Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielonaaa

jak sie mówi o prędkosci łącza 1 Mb czy 1 GB?

Polecane posty

Gość zielonaaa

Gość wincza
to zależy czy msz 1 Mb czy 1Gb :D (1024 mega to 1 giga)

Gość zielonaaa
no ale patrząc na to co podaja dostawcy internetowi to np. mają podane ze są predkosci : 512KB, 1 MB/s, 2 MB/s, 6 MB/s i przewaznie na tym sie konczy wiec do tego 1 GB troche dalekoooooo.....jest takie lącze jak 1 GB?

Gość zielonaaa
no i ja np. nie slyszlam zeby jacys dostawcy internetowi mieli w ofercie predkość 1024 MB bo koncza sie przewaznie na 6 MB....na a miedzy tymi liczbami jest przepasć ;) Jeju ale to trudne :P

Gość zielonaaa
no i ?

Gość chcecie mieć
a net to nie sieć :P ? no i prędkości to raczej 512kb/s (kilobitów na sekunde), a nie 512kB/s (kliobajtów na sekundę) -> 1B = 8b => 512kB/s = 4096 kb/s

Ja mam 1 Mb i mówią że to szybki jest, ja się tam nie znam, ale fakt, popierdziela szybciutko;)

Gość Najwyższa prędkość w Polsce to
12 Mbit (pisane też 12 Mb) - nie należy tego mylić z 12 MB na sekundę, bo to zupełnie coś innego. Mb/Mbit to inaczej megabit, a MB to megabajt. Jeden bajt to 8 bitów, zatem najszybszy w Polsce Internet ma przepustowość zaledwie 1,5 MB na sekundę (= 12 Mb). Standardowa prędkość to 512 lub 1024 Kb/s, czyli 64 lub 128 KB na sekundę. Gigabajt nawet nie wchodzi w grę jako prędkość Internetu. Jest to raczej jednostka transferu, czyli ilości przesłanych danych. Niektóre serwery mają limity danych, które można z nich ściągnąć, np. 10 GB w ciągu dnia. Ponieważ jednak 10 GB to 10.240 MB, najszybsze polskie łącze musiałoby pracować non stop przez prawie dwie godziny na pełnej prędkości aby ściągnąć tę ilość danych. Łączami standardowymi 1 Mb/s ledwie dałoby się to ściągnąć przez całą dobę.

Gość Najwyższa prędkość w Polsce to
O, mam jednak nieaktualne dane, bo jest już 20 Mbit/s: http://www.upc.pl/internet/ultra I to nawet niedrogo: http://www.upc.pl/cennik/ 149 zł za 2,5 MB na sekundę to całkiem nieźle. Szkoda, że UPC jest tylko na blokowiskach, a ja mieszkam na zadoopiu :-(

Gość zielonaaaaas
Dziekuje Wam!!!!! Norlamnie nie moglam tego pojąć :D A jak mam limit do 1 GB przy największej prędkości? Czyli ...jak to po ludzku zrozumiec? Czyli scigne film np? powyzej 1 G czy nie?

Tzn. że możesz w ogóle ściągnąć 1 GB danych. Po wyczerpaniu limitu zapewne obcinają przepustowość łącza do... do takiej prędkości, że strona będzie Ci się ładować w minutę :p