Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciążaaa

jak liczyc wiek ciąży

Polecane posty

Gość ciążaaa

jak liczy się w ktorym tygodniu ciązy jestem.... ?? ostatni okres miałam 5. 06 gdyby okazało się że jestem w ciąży to który to tydzień...?? bardzi prosze o pomoc

Gość ciążaaa
uppp

Ciąże liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, każdy lekarz tak liczy. Czyli policz sobie tygodnie od 5 czerwca i wyjdzie ci w którym jesteś mimo że do zapłodnienia doszło w 14 dniu bądź innym ale tak się liczy bo tak jest przyjęte.

Jest dokładnie tak jak napisały przedmowczynie :) Dodam tylko, że tak liczany wiek ciąży jest wiekiem OBLICZENIOWYM! Zauważmy, że fizycznie nie można być w 1 ani 2-im tygodniu bo w sensie biologicznym..... ciąży jeszcze wówczas nie ma i nie wiadomo czy bedzie!!! :D Czyli gdy dochodzi do zapłodnienia kobieta jest od razu w 3-im tygodniu! Takie liczenie wieku ciąży jest jednak uzasadnione ze wzgledów praktycznych gdyż termin osttniej @ jest łatwy do określenia w przeciwieństwie do terminu zapodnienia. Na narginesie: termin porodu obliczony od daty ostaniej @ jest zawsze PRZYBLIŻONY! Po pierwsze dla tego że nie Każda ciąża trwa dokładnie tyle samo dni; po drugie - w samym zapłodnieniu mogą byc też kilkudniowe odchylenia od teoretycznie obliczonej daty. Tak więc za normę przyjmuję się +/- 14 dni od terminu obliczonego.

Gość gość
nic dodać nic ująć:D