Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jestem gloopia i nie wiem

CHEMIA --- kolejnosc pierwiastkow w zwiazkach

Polecane posty

Uprzedzam pytalam pana google ale odpowiedzi nie znalazlam Jak sie ustala kolejnosc pierwiastkow w zwiazku, czyli np jest FeO to dlaczego pierwsze jest Fe, tylko prosze bez takich, ze to sa tlenki i O zawsze jest drugie, bo jak np mam N i P lub Sc i Se to ktore jest pierwsze i dlaczego?

Gość jakie to zwiazki
podaj konkretnie jakie zwiazki to Ci odp

np co bedzie pierwsze w azocie z fosforem, ja nie chce w poszczegolnych przypadkach wiedziec, tylko chce sie dowiedziec dlaczego jest taka kolejnosc, od czego to zalezy

Gość a to zalezy czy to bedzie
azotek fosforu czy fosforek azotu. zwiozki sie czyta od tylu

Gość Ale kwas
jak masz np chlorek potasu to piszesz symbol "od konca" czyli KCl

Gość Ale kwas
tak samo FeO - tlenek potasu CO2 - 2tlenek wegla itp

Gość jakie to zwiazki
tylko nie wiem w jaki zwiazek chcesz np azot i fosfor polaczyc;p bo wswzystkiego sie nie da, cos musi oddac elektrony a cos musi je przyjac tak teraz bysle ze jesli masz zwiazki np NaCl ; K2SO4 ; Ag20 itd itd to najpierw jest kation pozniej anion, jesli to bedzie np zwiazek zawierajacy metal i niemetal to najpierw w ziazku wymieniasz metal

Gość jakie to zwiazki
wpisujac w google azotek fosforu wyskoczylo NP, ale odwrotnie nic takiego nie ma

To wiem ale jest takie zadanie, ktory z pierwiastkow ma byc pierwszy azot czy fosfor, nie jest podana nazwa zwiazku tylko dwa pierwiastki i trzeba ustalic kolejnosc

Dzieki za link :)

Gość jakie to zwiazki
wiec bedzie azotek fosforu, w sumie o azotkach gdzies sie tam cos obilo o uszy, a gdzie sie w ogole uczysz? tzn liceum? studia? a z tym ze w tym IUPAC-iem to jakis czas temu babka na organie pyta sie czemu dla jakiegos zwiazku prawidlowa nazwa to taka a taka juz nie ( chodzilo o jakis alkohol czy ester, przyklad np dlaczego metanol jest prawidlowa nazwa a alkohol metylowy nie) no i tak kazdemu zadaje to pytanie, nikt nie wiedzial, prawie cala grupe uwalila a na koniec w smiech i mowi ze ta jest prawidlowa bo tak iupac przyjal a tej nie wiedziec czemu nie uwzglednil hehe, ale co nie zaliczyla to nie zaliczyla;p

Ze mna to troche pokrecona droga, skonczylam liceum i dopiero w 3kl zauwazylam, ze interesuje mnie chemia i chcialabym isc na jakis medyczny kierunek, a wczesniej to ledwo zdawalam z chemii, ale to z lenistwa i teraz w wakacje musze nadrobic wszystkie zaleglosci i od podstaw sie wszystkiego nauczyc. Troche mam pojecie, ale denerwuja mnie rozne zagadnienia np te z kolejnoscia pierwiastkow. Wszystko musze dokladnie wiedziec co i dlaczego bo nie ma sensu wkuwanie na pamiec.

Gość jakie to zwiazki
kurcze ale mysle ze niepotrzebnie takich rzeczy sie uczysz, ja jestem na medycznym kierunku i nie musialam nigdy sie nad czyms takim zastanawiac

Wiem jak zaczynalam od atomu to musialam przerobic dosc spore podstawy mechaniki kwantowej, potem kolezanka wybila mi to z glowy. Chyba za badzo sie przejmuje szczegolami. A na jakim kierunku jestes?

Gość Ale kwas
z kwantówki moge ci pomoc ;] z budowy jadra atomowego tez ;) tyle ze ja jestem na fizie i na zwiazkach chemicznych srednio sie znam :P

bede wdzieczna za jakakolwiek pomoc, kto wie czy za rok nie bede musiala zdawac matury z fizyki

Gość jakie to zwiazki
na farmacji, ja z chemii uczylam sie TYLKO z podrecznikow do chemii rozsz dla liceum i rozsz zdalam na 90 % a i jeszcze przerobilam wszystkie testy z oke jakie na necie znalazlam i mysle ze to duzo mi dalo, naprwade polecam, mozna znalezc testy nie tylko z matur ale tez z egzaminow nawet przed wejsciem w zycie nowej matury, a no i jeszcze przerobilam testy z operona

tez bede zdawac rozszerzona w nastepnym roku i tez sie zastanawiam nad farmacja, narazie ide na kierunek technik farmaceutyczny i wlasnie sie do niego przygotowuje