Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eeeeeeeeeeeeeeee3

Słono mi. pomocy!!!!!!!

Polecane posty

Żabo, zwróciłam tylko uwagę na rozbieżność Waszych stanowisk. Do Anty pisze o charakterystycznych objawach pewnego procesu biochemicznego, który może wystąpić zarówno w ciąży, jak i w innych sytuacjach, w których do tego procesu dochodzi. Ty - o Twoich objawach, indywidualnych. W ten sposób każda z Was ma rację, bo mówicie o różnych sprawach. Dla formalności: zgaga jest objawem zaburzeń żołądkowych. One mogą mieć różne podłoża, w tym reakcje zachodzące w czasie ciąży, ale sama zgaga jako taka nie jest objawem, czyli dowodem ciąży. To jak częstomocz. Większość kobiet w ciąży biega często do kibelka. Ale częstomocz nie jest objawem ciąży, tylko dysfunkcji pęcherza. Może ona wynikać z podrażnienia bakteriami, z zaburzeń przewodnictwa nerwowego, z niewłaściwego poziomu najróżniejszych hormonów, ucisku macicy lub jelit na pęcherz itd. Toteż częstomocz towarzyszy ciąży, ale nie jest objawem czy dowodem zapłodnienia i rozwoju zarodka/płodu. O tym mówi Do Anty.

Dlatego sa objawami ale nie mozna powiedziec ze sa to objawy ciazy. Bo rowniez sa to objawy nadchodzacej miesiaczki. ---> w moim przypadku zgaga nie byla \"objawem\" miesiaczki, gdyby tak bylo mialabym zgae co miesiac przed okresem. tym razem byl to \"objaw\" ciazy, sorry, ale sama sobie zaprzeczas...\"objawy ciazy to sygnaly potwierdzajace ciaze a nie domniemana coaze\" u mnie zgaga byla objawem ciazy --bobyl to sygnal potwierdzajcy ciaze, a nie domniemaną ciaże

Gość do antyy
Maslo maslane, dalej nie rozumiesz. Zgaga nie jest objawem ciazy sama w sobie. poza tym jak napisala nomina, zgaga wystepuje rowniez w zaburzeniach ukladu trawiennego a skad wiesz ze ich nie doznalas, robilas gastroskopie? To tylko domniemania oczywiscie ale wlasnie DLATEGO nie mozesz napisac, ze zgaga byla u ciebie objawem ciazy. Bo nie wykluczylas zaburzen innego zrodla. Bo to raz Pacjent skarzy sie na 3 rozne dolegliwosci, lekarz wysyla na badania podejrzewajac chorobe objawiajaca sie w ten sposob a tymczasem w toku badan okazuje sie ze to 2 niezalezne od siebie choroby gdzie objaw jednej nie ma zwiazku z druga? nigdzie sobie nie zaprzeczam, zacytowana przez ciebie tresc "objawy ciazy to sygnaly potwierdzajace ciaze a nie domniemana coaze" ma pokrycie w rzeczywistosci o czym upewnilam kilka zdan wczesniej Nomina - zaczelam te dyskusje bo jedna z uzytkowniczek napisala, ze zgaga jest objawem ciazy.

wlasnie robilam, poniewz moj partner ma problemy gastryczne! i dlatego robilam badani rowniez i ja zeby wzajemnie sie nie zarazac jesli podejmi on leczenie. wiec moge to wykluczyc ze mam problem z zoladkiem. ponadto do gastroskopii robilam badanie z krwi na helicobacter pyroli.wszystko jest ok. To w takim razie czego jest objawem zgaga w ciazy? problemow z zoladkiem? i dlaczego duzo kobiet ją ma podczas ciazy?

Gość do antyy
Skoro wykluczone zostały powiklania to faktycznie u ciebie zalicza sie to do objawow ciazy. Ale nadal nie mozna powiedziec ze jest to objaw ciazy jako objaw pewny. We wczesnej ciazy moze miec to zwiazek ze zmianami hormonalnymi, progesteron rozluznia miesnie przewodu pokarmowego (znow wracamy do progesteronu :) ) na skutek czego dolny zwieracz przelyku nie pracuje jak powinien. W pozniejszej ciazy przyczyna zgagi jest powiekszajaca sie macica, ktora uciska zoladek.

Gość do antyy
nomina, jestem genetykiem, pracuje w laboratorium zdechla zaba ciesz sie, ze u ciebie to "tylko" przypadlosc ciazowa i przechodzi z czasem :)) ok zegnam sie, trzeba dziecie z przedszkola odebrac