Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość reeer

Znacie dokładną datę powstania warszawskiego?

Polecane posty

Gość reeer

bez zagladania gdziekolwiek?:)

Gość I have to say
18.06.1997

Gość reeer
wiekszość Polaków nie zna:)

Gość u mnie leje jak z cebra
wrzesien 41

Gość 0-0000000000000000000000000
1.08.1944 godzina 17 trwało bodajże 63 dni

od pierwszego sierpna do 3 pazdziernika 1944r. Moglam sie pomylic w dacie dokladnej, bo nie pamietam czy nie na odwrot, tzn. czy nie zaczelo sie 3 sierpnia, a skonczylo 1 pazdziernika, ale raczej moja pierwsza odpowiedz.poza tym, mialo trwac kilka dni...

Gość u mnie leje jak z cebra
to macie szostke,

Gość edqdqdqw
nieeeeeee a po co znać datę??

Gość edqdqdqw
za samą datę to ledwo mierna naciągana

wstyd tego nie wiedzieć, jak również wstyd nie wiedzieć co stało się 17 września 1939

Gość edqdqdqw
uczyć a kazać kuć daty na pamięć to dwa różne zjawiska a ja pamięci do dat nie mam i same cyferki mam w dupie, nie są mi do niczego potrzebne

Ja sie przyznam szczerze ze tez dokladnie nie pamietalam, aale bylam jakies dwa miesiace temu w muzeum powstania warszawskiego i juz znam dokladna date

Gość edqdqdqw
Potwór, ja dorosłam, nawet maturę z historii zdałam na piątkę (jakimś cudem, ale mniejsza o to). Przekroczyłam trzydziechę (już jakiś czas temu) i nie wtydzę się twierdzić że jestem patriotką (zresztą takie wychowanie odebrałam). No i jednak ominęła mnie pewna informacja: po co znać szczegółowe daty. Może mnie oświecisz?

Gość pametam z lekcji
historii:D nauczyciel wyrwal spiaca krolewne do odp. i pyta: Edytko, z czym ci sie kojarzy XX-lecie miedzywojenne w Polsce??? a ona: ale o ktore 20-lecie psorowi chodzi??? po roku 89???

ja nie pamietam nic z historii tzw. szkolnej albo mało co. Ale historia II wojny św. interesuje mnie i dlatego przeczytałam masę książek na ten temat z własnej nieprzymuszonej woli, niektóre są wstrząsające i naprawdę dłuugo pozostają w pamieci. I naprawdę podziwiam warszawiaków za powstanie, po tylu latach niewoli z mizernym uzbrojeniem, no ale chociaż ginęli w walce a nie jak zwierzeta prowadzone na rzeź- bezsilne

Oświecę :) Powtarzam jeszcze raz - jak się uczysz faktów historycznych,to daty same się zapamiętują. Wystarczy wiedzieć,o czym się uczysz :) P.S. Matura z historii też na 5 :) Ale nie ocena się liczy, a to co w głowie. :)

Gość edqdqdqw
u mnie sama zapamiętuje się np ortografia daty wietrzeją mi z głowy pamiętam tylko parę najważniejszych, i zwykle dotyczą one wydarzeń związanych z moim życiem, znam datę urodzenia swoją i mojego partnera, zwierząt domowych, taty (bo łatwa do zapamiętania) i parę historycznych, reszty nie pamiętam, gdybym potrzebowała to mogę znaleźć i niby o czym to świadczy?

Gość edqdqdqw
hehehe, no i jak tu rozmawiać na poważnie z kimś kto twierdzi że "daty same się zapamiętują"? ale zrobię ukłon i wyjaśnię: to zależy od pamięci a to już czynnik indywidualny :D