Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamusia22

Niepokojące objawy w ciąży..

Polecane posty

Gość Mamusia22

Jestem na początku drugiego miesiąca i mam pytanie, codziennie czuje ból podbrzusza, nie jest jednostajny, lecz przychodzi co jakiś czas. Nie jest też bolesny, raczej lekki, ale czuje go, takie jakby "ciągnięcie", czy to jest normalne? Miałyście tak? I czemu praktycznie wcale nie mam mdłości? Jestem osłabiona, senna i wszystko idzie mi wolniej, ale jeszcze ani razu nie wymiotowałam, jedynie raz miałam naprawde silny odruch wymiotny i to wszystko.

ja tez nie miałam mdłości, ani razu i było mi z tym bardzo dobrze... a takie bóle są normalne, macica się rozciąga i wszelkie wiązadła... także nie martw się :)

ja jestem w 27 tc i nie miałam mdłości ani razu. I bardzo się z tego cieszę. Poza tym nie mam też żadnych zachcianek, jedyne co to czasami zgaga, ale też leciutka. Więc radzę ci nie oczekuj tych mdłości jako koniecznego objawu ciąży, bo bez nich będzie ci znacznie lepiej!!! Pozdrawiam i dbaj o siebie i o dzidzię!!!

Gość Mamusia22
Dziekuję, tak własnie myślałam, że to macica sie rozciąga, ale wolałam zapytać zaznajomione już z tematem inne mamusie ;-) a co do braku apetytu? Moja dzidzia chyba ma bardzo wybredny smak :-p bo nic mi tak nie smakuje, oprócz czereśni, które mogę jeść na kilogramy ;-) a kiedy zacęłyscie na wadze przybierać? ja przytyłam już 1,5 kg, nie wiem czy w tak wczesnej ciązy to normalne?

ja co miesiąc miałam 2 kg do przodu... ale z tym różnie bywa... czasem na początku przy mdłosciach i wymiotach można nawet schudnąć... no cóż ja na brak apetytu nie narzekałam... a mojej małej najbardziej smakowały lody :)

ja od początku ciąży "rosnę" ok. 0,5 kg tygodniowo. Niestety już mi przybyło ok 13 kg, ale to jest sprawa indywidualna. Ograniczaj rzeczy tłuste smażone i jedz dużo owoców i warzyw. Tak mi za każdym razem przypomina lekarz.

śliczna córcia ale że tak zapytam jak brzmi Jej pełne imię? Bo Jujka mi się jakoś nie kojarzy, może Julia?

Gość Mamusia22
Ale właśnie to ja przytyłam, bo nie dzidzia rośnie, w tym etapie to jest tak maleńka, że prawie nic nie waży. Za to mi przybyło boczków ;-( Co do diety, to jak na pierwszy trymestr jestem w komfortowej sytuacji, bo teraz w bród świeżych owoców i warzyw! :-) A jakie witaminki łykacie? Prenatal? Bo muszę kupić jakieś. W ogóle to dopiero sam początek, dopiero wczoraj byłam u gina i potwierdził radosną nowinkę ;-) i zaczynam od zera, muszę nazbierać mnóstwo potrzebnych informacji, dlatego bedę Was w tym celu molestować różnymi pytankami hehe ;-)

Gość Mamusia22
Oczywiście najpierw pomolestuje mojego gina, ale od Was tez mam nadzieje sie czegoś przydatnego dowiedzieć :-)

ja łykałam maternę, ale jest troche droga... :) a moja mała to Dominika... Jujka to moje stare przezwisko... ;)

Witaminy jeszcze nie - lekarz Ci przepisze jak już będą bezpieczne. Na razie kwas foliowy - ale to też powinien Ci przepisać lekarz. Ja dodatkowo od początku biorę luteinę - progesteron na podtrzymanie ciąży, chociaż w sumie to nie wiem po co bo żadnych problemów nie miałam. Witaminy i żelazo (u mnie Falwit i Hemofer) to dopiero chyba w 4 miesiącu mi przepisał. Do tej pory żadnych syntetyków. Więc na własną rękę nic nie bierz. I żadnych leków nawet na katar. To jest bardzo ważne w pierwszym trymestrze.

ja na koniec ciąży miałam 16 kg na plusie, zaraz po porodzie 10 mniej a reszta zniknęła sama bez większego wysiłku po jakims czasie :)

Dzidzia a jesteś pewna, że będzie Dominik...a może jednak Dominika? :) mamusia a Ty kwasu foliowego nie łykasz? dobrze jest gho łykać jeszcze przed ciążą a już na pewno na jej samym początku... to bardzo ważne... więc nawet jeśli lekarz o tym nie wspomniał to zasuwaj do apteki po folik... na zestaw witamin jest za wcześnie, to dopiero po 3 miesiącu, teraz tylko kwas foliowy :)

100% pewności to nigdy nie ma ale tak jakoś widać siusiaczka na USG. Lekarz jest pewien, a ja się będę cieszyć bez względu na to czy dzidziuś będzie miał siusiaka czy cipciusię ;)

Gość Mamusia22
Aha, to sie pospieszyłam z witaminkami :-p ale chce żeby dzidzia była zdrowa. A co do kwasu foliowego, to przepisał mi, dwa opakowania, kupiłam wczoraj odrazu po wizycie i dzisiaj już połknęłam tableteczke :-) wcześniej nie łykałam bo nie wiedziałam, że jestem w ciązy. I tak mnie gin pochwalił, że tak wczesnie sie ogarnęłam i przyszłam ;-) Ciąże liczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiączki?

Ja teraz spadam do domu. Niestety tam nie mam neta więc zajrzę do was dopiero w poniedziałek. Pozdrowionka!!!

Gość Mamusia22
jeszcze nie, ale sama obliczyłam :-p plus minus 17 luty

Gość Mamusia22
W ogóle mój gin to wariat hehe, tak mnie wczoraj rozśmieszał, że dawno tak mi nie było przyjemnie na wizycie ginekologicznej :-) i dodał otuchy i na wszystko odpowiadał wyczerpująco i naprawde jestem zadowolona :-)

to ważne, by mieć dobrego i fachowego lekarza, do którego ma się zaufanie :)

Gość Mamusia22
Fajnie fajnie, tym bardziej, że ja się urodziłam 11 lutego, a nóż urodze w swoje urodzinki..? :-)

oooo to mały idywidualista/stka ci się szykuje... bo wodniki takie są, szczegolnie te z 17 (mam jednego w domu) :)

Gość Mamusia22
wiem wiem! sama jestem wodniczką! :-)

Gość Mamusia22
Więc żadnuch witamin. A jak do tej pory brałam Centrum? Przestać? To centrum jest z luteiną, czy to ma zanczenie? Coś wiem, że luteina ma zanczenie dla kobiet, ale nie wiem czy negatywne dla dzidziusia, czy pozytywne? Chyba wywołuje mieśiączkę... ? Czyli odstawić?

Gość mama 2 córek
1 ciaza- wymioty od pierwszego miesiaca, do konca 8 mies. W pierwszym trymescie,kiedy byly bardzo nasilone, schudlam 7kg! lezalam praktycznie cala ciaze w szpitalu, bo w 4 mies. zakladano mi szew, bo bylo rozwarcie- cala ciaza jeden wielki koszmar, porod trauma kosmiczna(13h) Dzisiaj corka ma 14 lat i jest zdrowa jak rydz:P 2 ciaza- zadnych wymiotow, wogole nie czulam, ze jestem w ciazy, super samopoczucie, zarlam jak najeta, wynik 25kg do przodu;) urodzilam w 2h mojego diabelka. Kazda ciaza jest inna Zycze Ci duzo zdrowia, wytrwalosci i cierpliwosci Trzymaj sie i dbaj o siebie, wykorzystuj ile wlezie, ze jestes w ciazy, w koncu ten stan jest tak wyjatkowy:) i trafia sie co chwila:P

Gość mama 2 córek
i NIE:P trafia sie co chwila*

nie bierz, nadmiar witamin tez może byc szkodliwy, lep[iej się na razie zdrowo odżywiaj tylko... Twoje maleństwo poza kwasem foliowym nie potzrebuje na razei nic więcej... dopiero potem jak będzie intensywnie rosnąć i się rozwijać... w tej chwili tworzą się jego oragany wewnętrzne a przede wszystkim układ nerwowy i po to ten kwas foliowy... :)

sorki za błędy, ale jestem w robocie i czasem muszę się spieszyć... ;)