Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polaris

Ospa

Polecane posty

Gość polaris

Witam ,właśnie siedzę z moim 6 letnim synkiem w domu ponieważ ma on ospe.Przechodzi ją ciężko,gorączkuje tak od 38 do prawie 40 stopni,jest cały zesypany.Choruje już od soboty rano.Proszę napiszcie czy wasze dzieci też tak ciężko przechodziły?Bardzo się martwię,proszę też o jakieś rady odnośnie pielęgnacji podczas ospy.

Gość polaris
Dodam jeszcze że wczoraj lekarka powiedziała mi żeby lepiej nie smarować dziecku chrostek bo to nie przepuszcza powietrza i mogą zrobić się stany ropne,to już nie wiem co robić bo wszyscy zawsze smarowali

Gość Kaaaaaaaaaat
Mój synek przechodził ospę w wieku 5 lat, pierwsze 4 dni były okropne, wysoka gorączka, ciągłe swędzenie... Póxniej z dnia na dzień było lepiej. Należy smarować krosty aby ograniczyć swędzenie. Staraj się podawać jak najwięcej płynów (najlepiej woda) aby się synek nie odwodnił. Pozdrawiam

Gość ja przechodzilam
moj brat, moje dzieci... Goraczka ok 40 stopni to norma ;) Ale potem maleje. I smarowanie fioletem zawsze bylo - nic sie nie zatyka przeciez ;)

Gość polaris
a co to za fiolet?i gdzie go kupić?w aptece?

Gość MAMA DZIECKA
a są jakieś środki żeby strupki szybciej odpadały?

fiolet kupisz w aptece - to roztwór gencjany czy czegoś ma właściwości dezynfekujące i wysuszające

a na rączki można dziecku bawełniane rękawiczki założyć żeby nie rozdrapywało krostek i nie porobiło blizn sobie

Mieli moi obaj synowie. Smarowałam Pudrodermem, kąpałam w nadmanganianie potasu, a starszy synek łykał również lek o nazwie Heviran (mocno łagodzi objawy).

u nas córka miała ospę jak miała 3 latka 39 st gorączki i smarowaliśmy pudrem na ospę:) został jej tylko jeden ślad na pupie :) odpadł duży strup i blizna została :o aaaaa i nie wolno tego odmaczać tylko szybki prysznic i koniec a nawet na początku lekarka zabroniła się myć, tylko to co najważniejsze i koniec :)

Gość MAMA DZIECKA
Mój synek ma dosyć dużo takich sporych strupków,boję się że jak poodpadają to zostaną blizny a najgorsze że trzy ma koło usteczek