Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cal.

opalanie na czerwono

Polecane posty

Gość Cal.

witam, mam od lat pewien problem Otóż jestem bardzo jasną blondynką i mam jaśniutką karnacje, moja skóra jest skłonna do oparzeń. Używam więc dość wysokich filtrów, ale to i tak nie pomaga rozwiązać pewnego problemu - otóż opalam się na kolor czerwony, jeśli opalona jestem bardziej moje ciało przypomina ciało indianera.. Nie wygląda to zbyt ładnie i tu moje pytanie: czy są jakieś możliwości zebym opalała się na inny kolor? Może tabletki z beta karotenem pomogą?

Gość lslslslslssl
Nie nie pomogą i daruj sobie w ogóle opalanie, chyba że chcesz dorobić się czerniaka. Takie osoby jak ty nie powinny się opalać, tyle.

Gość Cal.
Nie chodzi mi o leżenie plackiem na plaży bo tego nie znoszę. O czerniaku wiem i średnio co 3 miesiące wycinam znamiona. Ale chodząc po górach chcąc nie chcąc się opalam, choćby na twarzy, rękach i dekolcie i naprawde wyglądam potem tragicznie.

Gość Cal.
powtarzam, ze chodzi mi o opalanie w trakcie zwykłego przebywania na świeżym powietrzu..... nawet dziś będąc na zakupach opaliłam twarz na czerwono... serio nie da się nic z tym zrobic?

Gość afdsds
"O czerniaku wiem i średnio co 3 miesiące wycinam znamiona." mogłabyś to rozwinąć? Czy jeżeli ja też jestem w podobnej sytuacji to też powinienem wycinać znamiona? jak to się odbywa?

nos czapke z daszkiem, kapelusz, smaruj zawsze kremem, na bluzke zalkladaj cos cienkiego z dlugim rekawem a niby co ty bys chciala, zeby dalo sie zrobic :o

Gość Cal.
Betty- chciałabym być opalona na brązowo, brzoskwioniowo...I jak w takie upały jak dziś miałabym chodzić w długim rękawie....(?) a co do znamion- trzeba się zgłosic do dermatologa po skierowanie do chirurga. Dermatolog ocenia które znamiona są podrażnione ( w moim wypadku wyglądało to tak, że jedno zmieniło się z płaskiego pieprzyka na wypukły, drugie, na szyi jest takie jakby 'postrzępione', ma nierówne krawędzie ). Chirurg wycina pod miejscowym znieczuleniem i zakłada małe szwy. Znamiona na karku i pod pachą wycinałam u 'normalnego' chirurga-mam maleńkie białe blizny. Na wierzchu dłoni u chirurga plastycznego, do niego też idę we wrześniu ze znamieniem na szyi. Także jeśli zauważysz, że jakieś znamię powiększa się, zmienia kolor, ma postrzępione końce, albo wystaje i jest w miejscu podatnym na podrażnienia (np na szyji od koralikow, pod pachą od golenia itp) to idź do dermatologa i poproś,żeby obejrzał. Są oczywiście inne zmiany usuwania, bodajże laserem, ale o tej metodzie niewiele wiem, poza tym, ze jest płatna :-)

Gość Cal.
cóż, chyba nie bardzo mam uczulenie.. Wpisałam w google i widze objawy: swędzenie, białe krostki, plamy.. ja na szczęście nie mam takich 'przebojów' :|

no ja czasem zakladam bluzke z dlugim rekawem jak wiem ze bede dlugo przebywac na sloncu :o pozatym przez cienka bluzke z \'oddychajacego\' materialu tez troche bierze a jak masz bardzo jasna karnacje to nie wiem, czy sie opalisz na brazowo...a na pewno nie odrazu, tylko stopniowo a jak naprawde masz problem ciezki to idz poradz sie dermatologa

Gość afdsds
Cal - dzięki za wyczerpująca odpowiedz. Ja ogolnie mam cala mase brazowych pieprzykow, ale akurat nie w miejscach gdzie dociera slonce. Niektore sa ciemne i postrzepione, ale nie zmieniaja sie wlasciwie od dziecka, zawsze tak wygladaly. Czy wtedy tez powinienem sie zglosic? bylem z tym raz u dermatologa i pokazalem i lekaraka stwierdzila ze niby ok...ale zeby jakos sie przygladala to bym nie powiedzial. niektore wygladaja nieciekawie, no ale od tylu lat sie nie zmieniaja...

Gość Cal.
na twoim miejscu poszłabym i poprosiła o skierowanie do chirurga- dla swiętego spokoju.