Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fffffffffffffffjjjjjjjjjjjjj

Wypadek w drodze do pracy?

Polecane posty

Czy jest z tego tytułu jakieś świadczenie z ZUS, czy nie ma?

Gość jest jest
i jak jesteś ubezpieczona gdzieś to stamtąd tez sie nalezy (myśle o PZU np.)

ale w pracy jest z zus, ale chyba w drodze teraz już nie ma??????

Gość jest jest
było i z pracy i do pracy, z tego co wiem

ale właśnie chyba teraz nie ma, nie wiem

Gość jest jest
musi być coś na ten temat w internecie, poszperaj, a na pewno coś znajdziesz

właśnie na Was liczyłam :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Za taki wypadek uważało się (do 31 grudnia 2002 r. ) wypadek, który nastąpił w drodze, jeżeli ta droga była najkrótsza i nie została przerwana. W przypadku, gdy droga została przerwana - a przerwa była życiowo uzasadniona - również zaliczano ją do drogi powiązanej z miejscem pracy. Analogicznie, za drogę do pracy lub z pracy uważano również drogę do miejsca lub z miejsca: a) innego zatrudnienia, b) zwykłego wykonywania funkcji lub zadań politycznych, zawodowych lub społecznych, c) zwykłego spożywania posiłków, d) odbywania nauki lub studiów dla pracujących. W praktyce oznaczało to, że osoba poszkodowana w wyniku takiego wypadku (np. wypadek komunikacyjny lub upadek na gołoledzi itp.) miała prawo uzyskać odszkodowanie od ZUS-u. Odszkodowanie było zależne od ustalonego przez lekarza orzecznika ZUS-u tzw. procentowego uszczerbku na zdrowiu (ustalany wg tabeli ogłoszonej w 1975 r. przez Ministra Zdrowia i Ministra Pracy) oraz wartości 1%. 20 grudnia 2002 r. wartość 1% wynosiła 445,2 zł, ale wypłata nie była niższa od 1664,4 zł. W przypadku ustalenia wyższego procentowego uszczerbku niż 4% - kwota wypłacana była iloczynem ustalonego % i wartości 1%. Odwracając sprawę - wartość "polisy NNW w ZUS-ie" odpowiada kwocie ubezpieczenia 45 000, - zł. Taki system obowiązywał ponad 30 lat. To wszystko jest już przeszłością, albowiem od 1 stycznia 2003 r. zlikwidowano wypłaty odszkodowań z tytułu wypadków w drodze z pracy do domu bądź też odwrotnie. Wynika to z przepisów nowo wprowadzonej ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz.U. nr 149 z 2002 r., poz.1673). W art. 11 ww. ustawy wyraźnie stwierdza się, że jednorazowe odszkodowanie przysługuje tylko wtedy, gdy uszczerbek na zdrowiu został spowodowany wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową. Ponieważ wypadki "w drodze" są dość liczne (np. komunikacyjne, gołoledź itp.), celowe jest własne - prywatne ubezpieczenie się od następstw nieszczęśliwych wypadków - NNW.

Serdeczne dzięki 🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻 wiedziałam, że mogę na Was liczyć