Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 5454545454

Badanie glukozy we krwi, wynik

Polecane posty

Gość 5454545454

Czy ktos sie orientuje czy wynik jest dobry? wyszło tak: glukoza 118mg/dl a norma to 55-115 czyli jest podwyzszony.....o czym to moze swiadczyc?

Gość uppppppppp

Gość uppppppppp
na czczo rano

Gość może to świadczyć
o tym, że zjadłaś zbyt obfitą kolację lub zbyt dużo słodyczy dzień przed badaniem. Badanie zapewne trzeba będzie powtórzyć, jeśli nadal będzie za wysoki to może to świadczyć o początkach cukrzycy. Ale do postawioenia takiej diagnozy daleka droga, czeka Cię jeszcze sporo badań.

Gość asdfghjkl123456789
moze swiadczyc o cukrzycy :) ale czy napewno bylo na czczo nie lyknelas lyka kawki z cukrem? czy gumy do zucia z cukrem ? ja łyknelam lyk kawy i wyszlo mi 125 :) oczywiscie cukrzycy nie mam.

Gość vytyr
no 125 po lyku kawy to nie jest prawidlowy wynik

Gość norma glukozy
jest do 120 tak wogole. A wynikiem niewiele wyzszym nikt sie nie powinien stresowac-dla pewnosci badanie mozna powtorzyc

Na czczo, to nie jest zły wynik. Z tego co wiem to normy są do 120 nawet jeśli do 115 to niewiele przekroczone. Jakby coś było nie tak to powtórzyć badanie. Do osoby, któej cukier skoczył po łyczku kawy z cukrem do 125 to coś nie tak z tym twoim cukrem jest. Bo ja będąc w ciąży, mając nietolerancję glukozy itd nie mam 125 po łyczku kawy z cukrem. Nawet jakbym cały kubek wypiła to nie miałabym takiego poziomu.

Gość jeżeli dziewczybna mówi że
norma jest do 115 to z pewnościa taka jest i taka ma na wyniku. W innym laboratorium może i norma być 130, to wszystko zależy od metody badań. Badanie trzeba powtórzyć będąc około 12 godz na czczo, zjadając normalną kolację (nie obfitą i nie zbyt małą, taką jak zawsze)a potem ewentualnie dalsza diagnostyka. nawet gdyby wyszło jej 114 to test górna granica normy i trzeba uważać.