Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paulusia8881

18 lat czy to dobry pomysł na założenie spirali domacicznej???

Polecane posty

Gość paulusia8881

czes dziewczyny mam pytanie i byla bym wdzieczna za odpowiedz, chce załozyc siprale domaciczna zeby sie skutecznie zabezpieczyc przed ciążą, ale moj wiek jest niestety młody, mam 18 lat, nie mam dzieci i jak narazie ich nie planuje ale w przyszłosci pragne je miec, zabezpieczałam sie tabletkami ale sie po nich bardzo zle czulam :( wiec ciocia zaproponowala mi spirale... mowi ze to bedzie dla mnie odpowiednie poniewaz ja niestety ale mam chore serce, nie moge przyjmowac antykoncepcji doustnej poniewaz to mnie jeszcze bardziej osłabia. prosze napiszcie mi cokolwiek jezeli wiecie cos na tan temat. ponoc spirale sie umieszcza w macicy podczas okresu, nie mam duzo czasu bo okres mam za 2 tygodnie i musze to powaznie przemyslec, piszcie prosze. pozdrawiam

Gość zdziwiona ...
Najlepiej bedzie jeśli skontaktujesz się z lekarzem, to on oceni czy można w tak młodym wieku założyć spiralę. Raczej sie tego nie praktykuje u kobiet które nie rodziły. W Twoim wieku najlepsze będzie połączenie prezerwatywa + globulki.

Gość paulusia8881
tak masz racje do ginekologa wlasnie sie wybieram. duzo czytalam o spiralach lekarze sie wypowiadali ze sa takie co mozne miec nawet kobieta ktora jeszcze nie rodzila, i tez takie co maja problemy z sercem, wiec mowa o mnie, ale jeszcze porozmawiam z lekarzem, musze sie dowiedziec wszystkiego dokladnie, gdyz nie chce starcic mozliwosci urodzenia dzieci w przyszłosci...

ja na Twoim miejscu nie myslalambym o spirali w wieku 18lat ja mam 21 i nigdy jeszcze nawet do glowy mi to nie przyszlo, po urodzeniu dzieci - wtedy pomysle, teraz lepiej wlasnie prezerwatywa+globulki, skoro nie mozesz tabletek

Gość paulusia8881
wlasnie troche przeczytalam o tej spirali. dowiedzialam sie tego samego co ty mi piszesz.... moze masz racje jeszcze sie wstrzymam, narazie bede zabezpieczac sie w inny sposób. pomyslalam o spirali dlatego ze moje zycie seksualne jest czasem zagrozeniem mojej psychiki, bałam sie co miesiac ze okresu nie dostane a tak to spirala, 3 lata z głowy, ale niestety jestem jeszcze za młoda... no nic w przyszłosci napewno o tym jeszcze pomysle ale dopiero wtedy kiedy bede miala juz gromadke dzieciaczków i nie bede wiecej ich planowala ... czyli ponad 10 lat jeszcze poczekam:)

Gość ona bez spirali
JA sama jakis rok temu chcialam zalozyc sobei spirale.. Pierw poszlam do lekarza o tym porozmawiac.. Mialam wtedy 20 lat. Lekarka zaczela na mnei krzyczec ze jestem za mloda!!! Ze moge miec problemy z dziecmi.!! wiec lepiej sie zastanow .. Zaczela mi tez mowic ze pelno oosb ma zakarzenia !!!!

Generalnie osobom młodym, przed porodem nie zakłada się spirali. Ale tyle uogólnienie, a w praktyce zależy to od indywidualnych obciążeń Twojego organizmu. Bo jeśli nie masz przeciwwskazań organicznych, jeśli nie możesz tabletek i nie planujesz dzieci przez najbliższe 5 lat, to może się okazać, że spirala jest dla Ciebie jedynym wyjściem. Ale, oczywiście, decyzja należy do ginekologa.

Gość paulusia8881
oj tak i w tym tez jest duzo racji.... jutro , najwyzej pojutrze pojde do ginekologa, i pogadam z nim , dowiem sie co i jak.... ale dzieci bardzo chce niec ale nie teraz... ale tez nie chce miec jaakis problemow z zajsciem w ciaze na przyszłosc....

Gość ona bez spirali
palusia mowie ci nie zakladaj tego... Po pierwsze wysluchaj mnie!!! MOj lekarz powiedzial mi tak ze on moze mi to zalozych to kosztuje nie pamietaj juz ile ale nei chce mi zycia zniszczyc.. I powiedziala mi ze napewno inny by mi to zalozyl i nic nie powiedzial o skutkach ubocznych oczywsicie dla kasy

Gość paulusia8881
nie wątpie w twoją racje, dzieki tym wypowiedzia dowiedzialam sie ze naprawde nie warto, nie zrobie tego, widze ze naprawde szkoa zdrowia, i przyszłego zycia....

Gość ona bez spirali
ja ci mowie jak sobie dobrze tableki dobierzesz!! to nie przytyjesz i sie dobrze czuc bedziesz!!!! albo plastry

Gość paulusia8881
ojjj tak.... tearz musze sie nad tym zastanowic co bedzie lepsze czy tabletki czy plastry...

Jeszcze jedno: nie wiem, na jaką chcesz się decydować (jeśli się okaże, że możesz), ale pamiętaj, że ta z miedzią wiele osób uczula.

A propos zastanawiania: dziewczyny na pobliskim wątku polecają ten pierścień antykoncepcyjny, NuvaRing. Ja go jeszcze nie stosowałam, ale może to też weź pod uwagę?

Gość elomalenka
pierscień i plastry działają jak tabletki !! to też hormony ale dostaja się w inny sposób!!! plastry nawet mają wiecej hormonów niż przeciętne tabletki, poczytajcie troche, to to samo tylko że omija układ pokarmowy!! eh...

Gość paulusia8881
poswiecilam prawie cała noc czytajac o tej spirali, i zdecydowalam sie ze jednak nie zaloze jej, wyczytalam ze jest duzo komplikacji w przyszlosci i wole nie ryzykowac, jak na razie na okres wakacji bede brala tabletki, pozniej sie pomysli moze o jakis plastrach, dziewczyny ktore tabletki wybrac?? jakie najbardziej polecacie?

Gość sdsdsa
tabletki gin ci wybierze na podstawie wynikow badan, co dla mnie jest dobre tobie moze zaszkodzic.

Gość juniaa23
ja jak mialam 21 albo 22 lata to lekarz sam z siebie zaproponowal mi spirale mirene (pewnie chodzilo o kase) nigdy nie rodzilam. duzo sie wczesniej naczytalam o spirali (hehe bo tez mialam taki pomysl) ale jakos nie przekonaly mnie te opisy do zakladania spirali w tak mlodym wieku u kobiety ktora nie rodzila a chce w przyszlosc miec dziecko. co jezeli podczas zakladania cos sie uszkodzi???????????????????

Gość Nie zakładaj tego
ja bym na twoim miejscu nie zakładała spirali. mam 22 lata. Mając 18 lat wpadłam....byłam w ciązy...z własniej głupoty....bo pierwszy raz kochalam sie bez zabezpieczenie zadnego!!! a wczesniej stosowalam gumki przez 2 lata i niegdy mnie nie zawiodły.ciązy nie donosiłam niestety i dziecka nie mam.... pozniej zaczelam brac tabletki. dzis mam 22 lata i rzuciłam je bo są okropne dla zdrowia!!! i tez bym sie w nie nie pakowała drugi raz. ze swojej strony polecam gumki najlepiej durex i globulki. do tego obserwuj cykl, śluz, temperature i nie wpadniesz na pewno!!! mówie ci. To jest lepsza metoda. a jeszcze do tego stosunek przerywany (w gumkach oczywiscie). No i zobaczysz ze to ci wyjdzie na zdrowie.

A myślisz, że globulki są obojętne dla zdrowia? Alergie, chroniczne podrażnienia śluzówek.

Jak się ktoś uprze, to sobie założy spiralę w wieku 18tki. Jednak nie zaleca się spirali nieródkom z jednego głównego względu: istnieje ryzyko uszkodzenia narządów rodnych (macicy, jajowodu, infekcji wewnątrzmacicznej) co może zakończyć się tragedią (bezpłodność).warto to dobrze przemyśleć.

no i jak zwykle mity nie zaleca się nieródkom jako metody pierwszego wyboru, jednak jeśli macica jest w pełni ukształtowana i lekarz nie widzi żadnych przeciwwskazań, to z medycznego punktu widzenia można zakładać wkładkę wewnątrzmaciczną i nieródce (zastanówcie się - kobieta, która rodziła przez cesarskie cięcie jest już według większości "ródką", choć szyjkę ma nietkniętą, bo to o rozszerzanie szyjki chodzi) najważniejsze to trafić na kompetentnego lekarza, który założy ją prawidłowo i regularnie kontrolować powikłania zdarzają się głównie w wyniku pominięcia istotnych danych podczas wywiadu ginekologicznego, braku wyników odpowiednich badań i nieprawidłowym założeniu jeśli zas chodzi o wiek, to 18 lat jest jednak troszkę za młodym, wprawdzie moja koleżanka ze szkoły średniej w mniej więcej tym wieku miała założoną wkładkę i teraz po latach dziesięciu jest mama zdrowego chłopczyka, ale z ta decyzja poczekałabym jeszcze z rok, dwa

Gość alicja.b
absolutnie nie! Mój lekarz powiedział że spiralei wkładki zakłada się przezde wszystkim dla kobiet które już mają dzieci i nie chcą mieć więcej. Odradzam

Gość paulusia8881
juz sie zdecydowalam. nie zakladam spirali. dzieki waszym wypowiedzią duzo do mnie dotarlo... nie chce wpaść ale chce sie zabezpieczyc i napewno tak bedzie tylko ze w moje zycie wkrocza tabletki anty :) ale niestety slyszalam ze kobiety ktore maja problemy z sercem i zażywaja te tabletki to moze wywyola powazne ryzyko, a nawet zawał.... czy to prawda???

Gość prawda ryzyko zakrzepicy
czemu nie chcesz praezerwatywy? to naprawdę dobry sposób jak się go uważnie stosuje brałam wcześniej tabletki i teraz prezerwatyw uzywam - jestem na własnym dośwaidczeniu przekonana do prezerwatyw jak często współżyjesz?

Gość Ule
Najlepiej przeztań się ruchać i problem z głowy :).

Gość paulusia8881
hahahahahahah......... mądry powyzszy tekst...heh współżyje czesto:):)): nawet kilka razy dziennie:):) ale chyba to normalne jak sie kogos bardzo kocha i chce mu sie oddac całą siebie:):):) czyz to nie prawda???:)

nie w tak mlodym wieku! I dodatkowo jak nie rodzilas. Pracuje w klinicie i niekiedy asystuje przy zakladaniu spirali. Moj szef odradza spirale kobieta ktore nie rodzily. Wszystkie sluchaly, jedna nie... dziewczyna niby starsza 24 lata ale nie ma dzieci. Omal nam nie zeszla z tego swiata. Jej organizm odebral spirale jako cialo obce i doszlo do tzw szoku. Nie wiem jak to wyjasnic po polsku ale wiesz...99 dziewczyna nierodzacym nic nie bedzie a 1 nagle i jest problem.

Gość paulusia8881
ok ja juz wszystko rozumiem na temat spirali, nie zakladam jej.... bede brala tabletki jak tylko dostane okres.... spirale juz wykluczyłam i nie wroce juz do tego..

grzeczna dziewczynka:-) powodzenia i mile spedzonych chwil we dwoje