Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zoffa

Jakie objawy daje astygmatyzm?

Polecane posty

Gość Zoffa

Cześć. Mam pewien problem, który brzmi następująco-jakie objawy daje astygmatyzm? Naczytałam się hohohoho, albo i więcej, a nadal nie wiem. Problem w tym, ze coś podejrzewam go, ale mam również krótkowzroczność, a tam gdzie czytałam opisywano objawy astygmatyzmu, jak krótkowzroczności. Moje pytanie, więc to: jakie objawy daje astygmatyzm, gdy się ma również krótkowzroczność? :)

Gość Mozna
np patrzeć spode łba lub też jakoś bokiem.Ja widzę wszystko przesuniępte i nie schodzą mi się obrazy w kinie 3D

przy dużym astygmatyzmie to ciężko trafić lub złapać piłkę. możesz też zrobićsobie taki test: narysuj prostą pionową i poziomą linię na czystej kartce. daj to komuś niech oceni czy jest prosto. jak masz astygmatyzm to linie będą krzywo, poskosie.

Gość astygmatyzm często nie daje
ŻADNYCH objawów, chyba że jest już baaaaardzo zaawansowany. Idx po prostu do okulisty na badanie, czy to takie trudne?:O

Gość inverno
Totalnie zadnych.

i mruzysz oczy, żeby poprawić ostrość :P ja tak robiłam, mam astygmatyzm, ale łączy się z dalekowzrocznością

Gość Zoffa
To bardzo interesujące :) To po co właściwie się nosi okulary, jak on nie daje objawów :P

Gość jakastakaka
obraz jest cholernie zamazany, dopoki nie mialam w okularach soczewek na astygmatyzm ciagle mialam wrazenie jakbym miala zle wytarte okulary

Gość Zoffa
To te objawy do krótkowzroczności podobne. :) Idę się w lipcu zbadać :P Mam nadzieję, że nie mam, bo ponoć szkła strasznie grube:P Sama sobie nie zdiagnozuje:P Szczególnie z krótkowzrocznością, którą mam :)

Gość Milka_332
Temat stary, ale może ktoś tak jak ja szukając odpowiedzi na pytanie się na niego natknie. Sama podejrzewałam astygmatyzm u siebie i zrobiłam sobie test, co krąży w internecie, tu macie na przykład https://www.acuvue.pl/zdrowie-oczu/astygmatyzm . W moim przypadku niestety przypuszczenia okazały się prawdziwe, ale u Was tak nie musi być :) Po zrobieniu testu poszłam do okulisty, który potwierdził u mnie tą chorobę. Dopasował odpowiednie soczewki i mogę z nią normalnie żyć, także głowa do góry :)