Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka-jedna-co-ma-problem

Czy dać mu szanse?

Polecane posty

Jesteśmy małżeństwem z krótkim stażem, nie mamy dzieci, ale znamy się „od zawsze”, dużo razem przeżyliśmy. On zawsze lubił wypić, ale ostatnio przeszło to wszelkie granice. On jest alkoholikiem. Nie mogłam dłużej wytrzymać z jego nałogiem. Kazałam mu się wyprowadzić. Cały czas pisał sms-y, że kocha tęskni itd… ale nie chciał się leczyć, bo twierdził, że nie ma problemu z alkoholem. Ostatnio dostałam wiadomośc – chciałbym, żebyś mi pomogła. Chce przestać! Ale czy to mu się uda? Czy ja będę w stanie mu zaufać? Czy to ma sens po tym, co on mi zrobił? Uciekać czy być przy nim?

Gość nie uciekać tylko wiać
mówię poważnie

Gość daj mu szansę
Powinnaś go wysłać na przymusowe leczenie. Z pewnością problem istniał od dawna,jeśli go kochasz to walcz.

Jak zwykle przesadzacie :o To ze czasem sobie piwko strzeli to nie znacz od razu, ze jest alkoholikiem :o

Z wszelkim prawdopodobieństwem sama nie dasz rady mu pomóc, nie licz na to. Różnie bywa, niektórzy z tego wychodzą. Ale on musi zacząć się leczyć na poważnie: psycholog,psychiatra, grupa wsparcia (albo AA). Bez tego wszystkiego nawet na niego nie patrz, bo to będzie tylko manipulowanie Tobą. A jeśli to wszystko będzie robił, to zadaj sobie jeszcze pytanie, czy dasz radę przy nim być. I czy dasz radę pomóc mu się zmienić? Żebyś mogła odpowiedzieć sobie na te pytania, polecam również wizytę u psychologa. Najlepiej w poradni leczenia alkoholizmu, tam są psychologowie, którzy znają problem uzależnienia, ale też współuzależnienia (które prawdopodobnie Cię dotknęło). Zadbaj o siebie przede wszystkim, bo jak mu pomożesz, jeśli najpierw nie pomożesz sama sobie? Zobaczysz, znajdziesz siłę.

daj mu szansę ----> właśnie niestey kocham....

Wcześniej tylko piwko po pracy w domu; później piwko po pracy w barze i jeszcze piwko w domu, aż się zakręcił, w weekend piwko w niedziele od rana - bo wolny dzień to można, do tego kłamstwa, że nie pił itd....

To złego, że np. mielismy wesele to pojechał na chwile do kolegi i wrócił pijany, że nie był w stanie iść, inny przykład impreza rodzinna - podobna sytuacja

Gość energiczna 30 latka
Alkoholikowi nie możesz pomóc, póki on sam tego nie zechce, póki nie dosięgnie własnego dna. Jeżeli zechcesz z nim zostać - on musi pójść na odwyk, Ty - na Al-anon. I nie licz na to, że będzie slodko. Jeszcze wiele lat będziecie się borykać z tym problemem. Czy jesteś na to gotowa...?

Gość nicccka
ja mam podobny problem zaczęło się od jednego piwka, potem więcej i więcej aż zaczął się nimi upijać do tego jeszcze wydaje na gry loteryjne czyli obstawia wyniki, bardzo dużo na to wydaje kryje się z tym....rozwala nasze małżeństwo.Jak pije jednego dnia to na drugi dzień się leczy...nie potrafi się już kontrolować. Olewa rodzinę, dzieci, mnie.

Gość beti1221
mam podobny problem opisalam go tutaj : http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3780178 poczytaj co mi poradziły dziewczyny, myślę że bardzo madre dziewczyny, choć mój przypadek jest troszke inny jest mi cięzko chcialam pomóc nadal nie wiem co robić.

Dzięki !!!!! 🌼