Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pajęczycaaa

Arachnofobia - jak leczyc?

Polecane posty

Gość pajęczycaaa

Pytanie glownie do osob, ktore mialy arachnofobie, ale sie wyleczyly:) W skrocie przedstawie problem: "boję" się pająków na tyle, że utrudnia mi to życie. Czasami zdaza sie prawie zemdlec - ciemno przed oczami, trace rownowage...;) Generalnie jest tak, ze jak wiem, ze gdzies jest pajak, to boje sie isc do tego pomieszczenia ( np. czesto moj pokoj). Boje sie go w ogole zobaczyc. OO, czasami zdarza sie mi rozplakac na widok pajaka, ciezko powiedziec dlaczego;) Rzucam sie, i generalnie czasami nie kontroluje tego co robie;) I zazwyczaj po zobaczeniu pajaka przez co najmniej jedna noc nie moge spac, bo mam koszmary o pajakach;) POMOCY!!:)

Gość z tego co piszesz
ja mam podobnie, ale nie mdleje. moj strach objawia sie tym, ze staram sie jakos bronic, uciekam itd. ostatnio zauwazylam, ze jesli nie ma mi kto pomoc z zabiciem pajaka to zmuszona robie to sama. kosztuje mnie to wiele nerwow i stresu, ale jest coraz latwiej.

Gość pajęczycaaa
z zabiciem jest taki problem, ze ja boje sie zblizyc na taka odleglosc, poza tym zabite pajaki np na bucie tez mnie przerazaja;)

Gość z tego co piszesz
no wlasnie mam tak samo, ale z dwojga zlego czasem musze zabic gdy jestem sama. pierwszy raz wzielam odkurzacz i nie podchodzac wciglam go do rury. pozniej nie moglam dojsc do siebie przez godzine. drugi raz bylam sama a pajak wyszledl skads i szybko szedl po scianie tak, ze za chwile by uciekl i nawet nie zdazylam sie zastanowic jak go zabilam butem. but oczywiscie stal tak caly dzien bo balam sie go podniesc...ale czulam ulge ze to zrobilam.

Gość pajęczycaaa
uff, jakos mi sie lepiej zrobilo wiedzac, ze jest ktos, kto wie, co czuje, jak patrze na pajaka;)

Gość drhgd
proponuję wizyte u psychologa, bo takie fobie zazwyczaj są przeniesionym lękiem, który jest nieuświadomiony i dotyczy czegoś bolesnego. Rozbroisz lęk - fobia powinna zniknąć :)

Gość z tego co piszesz
w moim wypadku akurat wiem, ze mam to po jednym z rodzicow, ktore tez nie cierpi pajakow...

Gość pajęczycaaa
o psychologu juz myslalam, generalnie moje "zycie psychiczne" jest dosyc poplątane

może w tym być jakiś czynnik genetyczny, choć czy akurat przy zwierzęcecy fobiach to nie jestem pewna, ale raczej mniejszy. Może być i tak że się uwarunkowałyście. Może coś nieprzyjemnego sie stało i akurat wtedy zobaczyłyście pająka. Tak to sie dzieje czasem

Gość pajęczycaaa
moglam popatrzec w druga strone;) moze bym jakas mysz zobaczyla, zawsze jakos rzadziej sie spotyka, a pajak to wszedzie wejdzie;)

Gość amanda147
bardzo kurde smieszne....ja wiem metoda behawioralna ze sie podhodzi potem dotyka szybki terrarium potem glaszcze a na koncu jeszcze zabiera do domu,....mnie sie zdaje ze to wszystko po to zeby z przerazonego czlowieka zrobic idiote juz do konca:/ widzialam program jak kobieta bala sie kotow- syndromy identyczne do arachnofobii - jak facet lekarz po wielotygodniowej terapi mial w pokoju kota na rekach to sie okazalo ze pacjentka i tak nadal tak sie boi ze nici z podchodzenia do mruczkow...ja tak uciekam przed owadami ze potrafie sie zderzyc z futryna i biec dalej dostaje istnej paniki a jak usiadl na mnie gigantyczny konik to jakos wcale mi nie przeszlo:/ wiec mam w glebokim powazaniu te metode behavioralna,,,

Gość kasia090
Ja kiedy widzę pająka po prostu tracę przytomność , ja nie kłamię moja mama była już ze mną u psychologa i stosowała metodę o której piszecie ale odpuścila widząc moją reakcję

Gość Marcaaa
U mnie to jest tak troche pol na pol poniewaz boje sie konkretnej rasy pajakow...mianowicie Kosarzy gdy go zobacze po prostu trace oddech jest mi słabo chce mi sie wymiotowac i prosze kogos zeby go zabil,w ostatecznosci musze go zabic sama;[bardzo sie ciesze ze ktos mnie w koncu rozumnie i nie tylko ja czuje taki lek do pajakow..

Gość dlafanekpająka
wczoraj szukałam zastawy stołowej byla w odrębnym pomieszczeniu w takiej pieczarze bez swiatła i w ogole , weszlam na palete podnioslam pudlo sciagnelam i poczulam takie dziwne mrowienie na szyi ;/ sufit byl bardzo niski wiec okropny olbrzymi pajak zrobił sobie na mnie przejażdzke tak szybko go strzasalam i spitalalam ze az glowa w futryne przywalilam wychodzac ;/ krzyczalam i trzeslam sie kolejne 3 godziny.. przeprowadzilam sie na wies wiec tu o pajaki nie trzeba sie starac i inne paskudstwa ..nie rozumiem dlaczego niektóre pajaki sa takie duze ;/ obrzydliwe straszne ;(

Gość kate97987987
wszyscy mowia ze pajaki nie gryza,a wy jak myslicie jest w polsce jakas rasa ktora moze ukasic?

Gość Karibu
W Polsce? Teoretycznie silnie jadowitych pająków nie ma. Teoretycznie, bo niektórzy ludzie takie mają (nie zawsze legalne). Zdarza się że taki ucieknie (ale raczej rzadko). Natomiast ja mam dość silne uczulenie na jad tych niby niejadowitych. Dlatego nie uważam, że moja arachnofobia jest "nieuzasadnionym" lękiem. To jest instynkt obronny.