Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malami222

wypiłam piwo i moje dziecko na drugi dzien płakało

Polecane posty

Gość malami222

a karmie piersia...czy mogło miec od tego kolke?

Gość malami222
hello?

Gość babeczka 30
mogło przeciez piwo jest gazowane :P

moglo miec najzwyczajniej w swiecie kaca... kolke zreszta tez...

Gość nie pisz tutaj
takich rzeczy bo cie zjedzą matki polki. Przy laktacji szkalnka piwa na pewno nie zaszkodzi. Mysle ze był to zbieg okolicznosci. Czytałam nawet kiedyś ze piwo (oczywiscie niewleikla ilość) jest korzystne na laktacje. Nie martw sie:)

Jak czytam takie teksty to normalnie mam dosyc. Karmienie dziecka i piwo... Bez komentarza. A co do Pani, która wyczytała, że piwo przyspiesza laktację to bardzo bym prosiła o podanie mi tegoż artykułu. Chętnie poczytam. Ludzie jesteście dorośli, więc bądzcie odpowiedzialni.

Gość paróweczka
no jasne. Obezre sie sama jedna z drugą czosnku, papryki, cebuli, ale jak laska sobie szklankę piwka wypije raz na ruski rok, to od razu gromy sie sypią. Tez czytałam, że niewielka ilosć piwa wcale nie szkodzi, a moze pomóc.

Gość morelek
Kaca:D Posikam się zaraz:D

Widzę że jak nam coś nie pasi to mówimy że zabobony, ale jak piwko smakuje to od razu dobre na laktację.. Walnij dzieciakowi od razu setkę - podobno świetnie działa na kolki i w ogóle dziecko spokojniejsze będzie :o

Gość morelek
Nie popadajcie w skrajności:O No i co z tego, że wypiła piwo? Jeżeli odczekała parę godzin przed karmieniem nie ma żadnego strachu.

Tutaj coś znalazłam na ten temat. Wybór należy do każdej z nas: :) Etanol. Spożywanie alkoholu etylowego jest z reguły przeciwwskazane u kobiet, które nie mogą być pewne, że nie są w pierwszych tygodniach ciąży, oraz u kobiet w ciąży. Natomiast w okresie karmienia alkohol nie jest przeciwwskazany, jeśli jest spożywany okazjonalnie w rozsądnej ilości, nie powodującej niekorzystnych objawów. Amerykańska Akademia Pediatryczna uważa spożywanie alkoholu podczas karmienia piersią za dopuszczalne, chociaż nie można wykluczyć niekorzystnych następstw (18). Niektórzy autorzy popularnych publikacji medycznych zakazują jednak spożywania alkoholu podczas karmienia piersią, prawdopodobnie z powodu obawy przed oskarżeniem o wprowadzanie w alkoholizm. Spożyty alkohol etylowy szybko przechodzi do mleka osiągając stężenia odpowiadające stężeniom w surowicy krwi zarówno w mleku początkowym, jak i w mleku końcowym (77). Proces eliminacji z mleka również przebiega równolegle z eliminacją alkoholu z surowicy krwi, przy czym samo karmienie nie zmienia tego procesu. Znając stężenie alkoholu w surowicy matki oraz wielkość spożytego mleka przez dziecko o określonej masie ciała można obliczyć wielkość spożytego przez dziecko alkoholu i prawdopodobne stężenie alkoholu w jego surowicy (77), zwykle około 20-krotnie mniejsze niż w surowicy matki. W takiej sytuacji, pomimo 5-krotnie słabszej aktywności dehydrogenazy alkoholowej u niemowlęcia, wywołanie u niemowlęcia niepożądanych objawów jest nieprawdopodobne poza krańcowymi przypadkami karmienia przez ciężko pijaną matkę (8, 138), tym bardziej, że toksyczny metabolit etanolu - aldehyd octowy - ponoć nie przechodzi do mleka (65). Mała ilość alkoholu w mleku, t.zn. odpowiadająca społecznie przyjętej dawce alkoholu otrzymanej przez karmiącą matkę, może natomiast działać uspokajająco na niemowlę (75). W przypadku przewlekłej alkoholowej intoksykacji niemowlęcia poprzez karmienie piersią sugerowano prawdopodobny niekorzystny wpływ alkoholu na rozwój psychomotoryczny dziecka (80, 81). W krajach o tradycji picia napojów z małą zawartością alkoholu (piwo, wino) alkohol zawsze uważano i nadal uważa się za dobry środek sprzyjający karmieniu piersią (75). Działanie alkoholu zależy od dawki: w małych dawkach alkohol sprzyja przebiegowi oksytocynowego odruchu wyrzucania mleka, przy dużych dawkach natomiast może dojść do zahamowania tego odruchu (17). Ten korzystny wpływ jest prawdopodobnie wywierany poprzez rozluźnienie emocjonalne wskutek bezpośredniego działania alkoholu na ośrodkowy układ nerwowy oraz dzięki przyjemnej atmosferze samego picia smacznego napoju alkoholowego. Badania krótkoterminowe wpływu spożytego przez matki piwa alkoholowego wykazały jednak zmniejszone spożycie mleka przez karmione niemowlęta w porównaniu z wpływem spożytego piwa bezalkoholowego, co autorzy wiążą ze zmianą własności smakowych mleka (86). Źródło: http://www.karmienie-piersia.win.pl/publikacje/zywienie.htm