Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmmmmkkkkk

w czym śpi noworodek?? Becik?

Polecane posty

Gość mmmmmkkkkk

Może to głupie pytanie, ale nigdy nie miałam do czynienia z dziećmi, jestem w piątym miesiącu ciąży i zastanawiam się w co się w kłada takiego maluszka żeby nie zmarzł. Rodzę w listopadzie, więc pewnie będzie już dosyć zimno. Ciągle używa się becików? Czy może wystarczy kołderka? I jeśli tak to z czego? Dzięki za informacje.

Gość rożki
Teraz mozesz kupic w sklepie rozek, ktory dodatkowo usztywnia plecki dziecka jak chcesz je wyciagnac z lozeczka. Uzywalam tez zwyklego polarowego kocyka czasem spiworka.

są rożki polecić mogę :) becik hmm ? mnie się kojarzy ze chrztem - i nie wiem do końca czy o to pytasz? można dzidzie zawinąć w kocyku :) kcykow kup sobie kilka tylko róznej grubości- napewno się przydadzą:) na kołderkę taki noworodek jest za mały :(

polecam śpiworek do spania, taki zapinany na zamek błyskawiczny... można kupić z rękawem na zimę i bez, z cieńszej tkaniny na lato. Są różne rozmiary bardzo to wygodne, bo kołderkę dziecko będzie ciągle rozkopywało i nie będziesz mogła spokojnie spać, tylko co chwila latać i sprawdzać, czy przykryte... becików to się chyba już za bardzo nie używa ja nie używałam

Gość mmmmmkkkkk
Dzięki, tylko tak myślę czy taki kocyk to nie za cienki. Możeby coś z pierzem w srodku? Chyba że uczula...

pierze ? raczej niewskazane dla malucha. kocyki sa też grube - polarowe. najlepiej to rożek - ma wypełnienie :) lub śpiworek , ja sie naczytałam, ze dziecko moze się w takowym zsunąc i poddusc i nie kupiłam, więc kocyki miały ogromne wzięcie :D:D:D:D:D a poza tym takiego noworodka jesienią będziesz przecież ubierać i w góre i w dół więc nie powinno ci dziecko marznąć, no chyba, ze masz "zimny" dom :O

Gość rożki
osobiscie polecam owinac dziecko w kocyk i wsadzic do rozoka, jezeli jest rzeczywiscie zimno, nie wolno przegrzewac dziecka. Rozek, przynajmniej ten ktory ja mialam, nie byz zbyt cieply. A to uszywnienie na plecki jest rewelacyjne dla poczatkujacych mam, ktore nie maja wprawy w noszeniu dzieci, a w nocy pewnie czesto bedziesz musiala wyciagac malucha z lozeczka.

Ja urodziłam końcem listopada i córka aż 3 miesiące spała w rożku.Podobno dziecko czuje się bezpieczne jak jest tak sciśnięte ( jak w brzuszku)Córka faktycznie szybko zaczęła przesypiać całe noce (od 8 tygodnia życia). Syna przykrywałam tylko kołderką ( bo wtedy rożków nie było) i bardzo niespokojnie spał , nie przespał całej nocy do 3 r.ż.

Gość giraffa
becik tez jest swietny, zapinany z boków, bobas spi i sie nie odkopuje.

Gość ty tez tak spales

Gość mmmmmkkkkk
wielkie dzięki za pomoc! rożek to jest to :)

A ja Malucha owijałam ciasno w kocyk i pod kołderkę:) Nie używałam ani rożków ani becików bo się bałam że mi wypadnie - bo przez to dość słabo czuć dziecko. A jeśli chodzi o plecki... hmmm.... widziałyście jak kąpią i noszą dzieci położne w szpitalu? :D:P Ja prawie od urodzenia podnoszę go pod pachy:D

Gość babki
ja rodzilem we wrzesniu maly spal w rozku i przykrywalam go kocykiem.

Gość mama smoka
Ja miałam spiworek do spania i uwazam ze jest świetny, lepszy od rożka. W listopadzie jak urodzisz moze byc juz za zimno na sam spiworek wiec jeszcze mozna okryc kocykiem albo kołderką. Becik miałam do chrztu, zapinany z każdej strony jak taka mała dopasowana kołderka, też na samym początku w nim spała jescze w wózku :)

Gość Ania_mamka_
Ja rodziłam w styczniu i mała spała w śpioszkach+kaftanik i przykryta kocykiem, lub rożkiem .... ale kocyk+rożek?? chyba wyjatkowo zimno musiałabyś mieć w mieszkaniu... po co tak grzać dziecko??

JA URODZIŁAM W SEIRPNIU I ROŻEK BYŁ TYLKO PO KĄPIELI A TAK MAŁY SPAŁ : BODY NA RAMIĄCZKA LUB Z RĘKAWIKIEM I PAJAC PRZYKRYTY KOŁDERKĄ

Nie rozumiem całego takie opatulania.A potem dziecko wiecznie chore i ma potówki :P :) Chyba w domu nie masz minusówki? :D Ja oprócz ,,normalnego" ubrania czyli np body+pajac+skarpetki czy też koszulka+kaftanik+śpiochy+skarpetki przykrywałam kocykiem lub kołderką. Rożek posłużył mi tylko w szpitalu,później było mi nie wygodnie i sztywno.I gwarantuje Tobie że dziecku zimno nie będzie,przecież Ty również nie śpisz pod 2-3 parami pościeli :D :P

opatulanie ma swoje plusy. dowiedli ze noworodek ciasno owieniety kocykiem lum rożkiem czuje sie bezpiecznie. Tu nie chodzi tylko o cieplo. Kolderki sa po 1 roku zycia. dzieci sie pod nie zsuwają i zakopuja. mogą sie udusić. Moja wiecznie "wchodzila" pod kocyk. spala w rożku a potem jej kupilam śpiworek ( trzeba kupic odpowiedni rozmiar tak zeby dzieckos ie nie zsunelo). Teraz sa rozne okrycia wielofunkcyjne do owijania maluchów. sa wykonane z przewiewnych tkanin tak zeby dziecko sie nie zagotowalo a czulo się dobrze podczas snu.

Gość mmmmmkkkkk
Szczerze mówiąc to nie wiem gdzie będę z dzieckiem jak się urodzi, ale zamierzam grzać w mieszkaniu, więc przypuszczam, że będzie ciepło. Ale i tak się boję o malenstwo bo sama jestem niezłym zmarźlakiem :) Trochę mnie nastraszyłyście z tymi potówkami, przegrzaniem i rozkopaniem kołderki, sama nie wiem. Moja mama (rodziła 24 lata temu ostatnio) kojarzy tylko beciki z pierzem i wydawało mi się że tego już się nie używa. Też się zastanawiam czy takiego bobasa to trzeba ciasno owinąć, czy tak żeby mial swobodę. I czy takie małe dzieciątkii to w ogóle może się jakoś mocno ruszać?

mkk jasne ze tak rusza raczkami nózkami glowką :D jedne dzieci sa spokojniejsze inne bardziej ruchliwe. betów z pierzem sie juz nie stosuje.

Gość mxnvcjdsfh
mówi się zamiennie na becik i rożek :) Jeśli masz dziecko w rożku, to nie przykrywaj go już żadnym kocem czy kołderką, bo dostanie potówki. Ja zrobiłam ten błąd z synem. Z córką już zrobiłam tak jak napisałam i było OK. Jednak przez 1 miesiąc rożek jest bardzo dobry dla dziecka: Ty czujesz się pewniej gdy trzymasz dziecko i dziecko czuje się bezpiecznie gdy jest dość ciasno owinięte. Tylko nie kupuj takiego z pierzem. Jak chcesz, to mogę Ci odsprzedać rożek po małej, używany był tylko 1 miesiąc. Kupiony był nowy.

Gość Ania_mamka_
O rany pierze??? :o Wiesz jaka temperatura jest dobra dla noworodka i niemowlęcia w domu? 21-22 stopnie, piszesz że chcesz grzać - mam nadzieje że nie do upadłego. Zrozum, przegrzejesz dziecko i bedzie ci chorować, moja mając miesiąc spała na balkonie nawet 5 godzin w zime, sprawdzałam tylko cyz ma ciepło (nie gorąco)... ani razu nie zachorowała.

Gość astro55
widzisz mamani jak klamiesz,jeszcze niedawno temu mowilas jaki rozek jest nie potrzebny

rozek jest niepotrzebny? co ty gadasz:d dla mani miałam dwa rozki teraz tez kupilam jeszcze usztywniany.

a gdzie to napisane że kołderki po roku ???? mój spał od urodzenia i było ok jak tylko do rożka po kąpieli marszczył czoło i kręcił sie

a w roznych miejscach. np kupując kolderke w ikei na opakowaniu napis "zalecana po 1 roku zycia"... już nie raz się z tym spotkalam.

ja polecam rozek-po pierwsze latwiej wyjac z nim dziecko do karmienia; po drugia dobrze miec dwa-na zmiane gdy ulewa; moja corka spala w rozku oraz bluzeczce na poczatku i w samym pampersie, jak bylo bardzo zimno to jeszcze kocyk-dodaje ze urodzila sie w grudniu:)potem zakladalam juz pajacyk i do rozka:)

Gość emilion
ja pozwolę sobie odświeżyć temat. przeczytałam, żę "becik dla niemowlaka może służyć również jako mata do zabaw lub przewijania. Doskonale sprawdzi się w pierwszych miesiącach z maleństwem. Otulacz zapewnia przyjemne ciepło i poczucie bezpieczeństwa, co owocuje spokojnym snem dziecka. Jest również przydatny w początkach karmienia – rożek dla niemowlaka to wygoda i stabilność, zarówno dla maluszka, jak i jego mamy. ze strony - http://szafa-olafa.pl/produkt/becik-rozek-dla-niemowlaka/ któraś z Was korzysta z takiego otulaczo - rożka ?