Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Problem mam

Obiad bezglutenowy! Pomocy!!!!!!

Polecane posty

Jutro mam na obiedzie osobę na diecie bezglutenowej. Chciałam zrobic kotlety,ale odpada-mąka,bułka tarta. Jest to tylko jeden posiłek,nie bedę więc kupowała specjalnych produktów. Co zrobic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie możesz zrobić czegoś bez mąki? No bez przesady - kotlety mogą być soute i po sprawie, jeśli juz muszą być kotlety. Równie dobrze może być pieczeń czy gulasz. W czym problem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na diecie bezglutenowej
na diecie bezglutenowej dozwolone są: 1. Napoje - kawa, herbata, herbatki ziołowe, kakao naturalne, rum, wino gronowe, woda mineralna 2. Produkty mleczne - mleko, maślanka, kefir, serwatka, sery białe, feta Uwaga na – śmietanę, jogurty, sery żółte (paczkowane), topione, homogenizowane – mogą zawierać skrobię pszenną! Ponadto kawa rozpuszczalna może zawierać dodatki glutenowe! 3. Mięsa, ryby - świeże mięso, podroby, ryby, owoce morza, wędliny wysokogatunkowe (szynka, polędwica) 4. Tłuszcze - masło, masło roślinne, margaryny, oleje, oliwa z oliwek, tran 5. Warzywa i owoce – bez ograniczeń Uwaga - niektóre owoce przygotowywane do przechowywania, np. jabłka, mogą być powlekane glutenem! 6. Pieczywo, kasze, płatki - pieczywo i makarony bezglutenowe, kasza kukurydziana, jaglana, gryczana, kleik ryżowy, kukurydza prażona, chrupki czyste kukurydziane. Uwaga – jeśli płatki ryżowe i kukurydziane zawierają słód jęczmienny są zabronione! 7. Słodycze - cukier, miód, galaretki, budynie i kisiele na bazie mąki ziemniaczanej, orzechy, migdały, mak, sezam, dżemy i marmolady, czekolada mleczna i gorzka twarda (bez nadzienia), landrynki, lizaki, dropsy bez dodatku słodu i skrobi, słodycze bezglutenowe 8. Inne - proszek do pieczenia bezglutenowy, soda oczyszczona, czysta żelatyna, drożdże, zioła i jednorodne przyprawy, ocet winny, z jabłek, siemię lniane, czysty przecier pomidorowy, niektóre musztardy, jajka. Czyli możesz zrobić mięso z warzywami i już!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czyli można prawie wszystko spróbujcie wymyśleć obiad wegański ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Niby to wszystko wiemale
wiadomo,jak to w praktyce.... Wymyśliłam lekką zupkę z młodych warzyw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A czym podprawic taką zupkę
Można jesc kaszke mannę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kotlety soute to
oprószone mąką,a bezglutenowcy nie mogą maki pszennej! To,jak je usmazyc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wertyumnhgfd
tylko z przyprawami :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zrób normalnie kotlety tylko z przyprawami - mąka nie jest do niczego potrzebna oprósz mięso solą i pieprzem i jakąś przyprawą czy ziołami, które lubisz, wrzuć na gorący olej i obsmaż, żeby się ścięło z obu stron, dodaj cebulę, odrobinę wody, przykryj i duś aż cebula zmięknie a kotlety \"dojdą\" do tego warzywa różne i masz pyszny zdrowy obiadek zupy tez nie musisz podprawiać niczym - to tylko przyzwyczajenie, u mnie w domu nie podprawia się żadnych zup i wszystkie są pyszne możesz też zrobić zwykły rosół i podać w bulionówkach - bez makaronu,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja też nie zagęszczam zup żadnymi papkami krochmalowymi Kotlety soute to bez panierki - żadnej - tylko przyprawy Co Wy się tak przywiązaliście do tych macznych zapraw, sosów, zasmażek itd? Tak się niby wszyscy chcą zdrowo odżywiać, nie wspominając już o powszechnym odchudzaniu, a bez mąki ani rusz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiem, ze pewnie już za późno, ale - do panierowania można użyć mąki kukurydzianej, jest bezglutenowa. Tak samo jak do wypieków chociaz wtedy zmieszać ją pół na pół z ziemniaczaną i nawet placek drożdżowy wychodzi. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polecamy pyszne spaghetti w kolorze zielonym! Składniki: - 200 g makaronu spaghetti Incola - duży pęczek bazylii - 1-2 ząbki czosnku - ok. 10 g parmezanu startego - 50-60 ml oliwy z pierwszego tłoczenia - sól i pieprz do smaku - 25 g (2 łyżki) orzeszków pinii Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Składniki na pesto blendujemy na gładką masę i łączymy z ugotowanym makaronem. Życzymy smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×