Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Coco schanell nr 5

Uczymy sie nowych słów. Dziś Eufemizm, filantrop i empatia,paryfraza..

Polecane posty

Gość Coco schanell nr 5

Eufemizm, wyraz lub zwrot zastępujący inne wyrażenia, m.in. z powodu ich drastyczności lub dosadności, łagodzących wymowę danego stwierdzenia... Np zamiast drastycznie nazwac cos w jakims zdaniu to nalezy uzyc efemizmu np zamiast użyc słowa pizda nalezy użyc eufemizmu pochwa. eufemizm rz. mnż I, D. -u ‘zastępczy środek językowy (wyraz, wyrażenie lub zwrot), stosowany w celu uniknięcia wyrazu, wyrażenia, zwrotu, uważanego za dosadny, nieprzyzwoity, krępujący’ Filantrop- filantrop (gr. philánthropos) społ. osoba bezinteresownie pomagająca innym ludziom, dobroczyńca. A co ty jestes taki filantrop- mozna powiedziec dla kogos kto cos robi z własnego serca a nie musi np dla smiechu mozna koledze w pracy tez powiedziec jak zrobi cos za leniwego pracownika. Empatia- wczucie sie w czyjąś sytuację. Np ktos kogos posądza ,oczernia i mozna temu oczerniającemu powiedziec- troszkę empatii nie widzisz ze on nie mógł wstac bo ma złamaną nogę? parafrazując- cytując kogos nie zmieniając sensu zdania.Nie jest to dosłowny cyctat!! np. parafrazując edytę górniak powiem ze mam gruby brzuszek bo własnie zjadłam kiełbaskę.

Gość mangaaaa
Rzeczywiscie, bardzo trudne i nieznane slowa :P

Gość pierwszy pożyteczny topik
na kafeterii :)

Gość Coco schanell nr 5
to topik dla nudzących sie uczniów którzy nie wyjechali na wakacje.

Gość Coco schanell nr 5
ja osobiśćie jestem filantropką która często odczuwa głęboko pojętą empatię do rozjechanych an ulicy psów i dlatego zabieram je do domu i spimy sobie razem:) parafrazująć mojego wuja Zenona mogłabym rzecz że "uwielbiam gwałacić zdechłe psy" ale używam dużo eufemizmów więć powiem że uwielbiam odbywać stosunki z nieżywymi pieskami:) 🖐️

Gość Coco schanell nr 5
bardzo dobry przykład podałas podszywaczko.Własnie o to chodziło aczkolwiek mogłas wymyslic inny przykład niz ten z psem.

Gość Coco schanell nr 5
kocham moja podszywaczkę!!!!mam jej ołtarzyk w pokoju i codziennie pezynoszę jej dary!!! 🖐️

Gość Coco schanell nr 5
przeciez to ty jestes moją podszywaczką.

Gość Coco schanell nr 5
no jesteś jesteś i dlatego cie kocham!!!

Gość Coco schanell nr 5
chciałas powiedzieć" jestem podszywaczką ", no ale widzę ze sprawia ci przyjemnośc przepychanka. Co to jest przepychanka- kolejne słowo- wymiana zdań, kazdy swoje racje przedstawia, nie ustępuje, ząb za ząb. Bez odbioru.

Gość Desperado666
i tak nikt z was nie wie co to znaczy "desperado"

Gość kurtka.debenhams
no lwasnie....bynjamniej -co to wlascicwie znaczy?

z tą paryfrazą to pojechałeś koleś!!! co to kuuurwa jest PARYFRAZA?! ażeby Cię Professoire Miodek za jajca powiesił 😡 mądralo

Gość el dżiii
bynajmniej to inaczej 'wcale'

Gość ze slownika
bynajmniej «wcale, zupełnie, ani trochę, zgoła (zwykle w połączeniu z następującą partykułą nie)» Głos miał donośny, ale bynajmniej nie przykry. Z miłością bynajmniej się nie taił.