająca język polski, posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych, niekarana (za przestępstwo umyślne, przestępstwo skarbowe lub za nieumyślne przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu obrotu gospodarczego), która: 1) ma obywatelstwo polskie albo obywatelstwo jednego z państw członkowskich Unii Europejskiej, państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym lub, na zasadach wzajemności, obywatelstwo innego państwa; 5) ukończyła magisterskie studia wyższe na kierunku filologia lub ukończyła magisterskie studia wyższe na innym kierunku i studia podyplomowe w zakresie tłumaczenia, odpowiednie dla danego języka; 6) złożyła z wynikiem pozytywnym egzamin z umiejętności tłumaczenia z języka polskiego na język obcy oraz z języka obcego na język polski, zwany dalej "egzaminem na tłumacza przysięgłego".

Gość dorinnnn
musi miec mgr z filologii, poza tym jakies studia podyplomowe z tlumaczen, jesli uczelnia nie ma takiej specjalizacji ktora potwierdzi to jakims certyfikatem. potem pracujesz w zawodzie i chyba musisz miec iles tam doswiadczenia zeby sie ubiegac o przysieglego

Gość dorinnnn
tak jest: Procedurą kwalifikacji kandydatów na tłumaczy przysięgłych zajmowały się sądy okręgowe. Kandydaci byli zobowiązani do złożenia odpisu dyplomu ukończenia uczelni, przedstawienia dowodów swojego dotychczasowego dorobku tłumaczeniowego, opinii klientów lub innych osób.

dzieki za tekst ustawy wg przepisów ustawy musi miec magisterskie studia ale nie koniecznie z anglistyki chociaz wiadomo ze po anglistyce byłoby najlepiej i najłatwiej ja mam magistra ale nie z anglistyki i angielski na poziomie FCE i cały czas sie ucze zeby znac biegle w mowie i pismie i moze kiedys przystapie do egz. na tłumacza przysiegłego

Marina, wszystko jest na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości. Egzamin jest niestety baaardzo trudny i drogi.

coz zobacze co zrobie w ogole to ja teraz jestem juz prawie rok w Uk i tu pracuje i ucze sie tu w college i tak mysle jak wykorzystam znajomosc angielskiego po powrocie do Polski

Gość dzej zi
Zacznijmy od tego, ze nikt, kto nie mieszkal za granica, nie zna jezyka perfekt. Perfekt mozna znac jedynie gramatyke. Aby plynnie i poprawnie sie wypowiadac TRZEBA miec kontakt z nativami na zywo. Niestety wiele osob po anglistyce nie mieszkalo nawet roku w Anglii czy innym kraju anglojezycznym i ida uczyc innych:O

Gość dzej zi
Zacznijmy od tego, ze nikt, kto nie mieszkal za granica, nie zna jezyka perfekt. Perfekt mozna znac jedynie gramatyke. Aby plynnie i poprawnie sie wypowiadac TRZEBA miec kontakt z nativami na zywo. Niestety wiele osob po anglistyce nie mieszkalo nawet roku w Anglii czy innym kraju anglojezycznym i ida uczyc innych:O

Ja wiedziałam, że nie mam co się po nauce języka w szkole dostać na państwowe, chociaż maturę zdałam bardzo dobrze. Poszłam na prywatne, ale tam się mile zaskoczyłam. Ci sami wykładowcy, wszystko po angielsku. Ogólnie z tym poziomem CAE to się sprawdziło. Bo u Nas wszystko od gramatyki do pracy z taśmą itd. było na takim własnie poziomie. Włożyłam dużo pracy by nadgonić zaległości. Ale udało się, po pierwszym roku miałam najwyższą średnią. Owszem czyta się dzieła, ale zwykle we fragmentach, jeżeli chodzi o staroangielski. Ale z tym językiem perfect to zależy od człowieka i jego umiejętności. Chciałam na 1 roku podszkolić się mówienia i poszłam do dziewczyny, która skończyła angielstykę. Obiecywała, że jest świetna. Po pierwszych zajęciach byłam przerażona. Nie znała połowy słów, co chwilę kazała mi szukać w słowniku. A następnie napisała mi po zajęciach, że nie chce mnie dalej uczyć. I wcale się jej nie dziwię. Wybrałam potem anglika... To tyle:).

Gość pandamała
czy ktoś mógłby podać kilka pierwszych lektur na 1 rok anglistyki (NKJO) zamierzam startować na anglistykę w 2 rekrutacji, na studia wieczorowe jeśli mnie przyjmą, to chciałabym coś poczytać przez wakacje i zobaczyć jak to będzie ze znajomością słownictwa itd

Gość malinkowa3
Raczej jesli wybiera sie juz taki kierunek jednak wymagana jest dobra znajomość angielskiego. Jesli chodzi o mnie to ja przed studiami poszłam na lekcje do szkoły speak'up.I to bardzo pomogło.

ale podstawa to wybór dobrej uczelni. My z siostrą wybrałyśmy Lingwistyczną Szkołę Wyższą w Warszawie. Ja jestem na trzecim roku licencjatu z anglistyki o specjalności tłumaczeniówka, siostra też poszła na filologię, ale germańska i nauczycielską.

Gość gość
Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych na 280h kurs filologii angielskiej/niemieckiej! Kurs kończy się certyfikatem oraz zaświadczeniem Ministerstwa Edukacji Narodowej. Miejsce zapisu: Katowice Plac Szewczyka 1, tel. 728-930-451

Gość Marietta24
Warto znać jakiś język, ale filologia to może nie jest coś co zapewni naprawdę dobrą pracę, lepiej uczyć się angielskiego w biznesie, bardzo ceniona umiejętność przez pracodawców, proszę przeczytać http://www.patentowa.pl/business-english-gdzie-sie-uczyc/

Gość gość
Jeżeli obawiacie się że nie dacie rady na filologii angielskiej to najpierw powinniście zapisać się na kursy językowe. Najlepsze ogólnodostępne kursy językowe organizuje Jagiellońskie Centrum Językowe. Na ich stronie www.jcj.uj.edu.pl możecie poczytać więcej o kursach przez nich organizowanych.

Gość gość
Jeśli chodzi o umiejętności językowe potrzebne na filologii to nie jest to takie proste. Dużo zależy od osoby uczącej się. W momencie przyjścia na studia trzeba znać język na poziomie b2 spokojnie dlatego ze zaoszczędzi wam stresu i ewentualnej porażki. Mój język był b1/b2 i na początku męczyłem się strasznie. Większość osób z którymi studiowałem chodziło wcześniej na kursy, korepetycje. Gramatykę znali niemal ze perfekcyjnie. Potrafili się wypowiadać bez żadnych problemów a ja czułem się jak idiota dukając i nie potrafiąc wypowiedzieć się w kilku zdaniach. Najważniejszymi są skillsy na 1 roku tzw pnja (praktyczna nauka języka angielskiego) w których egzaminy sprawdzają umiejetność pisania, czytania ze zrozumieniem, mówienia i słuchania. Egzaminy same w sobie nie obejmują tak na prawdę poza gramatyka tego co przerabia się na zajęciach. Słowa użyte są przeróżne od podstawowych po bardzo zaawansowane. Jeśli ktoś wybiera się na filologie to najlepiej przed pójściem zrobić sobie kurs językowy bo to sprawi ze będzie wam o niebo lepiej. Umiejętności językowe i egzamin pnja powinien być formalnością a tak na prawdę powinno się skupiać na wszystkim innym. Niestety 90% ludzi odpada na pnja i to potrafią być najgorsze egzaminy poza gramatyka opisowa i historyczna która była chyba najgorsza.