Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paputek

przepis na pyszny gulasz z kasża --- kto ma ??

Polecane posty

Gość paputek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kilogram łopatki wieprzowej duża cebula dwa ząbki czosnku majeranek (suszony lub świeży) - sporo owoce jałowca lub ziele angielskie (5-6 sztuk) łyżka słodkiej papryki szczypta pikantnej papryki łyżeczka kminku mielonego liść laurowy 5-6 sztuk sól, pieprz do smaku Inne zioła suszone lub świeże (tymianek lub rozmaryn lub estragon lub wszystkie na raz :-) ) szklanka kaszy gryczanej oliwa lub olej mięso, cebulę i czosnek kroimy. Wlewamy olej do naczynia, wsypujemy cebulę i czosnek i dusimy chwilę. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i podsmażamy kilka minut aż zupełnie z mieni kolor. Dodajemy przyprawy (suszone) i dusimy jeszcze chwilę. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem 1,5 - 2 godziny w zależności od mięsa. Świeże zioła dodajemy około pół godziny przed końcem. W trakcie mieszamy, można też dolać trochę wody jeśli się wygotuje. Jak ktoś lubi z zasmażką, to można na koniec dodać trochę, ale nie za wiele Kaszę gryczaną płuczemy i wsypujemy do wrzącej wody z łyżką oleju (3 szklanki wody na szklankę kaszy). Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia w garnku o pojemności około 1,5 litra. Gotujemy do wygotowania wody (zwykle ok. 15 - 20 minut). Gdy kasza już nie pływa, tylko zostało odrobinę wody na dnie odstawiamy garnek z gazu i przykrywamy szczelną pkrywką. Tak kasza czeka aż gulasz dojdzie około godziny. Robi się wtedy bardzo sypka. Czasem z początku wydaje się zlepiona ale wystarczy ją zamieszać łyżką. Tylko nie może to być najtańsza kasza z hipermarketu, bo ta lubi się rozłazić przy gotowaniu. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gdyby jednak gulasz miał nieodpowiednio intensywny smak, to zawsze pod koniec można dorzucić jeszcze kostkę bulionu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale przepis, mniammmmmmm:) zrobie to w tym tygodniu!!! Brzmi bardzo apetycznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Smacznego :-) Kaczka25, czy zrobiłaś z kaszą? Jeśli tak, to jak Ci wyszła? Ten sposób gotowania sprawdziłam u siebie i wychodzi mi zawsze świetna, sypka i nigdy się nie rozgotowuje. Ale innym nie wychodzi pomimo, że niby robią tak samo jak ja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
phii ja zrobilam z ziemniakami.Osobiscie uwielbiam kasze, ale moj maz nie moze sie nia najesc, wiec dlatego te ziemniaczki;) przy okazji sprobuje twojego przepisu na kasze.A tak swoja droga, to masz jeszcze jakies fajne pomysly na miesko? ten gulasz byl naprawde bajeczny:) Pozdrawiam!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Troche mam :-). Większość z ziołami, bo uprawiam i eksperymentuję ze smakami. Oprócz tego gulaszu jestem też bardzo dumna z łososia w ziołach. Bierze się: Świeżego łososia , Oliwę z oliwek Ząbek (lub dwa) czosnku świeże zioła- kolendrę, bazylię i lubczyk w dużych ilościach. Z posiekanych ziół, oliwy, czosnku, soli i pieprzu robi się marynatę, w której moczy się łososia przez około 2-3 godziny. Można go póżniej usmażyć, upiec w piekarniku lub na grillu. Próbowałam go w różnych zestawach ziół i ten smakuje mi najbardziej. Wogóle, to polecam kolendrę i lubczyk. To świetne i nie doceniane zioła. Pierś z kurczaka w ziołach pierś zioła - szałwia lekarska, melisa olej lub oliwa czosnek (niekoniecznie) zioła mieszamy z oliwą, dodajemy sól i pieprz i nacieramy pierś. Pieczemy ją w piekarniku (w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym z przykryciem aby nie wyschła) przez około 25 minut. W 180 stopniach. Można ja też wrzucić na grilla ale wtedy należy ją trochę rozbić lub podzielić na mniejsze kawałki. Inne przepisy podam przy okazji. Smacznego :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
phii dziekuje Ci bardzo za te przepisy:) zastanawiam sie tylko nad ta szałwią i melisą... czy to dobrze smakuje? te ziolka mialam okazje tylko pic, i szczerze powiem nie smakuja mi zbytnio. Jesli zapewnisz mnie na 100%, ze to jest smaczne to zrobie;) Pozdrawiam cieplutko i czekam na odp. i kolejne przepisy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taka jedna ula
polecam do marynat czubrice- laski:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ula poczytalam sobie o tej czubricy i musze przyznac, ze brzmi ciekawie;) nigdy wczesniej nie slyszalam o takiej przyprawie!!! na bank sprobuje!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kaczka25, szałwia i melissa (świeże) są bardzo dobre jako przyprawy. smakują zupełnie inaczej niż ziółka do zaparzania. Jest to oczywiście nieco specyficzny smak. ale bardzo dobry. Łagodny. Czasem dodaję tez do kurczaka pieczonego lub udek samą suszoną szałwię i są bardzo smaczne. Kolejny przepis. Żeberka w ziołach -żeberka - majeranek -tymianek -czosnek -liść laurowy -owoce jałowca -gałązka rozmarynu -sól, pieprz siekamy bardzo drobno świeży majeranek i tymianek, czosnek wyciskamy i nacieramy nimi żeberka. dodajemy sól i pieprz. Żeberka wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem lub brytfanny, dodajemy do środka owoce jałowca, liść laurowy i gałązkę rozmarynu, przykrywamy i dusimy w piekarniku około godziny w temperaturze 200 stopni. Około 15 minut przed końcem można zdjąć przykrywę, żeby się trochę przypiekły. Powinny wyjść bardzo miekkie i łatwo odchodzić od kości. Jak ktoś lubi bardzo pikantne, to może dodać do nacierania odrobinę ostrej papryki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapomniałam o kminku mielonym. Też można troche dodać do nacierania żeberek. Ale nie za wiele

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×