Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość edsdss

czy samobójcy mogą zostać zbawieni??

Polecane posty

no jasne że mogą, bo Pana Boga mało interesuje, jak się pozbawili życia, tak myślę, a zdrugiej strony, interesowć się każdym idiotą , czyli samobójcą. Czytałem książkę gdzie autorka obdarzona darem rozmawiania z duszami zmarłych opowiada co się dzieje z duszą samobójcy po śmierci. Otóż taki samobójca zawieszony między życiem a śmiercią oczekuje na swoją kolej by przejść do innego wymiaru tyle lat ile było mu pisane żyć na ziemi , Jeśli było mu przeznaczone żyć 80 lat a popełnił samobója w wieku 20 lat , będzie w stanie zawieszenia w ciemności przez 60 ziemskich lat. A to co opisuje w swojej książce dr Moody Życie po życiu poruszanie się w tunelu w drodze do światła to projekcja ludzkiego mózgu i działanie hormonów

Gość edsds
a ja sadze że idą do piekła

Gość egoiści i tchórze
:O

Gość są zbawieni
jeśli tylko nie odwrócili się od Boga w momencie śmierci, przyjęli jego rękę to niebo ich nie minie ale jak miły blondyn napisał, wszystko w swoim czasie

Gość zloga
no przeciez nie beda ich pochwalac :O w Wielkiej Brytanii długo obowiazywalo prawo swieckie, ze uratowany samobojca dostawal pare lat za kratkami

od razu widac, ze powyzsze wypowiedzi naleza do tzw. \"wierzacych- niepraktykujacych\" :D zabawne to, a jednoczesne przerazajace:/ odpowiedz na powyzsze pytanie brzmi: nie. z prostego powodu. samobojcy pozbawiaja siebie zycia, co jest wykroczeniem przeciwko 5 przykazaniu. jest to grzech smiertelny. tyle w temacie.

Gość boga nie ma kochani
ci co wierzą,tkwią po uszy w iluzji i łatwiej im żyć...

A ja uważam, oczywiście zakładajac hipotetycznie, że cos takiego jak zbawienie istnieje, to czemu oni mieliby byc z niego wyłączeni. Tak chrześcijanie duzo mówia o miłości, że Bóg jest miłościa bla bla bla ze trzeba się kochać wzajemnie bla bla bla, a odmawiają samobójcom prawa do szczęścia w zaświatach. Więc moim zdaniem jesli Bóg istnieje to wszyscy będziemy zbawieni..powiem więcej po zęści podzielam wiare w pewną teorie, która Kosció uznał za herezję...otóz Orygenes mówił o czyms takim jak apokatastaza...bazując na niezmierzonej miłości Boga, który sam jest Miłością wróci do niego wszystko nawet byty, które na początku się zbuntowały. Czyli całe stworzenie zyska na powrót stan bezgrzeszności. Oczywiście kara za złe uczynki to całkowicie inna kwestia, ale jesli juz rozmawiamy o rzeczach ostatecznych to moim zdaniem dusze przechodza ciąg reinkarnacji, co jest swoistym oczyszczeniem i to własnie podczas kolejnych wcieleń zbieraja żniwo swoich uczynków złych bądź dobrych...No ale to mówie ja kontynuatorka dzieła dzikich hipisów :P

Gość zloga
'tyle w temacie' od razu widac ze wypowiedz nalezy do tzw. fanatyka katolucha :D morderca ktory zabral czyjes zycie ma szanse na odkupienie ale zbląkany samobojca nie ?? tak, TYPOWE myslenie fanatyka katolucha...

zloga- taaa... jesli ktos ma jasne poglady zgodne ze swoja religia, od razu zostaje nazwany fanatykiem "katoluchem"...jakie to typowe:) sorry, ale dla mnie wyznacznikiem prawdy i mojej wiary sa przykazania, a w nich 5- nie zabijaj. wszystko jedno, czy siebie, czy kogos innego... samobojca nie ma mozliwosci nawrocenia sie- sam sobie ta mozliwosc odbiera.

Samanta lisiczka - i to jest wlasciwa postawa! :) ludzie maja rozne poglady, ale grunt to szacunek i wzajemna tolerancja:) przywracasz mi wiare w istnienie czegos takiego jak tolerancja w tym kraju:) pozdrawiam serdecznie:)

Gość powiem wiecej Koralowa
jestem niewierząca i niepraktykujaca, ale zgadzam sie z twoja wypowiedzią, co do 5 przykazania, jest to jak najbardziej logiczne.

Gość są zbawieni
koralowa gdybyś interesowała się treściami przekazanymi przez Jezusa św. Faustynie nie byłabyś już taka pewna swojego "Kto nie zechce przejść przez bramy miłosierdzia mojej ten przejdzie przez bramę sprawiedliwości mojej" na zbawienie ma szansę każdy, musi tylko zawierzyć jezusowi w chwili śmierci i szczerze żałować pozdrawiam i życzę więcej wyrozumiałości dla ludzkich słabości i mniejszego szafowania słowami grzech śmiertelny i piekło

są zbawieni- tutaj chodzi o zalowanie swoich win w chwili smierci. dlatego tak wazna jest spowiedz w ostatnich godzinach. milosierdzie boskie jest nieograniczone, ale dotyczy ono osob, ktore mu zawierzaja do konca i zgadzaja sie z jego wola, zalujac przy tym wszystkich swoich win. samobojca nie zaluje tego co zrobil- bo i jak? w ostatnich momentach swojego zycia popelnia grzech smiertelny, przez co nie ma mozliwosci odkupienia swoich win. i nie szafuje tymi pojeciami. dla mnie to po prostu logiczne. czlowiek, ktory nie wierzy Bogu, nie chce zycia wiecznego...

Gość seksowne są Lwice
koralowa, chodzi o ostatnie chwile życia i sam moment przejścia. Podobno większość samobójców gdy jest już za późno przeżywa ogromny strach i żal tego, co zrobili... takim Bóg na pewno wybacza...

Gość herezjusz
Smiesznie piszecie, ale to wasze poglady. Dla mnie samobojcy to odwazni ludzie.

Gość seksowne są Lwice
koralowa inaczej byś mówiła, gdyby ktoś bliski Tobie popełnił coś takiego... nie byłabyś taka pewna tego, że ta osoba jest już na zawsze potępiona i że nie zobaczysz jej już nigdy...

Gość seksowne są Lwice
i co z ludźmi których pcha do tego cieżka depresja? podobno każda depresja nieleczona prowadzi do śmierci... a nawet jeśli leczona, ale w zły sposób?... nie każdy samobójca jest potępiony na wieki, za bardzo wierzę w Bożą Łaskę...

no wlasnie... "podobno". jesli rzeczywiscie zaluja oni swoich win w tych ostatnich chwilach, mozliwe, ze Bog im wybaczy...jednak nie wierze, ze wiekszosc zaluje tego, co robi... wspolczuje tym ludziom. to naprawde straszne znalezc sie w sytuacji, kiedy wydaje sie, ze juz nie ma wyjscia...jednak gdyby naprawde wierzyli, nie mieliby watpliwosci, ze Bog po cos im dal to zycie i nie moga go sobie sami odbierac. nie mozna stawac przeciwko Bogu i jego planom.

bzdury ... samobojcy mogą byc zbawieni ( to zalezy od ich zycia wczesniejszego, a nie samego samobojstwa ) poniewaz zaklada sie ze przed jak i w chwili samobojstwa mieli zaburzenia psychiczne np depresja itp.

czlowiek chory psychicznie, niepoczytalny to zupelnie inna bajka... jednak czlowiek, ktory decyduje dobrowolnie i swiadomie na samobojstwo nie moze byc czlowiekiem mocno wierzacym. po prostu nie wyobrazam sobie tego...

czlowiek chory psychicznie, niepoczytalny to zupelnie inna bajka... jednak czlowiek, ktory decyduje dobrowolnie i swiadomie na samobojstwo nie moze byc czlowiekiem mocno wierzacym. po prostu nie wyobrazam sobie tego...

Gość seksowne są Lwice
każdy przypadek jest inny jednym słowem... dobranoc, Koralowa i wszystkim

nie mowie o typowej chorobie psychicznej, mam tu na mysli ewidentnie depresje. kto normalny, zdrowy psychicznie popelnia samobostwo ? dla zabawy ?