Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mikkana

Od kiedy gluten?

Polecane posty

Gość mikkana

Kochane mamy, poradźcie mi proszę, jestem młodą mamuśką i nie bardzo jeszcze się orientuje w tych wszystkich zaleceniach żywieniowych. Od kiedy można dziecku wprowadzać gluten?

Gość e_smeralda
no właśnie, ja mam podobny problem, trochę się czuję zagubiona w gąszczu tych wszystkich informacji w czasopismach dla rodziców. Kiedy gluten, kiedy rybę? Narazie to tylko podaję jabłuszko i marcheweczkę (w planie mamy jarzynową).

Gość vanesa
ryba gotowana lub ze sloika to tak 5-6 miesiac, a gluten stopniowo wprowadzac do posilkow tez od 6 miesiaca, ale tak po kilka gram zeby sprawdzic czy dziecko ma uczulenie

Jak dla mnie 5-6 miesiąc na rybę za wcześnie :) Kiedy ja wprowadzałam stałe posiłki to ryba była od roku.Teraz jest od 7 miesiąca. Kiedyś gluten był od 10 miesiąca.

Gość szmaragdowe morze
ja jestem przeciwnikiem glutenu tak szybko

Od 5 miesiąca do zupki tyci tyci - symbolicznie, po 2 miesiącach takiej dawki ekspozycyjnej można już dawać normalnie. Dotyczy to dzieci cyckowych. A jak się przegapiło ten moment to dopiero po 10 miesiącu. Ryba jest od 7 miesiąca - od zeszłego roku jest tak w polskiej rozpisce, w końcu przypominamy w czymś rozpiski zachodnie :P

Gość dziabunia
możesz zadzwonić sobie na infolinię do gerbera z takimi pytaniami - nr znajdziesz na str. internetowej gerbera. mi pomogli już dwa razy - jak miałam wątpliwości co do podawania jajka i jak pytałam o kolkę.pozdrawiam

Gość krecikowa27
pierwsze słyszę o tej infolinii gerbera - aż tam z ciekawości zadzwoniłam i przyznam, że całkiem kompetentna osoba na moje pytania odpowiadała:)

Gość panikara wielka
dziewczyny, proszę nie załamujcie mnie! bo jak czytam, że co chwila coś się zmienia w normach żywieniowych, to zaczynam dostawać lekkiego obłędu, czy to wszystko spamiętam, jak przyjdzie czas na moją małą, żeby zaczęła jeść coś innego poza cycusiem. Jak to wszystko ogarnąć? Macie jakiś pomysł?

Gość tesianka
panikara wielka, nie panikuj, bo każda z nas na pewno miała takie same rozterki i lęki na początki ;). Jeśli chodzi o to, jak to wszystko ogarnąć, to jest taki program zdrowy start i tam masz porady, przepisy i informacje na temat karmienia maluszka. to jest bodajże w sobotę na tvnstyle, ale sprawdź sobie jeszcze, bo ja to oglądałam chyba jakieś powtórkowe.

ja stawiałabym jednak na intuicję i swoje własne obserwacje, dawać przede wszystkim po trochu, nie ileś rzeczy naraz i obserwować. Ciekawa jestem która z Was żywiona była wg tych wszystkich przepisów rozpisek, zaleceń?? pewnie żadna, a jednak zyjecie, jesteście zdrowe, macie zdrowe dzieci.Może więc zamiast tyle panikować spokojnie zapytać kogoś kompetentnego o ogólne wskazówki i potem testować?

Gość Malania
Mama_Zosi, a co to za stronka ten Zdrowy Start? Napisz coś więcej i gdzie to znaleźć?

Gość mejka
obejrzałam sobie ten program na tvnstyle i rzeczywiście uważam, że jest bardzo pomocny, a do tego mnóstwo przepisów tam podają na dania dla maluszków i takie informacje właśnie, kiedy i co dziecku podawać. Wreszcie te wszystkie informacje są porządnie zebrane do "kupy".

Dziewczyny dziecko należy karmić przede wszystkim z głową.. Wszystko powolutku i po troszkę. Jak najpóźniej pokarmy wzdymające typu fasola, groch, kapusta, gruszka oraz te najbardziej alergenne: truskawki, rybki, orzeszki.. Jak dla mnie te wszystkie normy są o dupę rozbić.. Powiedzcie mi czy to jest normalne, że jeszcze rok temu gluten można było podawać od 10 miesiąca, a już w połowie roku zmienili normy na bodajże 7 miesiąc? No jak dla mnie to jest chore! Czym się niby różni \"tamten\" gluten od \"tego\" glutenu? Czym się różnią \"tamte\" dzieci od \"tych\" dzieci? Czy dawniej kobiety miały jakieś listy pokarmów zakazanych i nakazanych? NIE! A przecież wszyscy jakoś żyjemy.. I powiedziała bym nawet, że ludzie byli zdrowsi.. Fakt, że była także naturalna selekcja i zdrowsza żywność, ale nie popadajmy w skrajność. Każda matka z czasem zna swoje dziecko na tyle, że będzie doskonale wiedziała, co dla dziecka dobre a z czym się jeszcze wstrzymać.. Najważniejsze, to wprowadzać nowości stopniowo i dokładnie obserwować dziecko przez dzień, dwa.. Jak się nic nie dzieje, to można podawać.. Oczywiście nie w końskich ilościach.. Ale stopniowo zwiększać dawkę.. Ja sama jestem matką 1,5 rocznej córci i na początku też panikowałam.. Ale po jakimś czasie (nie więcej niż 4 m-ce) olałam sprawę i zaczęłam dawać jej w zasadzie wszystkiego po troszkę.. Efekt - córcia nie ma żadnych alergii, je wszystko co jej podam (no chyba, ze zęby wychodzą, to już jest inna bajka). Jedyne za czym nie przepada, to słodycze.. Ale to też po części moja zasługa, bo tak ją nauczyłam... I całą rodzinkę także - babcie już nie przynoszą kinder czekolady :D Pozdro ;)

Malania, poczytaj sobie na stronie Gerbera. Ten program jest też na tvnstyle ale nie wiem w jakich godzinach. A dotyczy zdrowego żywienia niemowląt, tak w skrócie. Pozdrawiam

Gość mamusia_natki
mamo_zosi o co chodziz tym zdrowym startem ???? coś tam przegapiłam i nie wiem o co chodzi...

Gość euzi
Zdrowy start w przyszłośc to akcja, która promuje właściwe odżywianie dzieci z założeniem, że od samego początku my mamy wyrabiamy w naszych dzieciach dobre/złe nawyki żywieniowe i żeby unikać tych złych (to zrozumiałe, chociaż nie zawsze mamom się to udaje). Ogólnie dużo jest porad, jest nowy schemat żywienia. Warto poczytać.

Wszystko zostało powiedziane na temat tego programu. Są tam też różne fajne przepisy. Chemical, a powiedz mi, dlaczego jak się przegapiło \"ten moment\" podawania glutenu to trzeba czekać do 10 miesiąca?