Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość facet ma

Do ludzi mieszkających w Niemczech - prosze pomóżcie!

Polecane posty

Gość facet ma

Moja koleżanka we Wrześniu na stałe przenosi się do Niemiec, jakie papiery są jej potrzebne? Czy powinna coś załatwiać tutaj czy może wszystko już po przyjeździe (jak na początek pozwolenie na pobyt), czy trzebajakieś dokumenty w Polsce już wyrobić? Dziękuję za odpowiedzi :)

Bo jesli sama to paszport oczywiscie :) Poza tym, jesli bedzie szukala pracy w zaowdzie, to swiadectwa ukonczonych szkol, swiadectwa pracy, i najlepiej jesli jeszcze w polsce to przetlumaczy , bo tutaj jest to zajebiscie drogie.Jesli ma meza i dzieci , to akt slubu i akty urodzenia dziatwy.Wszystko oczywiscie tez potlumaczone.To wszystko w zasadzie.

Gość facet ma
przeprowadza się do swojego chłopaka ale nie sa zaręczeni ani nie planują jeszcze ślubu - ot chłopak ale będą razem mieszkać a ona jest strasznie roztrzepana i w ogóle nie myśli o papierkach, chcę jej jakoś pomóc :)

Gość facet ma
sama

Gość facet ma
dzięki :) a duży problem jest z tym pozwoleniem na pobyt czy od ręki się otrzymuje?

To zalezy od regionu, i od ludzi w urzedzie:) Ale jak ona jedzie tak o do chlopaka , to ma male szanse na pozwolenie.No chyba ze wpadnie w oko urzednikowi:) Gdyby sie pobrali szanse automatycznie sie zwiekszaja.No a jak to wszystko w urzedach zalatwiac to juz chyba chlopak sie orientuje?

Gość facet ma
Chyba tak :) Zastanawiałam się tylko co z tej "polskiej strony" trzeba mieć :) Dziękuję za odpowiedź! 🌼

Gość w niektorych urzedach
a moze w niektorych przypadkach, nie honoruja polskich tlumaczen. Ja tak mialam (polski tlumacz przysiegly - wszystko jak nalezy) i musialam kilka rzeczy tlumaczyc jeszcze raz. Ale moze mialam pecha.

Gość wazzelinka
co do pozwolenia na pobyt, to moze być trudno, u mnie było tak, że mój chłopak Niemiec, obecnie mąż, musiał podpisac zobowiazanie, że bedzie płacił na moje utrzymanie (bo zeby pracowac, muszę miec wcześniej pozwolenie na pracę, kółko sie zamyka), zebym czasem nie wyciągnęła łapy po pomoc socjalną Było potrzebne zaswiadczenie z jego pracy o dochodach. Nie wiem, jak to jest, jak po prostu dwoje Polaków sobie przyjedzie i chce pozwolenie na pobyt

Gość facet ma
On ma obywatelstwo niemieckie na szczęście :)

Gość wazzelinka
Z pozoleniem na pobyt nie powinno byc w takim razie wiekszych problemów, ale z pozwoleniem na pracę i z ubezpieczniem, jeśli pracy nie znajdzie