Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elmer

Odczucia i Opinie na temat polskich miast

Polecane posty

Gość elmer

Wiem że temat taki był swego czasu, ale z racji tego ze ostatnio miałem kilka okazji na zwiedzanie polskich metropolii sam postanowiłem napisac cos od siebie. 1. Warszawa - największe i najlepiej rozwinięte miasto w Polsce. Zrobiła na mnie lepsze wrazenie niż się spodziewałem. Na plus bardzo rozwinieta komunikacja i naprawde przyzwoity stan dróg (prawie wszystkie drogi w centrum sa równe). Genialne oznakowanie ulic i budynków. W tym mieście mimo że jest duże to naprawde ciężko się zgubić. Na minus bardzo brzydkie i zapuszczone ścisłe centrum w okolicach Dworca Cetralnego. Poza tym mimo że jest co zwiedzać to odległości między poszczególnymi obiektami są zbyt duze. Tak czy inaczej miasto ma więcej zalet niż wad. Podsumowanie: Nie jest źle choć mogłoby być lepiej Ocena: 7/10 2. Katowice - stolica górnego śląska. Miasto po przejściach ze zdegradowaną przez przemysł architekturą. Centrum z dużym potencjałem ale na chwilę obecną bardzo zapuszczone. Zbyt wiele ruder. Miasto w małym stopniu wykorzystuje swoją dominująca rolę w regionie. Mało fajnych miejsc gdzie moznaby pójsc wieczorem. Większosć ulic wieczorem jest martwa. Na plus dobrze rozwinięta komunikacja i dobre drogi. Podsumowanie: Jest poprawa, ale i tak jest wiele do zrobienia Ocena: 3.5/10 3. Kraków - ulubione maisto wszystkich Polaków. Mnie tez sie podoba, choć za każdym razem jak tam przyjeżdzam to wiedze coraz więcej wad. Nie będę oryginalny jak powiem ze atutem jest klimat, zcharmonizowana archtektura, starej cześći miasta. A co mi się nie podoba? choćby to ze mimo iż krak powszechnie uchodzi za stolicę kulturalną Polski to według mnie wcale ją już nie jest. pod względem repertuaru i ilości premier Warszawa bije Kraków na głowę. W kraku jest coraz wiecej imprez masowych na rynku a coraz mniej fajnych spektakli w teatrach. Podsymowanie: jest dobrze ale niestety coraz słabiej Ocena: 7,5/10 4. Poznań - Miasto uporzadkowane i czyste. Dworzez główny w Poznaniu jednbak tak samo syfiasty jak w innych miastach. Szczeóglnie perony sa zapuszczone i obsrane przez gołębie. Stare miasto zadbane i fajne ale odniosłem wrażenie że jest chyba mniejsze od warszawskiego które przecież za giganta nie uchodzi. Mało fajnych miejsc gdzi emożna się bawić, prawie wszystko zlokalizowane jest na straym mieście. Tor malta to wielki atut tego miasta. Dobra i nowoczesna komunikacja i dobre równe drogi. Podsumiowanie: Gyby w tym mieście więcej się działo i więcej dało się pozwiedzać to dla mnie Poznań byłby conajmniej na równi z Warszawą Ocena 6.5/10 5. Wrocław - Zajebisty i klimatyczny rynek i w ogóle wspaniała stara cześć miasta. Dworzec główny po remoncie będzie chyba najfajnieszym dworcem w Polsce. O ile miasto pod względem turystyczym przoduje to pod względem komunikacyjno drogowym jest daleko w tyle. Pełno wąskich jednopasmowych uliczek które sa ciągle zakorkowane. Mało dróg dojazdowych do centrum. Generalnie ścisłe okolice rynku sa wapaniałe ale im dalej od centrum tym zdecydowanie gorzej. Podsumowanie: gdyby tylko oceniać zabytkowe centrum to Wrocław byłby miastem numer 1 w Polsce. Jednak biorac pod uwage resztę miasto jest na równie z Poznaniem Ocena 6.5/10 6. Lódź - sparwa podobna jak z Katowicami. Niezniszczone i ciasnozabudowane centrum ma duzy potencjał. Jesli kiedys by się udało wyremontować chociaż kilkadziesiąt kamienić tp miasto już nie robiłoby tak ponurego wrażenia. Pitorkowaska nadal fajne ale jakby ludzi na niej mniej przebywa. poza tym widac że miasto jest w stagnacji gospodarczej i że jest to najbiedniejsze z dużych miast. Na plus Pitrkowska, manufaktura, centralne położenie w kraju z dobrym dojazdem, oraz przyszła hala która już na tym etapie budowy robi wrażenie. na minus cała reszta Podsumowanie: Jest źle i nie widac przesłanek do znaczącej poprawy. Z tego co wiem to miasto się wyludnia co pogarsza jego sytuacje Ocena: 3/10 7. Gdańsk - Moje miasto więc wypowiedź nie byłaby obiektywna

Gość vsdv
Ciekawa byłam co napiszesz o Gdańsku ale widzę że obie jesteśmy stąd. Dodam że moja wypowiedź o Gdańsku korzystna by nie była.

Gość elmer
Jaki jest nasz gdańsk każdy wie :) tez widze wiele wad, ale i tak jest dobrze osobiście swoj ą ocene dałbym między 6 - 7 czyli podobnie jak inne miasta z czołówki

Gość simba22
Malbork zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie, byłam w zeszłym tygodniu i na pewno wrócę. Zamek jest fantastyczny, do tego pyszne jedzenie w Karczmie Zamczysko w okolicach zamku jest smaczne i zachęca do powrotu :)