Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mariuszewski1985

kocham kuzynke!!

Polecane posty

Gość mariuszewski1985

od 2 lat kocham kuzynke z wzajemnością. nie wiem tylko czy mozemy wziac slub bo nasze babcie sa siostrami! prosze o pomoc, ktory to stopien pokrewienstwa?

Gość kochanica marcina
a ja zonatego..

nie moga wziasc slubu bo nikt im na to nie pozwoli. Na szczescie prawo to reguluje

z tego co mi wiadomo zabronione sa malzenstwa osob spokrewnionych w linii zstepującej np. ojciec i córka, a kuzynostwo dalsze (jak u was) to malzenstwo jak najbardziej zgodne z prawem jest:)

Gość kolezanka franka
spokojnie mozecie sie hajtac, i w kosciele i w urzedzie, nie ma zadnych przeciwskazan, nie pamietam juz jak sie liczy te stopnie dokladnie, ale dyspensa jest potrzebna na 3 i 4 stopien pokrewienstwa, a wy napewno macie dalszy, poniewaz 4 mielibyscie jesli np. wasze matki bylyby siostrami.

ej bede sie klocic,oni sa drugim stopniem pokrewienstwa,napewno nie zostana dopuszczenie ani do slubu cywilnego,ani koscielnego. wolno dopiero ,bodajze od czwartego stopnia. Inaczej istnieje zbyt duze ryzyko mutacji genetycznych u ich dzieci

Gość kolezanka franka
zeby nie bylo nieporozumien, kuzyni w pierwszym stopniu pokrewienstwa, to to samo co czwarty stopien pokrewienstwa ogolnie.

Gość kochanica marcina
makowa..niestety wiem ze nielegalne..tylko ze ciezko zrezygnowac..szczegolnie jesli sie kocha..

Gość mariuszewski1985
kolezanka franka, co to znaczy?

Gość kolezanka franka
a co do wypowiedzi chezy- wedlug prawa cywilnego w polsce slub mozna brac od 3 stopnia pokrewienstwa,bez zadnych obostrzen, wedlug prawa koscielnego w kosciele katolickim rowniez od 3, ale na 3 i 4 stopniem pokrewienstwa potrzebna jest dyspensa.

MakowaPanienka - ale ryzyko takiej mutacji ogromnie wzrasta przy krzyzowaniu genow w jednej rodzinie. Dobra nie upieram sie przy regulacjach prawnych bo mi sie tylko obilo o uszy cos kiedy na ten temat. Ale mimo to maja znikoma szanse na posiadanie zdrowego potomstwa i to wiem akurat napewno

Gość kolezanka franka
ale o ktora wypowiedz pytasz mariuszu?

Gość mariuszewski1985
"kolezanka franka zeby nie bylo nieporozumien, kuzyni w pierwszym stopniu pokrewienstwa, to to samo co czwarty stopien pokrewienstwa ogolnie. " własnie przeczytalem ze siostry cioteczne to 4 st.

Gość kolezanka franka
jezeli rodzina nie jest obciazona chorobami genetycznymi i to tez tylko tymi, ktore sie dziedzicza, ta szanse na zdrowe potomstwo maja takie jak kazda przecietna para, a badania kariotypu i genotypu, to chyba nie jest wielki problem, bo rozdzielic chormosomy i ocenic to sama potrafie, wiec lekarze problemow z tym juz od dawna nie maja.

MakowaPanienka - no niby tak, ale watpie w to czy zawsze bada szczesliwi bez dzieci

Gość kolezanka franka
no wlasnie 4, a wy jestescie w takim razie napewno w dalszym stopniu pokrewienstwa, bo nie matki, czy ojcowie sa rodzenstwem a babki.

ej no nie przesadzajmy jezeli ich babcie byly siostrami to tez wszystkie choroby ktore obciazyly rodzine (wbrew pozorom nawet rak) skumuluja sie u ich dzieci. Zywych istot nie da sie do koncza okielznac nauka i urodzic takie dziecko jakie sie chce

Gość kolezanka franka
i mi ucielo, a jesli patrzecz inne strony {powiedzmy} to dzieci siostr czy braci to kuzyni pierwszego stopnia a ich wnuki drugiego i tak dalej.

Gość kolezanka franka
oczywiscie, ze moga sie skumulowac, ale nie robmy tragedii, mozna sie przebadac i ocenic chociaz ryzyko, a jesli nie byly to powazne choroby letalne czy wyraznie obciazajace przyszle potomstwo, to nie przesadzajmy. bo nikt jakos nie decyduje o braku potomstwa bo ma popularna wiencowke w rodzinie. jakby tak bylo to nikt by dzieci nie mial.

Gość mariuszewski1985
dziekuje bardzo wszystkim za rady, będziemy starali się być szczęśliwi :)

Gość kolezanka franka
powodzenia, pamietaj tylko, ze to samo nie przychodzi. o milosc cholernie trzeba dbac ;]