Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielony beret

Soczewki day and night

Polecane posty

Gość zielony beret

Noszę soczewki miesięczne w trybie dziennym (zdejmuję na noc). Znalazłam w necie soczewki które można nosić bez przerwy 30 dni i nocy. Czy ktoś z Was takie nosi? Co możecie o nich powiedzieć? Proszę o opinię

Nie noszę, mogę Ci powiedzieć opinię mojego okulisty. No więc z racji tego, że soczewki cały czas są w oku, jest jakieś 9 razy większe zagrożenie powstania infekcji, niż przy soczewkach zdejmowanych na noc. Te zdejmowane, jeśli w ciągu dnia ulegną zanieczyszczeniu, to przez noc płyn ma za zadanie je wyczyyścić. Przy tych noszonych stale takiej możliwości nie ma. Oczywiście, są one w jakiś sposób do tego przystosowane, ale mimo wszystko... Najbardziej higieniczne i bezpieczne są soczewki jednodniowe, które rano zakładasz, a wieczorem po prostu wyrzucasz. Jednak cenowo trochę przewyższają te zwykłe... Dlatego ja je stosuję na jakieś pojedyncze okazje. Ale z drugiej strony, jak coś się z taką soczewką stanie, to mała strata :)

Gość duszyczka katarynnka
Znam kogoś kto nosi takie soczewki i faktycznie dobrze się w nich czuje oraz dobrze widzi . Zdejmuje soczewki raz na tydzien na noc (jak pamięta :P) Ale kazdy czlowiek jest inny - musiałabys sama wypróbować

Gość zielony beret
No właśnie, zdania są podzielone... w internecie piszą że są bezpieczne bo są zakładane raz na dłuższy czas i przez to nie zanieczyszczają się podczas manipulacji (jak przycodziennym zdejmowaniu i zakładaniu) no ale dobra reklama do połowa sukcesu.. hmmm sprubóję i się przekonam. Dzięki za odpowiedzi :-)

Gość Ania1979
Od prawie 3 lat noszę soczewki day&night i nie zamieniłabym ich na nic innego. Jestem przez cały czas pod kontrolą lekarza i pomimo tego, ze mam suche oko soczewki sprawują się świetnie (na suche oko wystarczą kropelki). Wg mnie takie soczewki są dużo lepsze niż te, które trzeba ściągać, bo nie musisz codziennie pchać palców do oczu rano i wieczorem, a po drugie w zwiazku z tym, ze ich nie wyjmujesz nie są one podatne na zarysowania czy inne uszczerbki. Poza tym, nie musisz ich nosić cały czas, jak zobaczysz, że zaczynasz widzieć jak przez mgłę, to ściągasz soczewki, czyścisz i wkładasz spowrotem. Zdecydowanie polecam soczewki day&night, ale radzę Ci najpierw odwiedzić lekarza i nie kupować samej w necie. Lekarz dobierze odpowiednie soczewki dla Ciebie (mają one różną przepuszczalność powietrza i grubość). Ja przetestowałam 3 firmy, aby trafić na soczewki najbardziej odpowiednie. Pozdrawiam

Gość tak ja tak miałam
a powiedzcie mi, czy soczewki się czuje na oku bardzo..?:)

Gość zielony beret
dzięki za odpowiedzi :-) nie, soczewek na oku sie nie czuje

Gość ZIELONY BERET
A JESZCZE MAŁE PYTANKO: A CZYM ZMYWAC WTEDY MAKIJAZ OCZU?

Gość upupupu
up

Gość ZIELONY BERET
a czy mozna od tego noszenia zajśc w ciążę?

Gość kto wie bo ja nie
nie można ;p