Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ramaczanka

porod w niemczech

Polecane posty

Gość ramaczanka

Witam! Potrzebuje pomocy, a raczej informacji od kogos kto byc moze mial juz taka sytuacje... Jetsem Polka w zwiazku z obcokrajowcem i mieszkamy w Berlinie. On takze jest tam obcy, gdyz nie jest Niemcem, jednak ma pobyt staly, pracuje i jest ubezpieczony. W tej chwili chcemy zalatwic moje zameldowanie i bardzo chcialbym tu rodzic, ze wzgledu na to, ze tu planuje swoja przyszlosc. Jednak ja owego ubezpieczenia nie posiadam i nie jestesmy malzenstwem. Dodam tylko, ze moi rodzice takze przebywaja tu legalnie, wiec moze jest to jakies ulatwienie? Czy jest taka mozliwosc, zebym nie ponoszac kosztow mogla tu urodzic? W polsce jestem zarejestrowana w urzedzie dla bezrobotnych i mam zamiar teraz zlozyc wniosek o karte europejska z NFZ. Mimo wszystko znajoma Niemka powiedziala mi, ze nie majac ubezpieczenia tutaj nie ma mowy o darmowym porodzie, a koszt jakby nie patrzec jest kolosalny bo dochpdzi do 2000 eu. Dziekuje z gory za pomocne informacje!

Mi sie tez wydaje, ze za darmo to tu nic nie dostaniesz- przeciez nikt nie robi niczego za darmo- kazdy ma rodzine do wyzywienia i potrzebuje zaplaty za swoje uslugi. O kosztach za lekarstwa, jedzenie i inne potrzebne rzeczy nie wspominajac... Nikt nie ma niczego do rozdania....

Gość asdasd
możesz mieć problem skoro nie masz zameldowania/pobytu. Tym bardziej teraz gdy NFZ szuka wszystkich Polek, które rodziły w Niemczech (bo wykorzystywały lukę w prawie), ale głównie dotyczy to terenów przygranicznych.. To, że Twoi rodzice są w Niemczech, nie ma tu znaczenia, skoro jesteś pełnoletnia i nie masz zameldowania. Możesz mieć problem, ale : :) jest taki przepis, który mowi, że NFZ zwraca Niemcom kasę gdy kobieta nie ma szansy urodzić w Polsce (wyjechała, nagłe bóle itd). Może to dla Ciebie będzie furtką? :) Załatw sobie kartę z NFZ i będzie dobrze :)

Gość fiku miku juz w koszyku
jezeli masz zamiar tutaj planowac przyszlosc ,to zamelduj sie i idz do jakiejkolwiek krankenkasy i popytaj jak to jest ,bo ja meldowalam kolezanke na ubezpieczenie jej stiefvater a mieli nawet rozne adresy moja siostra zameldowala sie tez jakos bo na zycie mieli co jej facet zarobil ale krankenkasse placil stadt najlepiej radze sie zameldowac i odrazu w uzedzie ci podpowiedza co dalej zycze szczescia na obczyznie

Gość ramaczanka
Ale przeciez napisalam ze za pare dni bede miala zameldowanie a rodze za 4 miesiace...

Gość mingo-due
musisz sie ubezpieczyc i nie bedzie zadnego problemu. Idz do Kasy Chorych i popytaj, to nic nie kosztuje. Powodzenia