Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość daje do myslenia

Szok....chyba odstawię tabletki

Polecane posty

Gość daje do myslenia

Kilka dni tmu obejrzałam w tv program o tym , jak młoda kobieta ( nie wiem ile dokładnie miała lat, nie oglądałam od początku) na oko jakies 30 -35, matka 2 małych dzieci, kładzie się wieczorem spac i w nocy umiera.Nikt nie wie na co, nikt. Dopiero po sekcji, różnych badanich (mąz za wszelka cenę próbował ustalic przyczyne zgonu) okzało się, że zakrzep wywołany przyjmowaniem PIGUŁEK zablokował jakąś tętnicę w jamie brzusznej, doszło do obumarcia jelita cienkiego a toksyny zatruły płuca, wątorbę, nerki i doprowadziły do smierci.... Byłam w taki szoku, że nie mogłam zasnąc...Bałam się,że moge sie rano nie obudzic... :( Mam małe dziecko i pomyślałam,że truję się i mogę umrzec a moje maleństwo zostanie samo , tak jak tamte maluszki z filmu...Jestem w trakcie 7 dniowej przerwy i nie wiem czy zaczne kolejne opakowanie.....Biorę tabsy 1, 5 roku.... Co wy o tym myslicie? Nie boicie się zakrzepicy?Bo ja jestem przerazona....

Gość tak to już jest
no ja tesz jestem w szoku. od 10 lat wiem że tabletki są straszne dlatego przenigdy ich nie używałam ,i nigdy nie bede używac.

Gość auifn
Sa osoby, ktore sa w tzw grupie wysokiego ryzyka zachorowanna zakrzepice: osoby palace, z nadwaga, nadcisnieniem, cukrzyca, majace malo ruchu itd. Inne osoby sa w grupie tzw. malego ryzyka. A poza tym nikt nie umiera na zakrzepice od razu, zawsze sa jakies objawy, ktore moga swiadczyc o tym, ze mozemy miec poczatki tej choroby: bardzo widoczne zyly, bole w nogach, dretwienie lydek itd. Moim zdaniem nie powinnas sie bac. Jakby czlowiek mial myslec w ten sposob, to nie moglby z domu wychodzic. Samolotem nie polecisz na wakacje za granice, bo moze spasc, samochodem nie pojedziesz, bo mozesz miec wypadek, nie bedziesz brac zadnych lekow, bo niszczysz watrobe itd. Moim zdaniem to przesada. To ze jedna osoba zmarla w tragicznych okolicznosciach nie znaczy,ze i Ciebie to spotka. Ile osob na co dzien umiera bo bylo uczulonym na cos, np. na penicyline. A to nie znaczy, ze nikt nie moze jej brac, bo kazdy od tego umrze. Trzeba miec troche dystansu i nie wyolbrzymiac. Jesli nie masz tych objawow, ktore opisalam wyzej to nie musisz sie obawiac. Dla wiekszej pewnosci porozmawiaj na ten temat ze swoim ginekologiem.

Gość aufin
A tabletki anty to nie tylko zabezpieczenie przed ciaza, ale regularne, bezbolesne miesiaczki, dzialanie antyandrogenne, osobom, ktore maja problemy z jajnikami, torbielami takze sie je zapisuje. Nie przesadzajmy tu z okresleniami,ze tabletki anty to swinstwo, bo maja mnostwo plusow, lecznicze dzialanie. Gdyby byly takie niebezpieczne, smiertelne to juz dawno wszyscy producenci i ginekolodzy siedzieliby we wiezieniu. Ludzie nie dajmy sie zwariowac, to ze ktos umarl(tak naprawde nie do konca wiemy dlaczego, moze ta kobieta od dawna miala objawy zakrzepicy, bagatelizowala je, byla w grupie wysokiego ryzyka) nie znaczy,ze teraz wszyscy od tego umra.

Gość daje do myslenia
aufin masz rację, ale chodzi mi o fakt, że biorę po raz drugi tabsy.Raz 7 lat temu i teraz o d 1,5 roku i NIKT NIGDY , żaden lekarz nie poinformował mnie o takim zagrożeniu, ani nie wykonał odpowiednich badań ( na krzepliwośc) A tak się składa,że mam kłopoty z nadciśnieniem a od pewnego czasu mam drętwienie łydek.Gdyby nie ten program,który widzialam,nadal żyłabym w błogiej nieswiadomości....I pewno, prędzej czy później skończyła jak tamta bohaterka :( To tu, na Kafe znalazłam najwięcej informacji...

Gość bardzo ciekawe
Bo u mnie na plastrach evra jest kilkanaście zdań na ten temat, nie wierzę, że na ulotce nie masz o tym nic napisane... Tylko pewnie jak wiele innych nie czytasz jej w ogóle... A lekarz na dobrą sprawę nie musi informowac o skutkach ubocznych, od tego jest ulotka.

zmień lekarza! mój uświadomił mnie jakie są skutki uboczne i regularnie robię cały zestaw badań m. in. na krzepliwość krwi. Zakrzepica zresztą może być wynikiem wielu innych czynników np. otyści, palenia, spożywania kofeiny, braku ruchu czy nawet ciąży...

Gość duell
przecież na ulotkach jest napisane o zakrzepicy i nie mów że nic nie pisze...skoro nie chcesz to nie bierz tabsów,twoja sprawa...

ale wy jestescie dziwne i glupio strachliwe, a nawet nieodpowiedzialne, jakbyscie po raz pierwszy o tym slyszaly ja mam lat 21 a kiedy zaczelam brac pigulki ok17-18 lat na wyregulowanie okresu, bo mi sie przedluzal wiedzialam o tym wszytskim- gdyz jest o tym w ulotce, przeciwskazania, niepokojace objawy itd a nawet jesli cos mnie nurtowalo to zawsze szukam informacji auifn, bardzo ciekawe, gotycka plaża, duell - MAJĄ RACJĘ chyba nie czytasz ulotki, ze nagle wielece, jest to dla Ciebie zaskoczenie, tabletki to nie cukierki i jak kazde maja ulotki, ktore mowia jakie osoby sa w grupie ryzyka, jakie objawy powinny dac nam do myslenia i zgloszenie sie do lekarza, jakie sa przeciwskazania, czego nalezy unikac itd, z tego co sie orientuje to najbardziej papierosów, a juz w ogole kobieta ktora jest po30 i bierze tabsy nie powinna palic, jest o tym informacja w ulotce (m.in) skoro masz takie lęki, a lekarz nigdy nie zlecal Ci zadnego typu badan, nie pytal sie o Twoj stan zdrowia itp no to sorry JA DAWNO BYM TAKIEGO ZMIENILA samo chodzenie po recepty - to bez sesnu skoro jestes dorosła odpowiedzialan osoba to dbaj o siebie i czytaj ulotki, oraz szukaj roznych informacji, a tego typu programy nie bede dla Ciebie dziwna nowoscia osobiscie moge dodac ze pigulki w stosunku do plastrow maja ten plus, ze nie wnikaja odrazu do krwioobiegu, czyli osoby, ktore maja problemy z krwia, powinny unikac plastrow, oczywiscie tak czy siak ZAWSZE JEST POTRZEBNA KONSULTACJA Z LEKARZEM NIC NA WLASNA RĘKE

Gość aufin
Mnie rowniez dziwi to,ze nie slyszalas nigdy wczesniej o zakrzepicy... Jak to mozliwe?? Przeciez przy kazdych tabletkach anty, obojetnie jakie sie bierze to zawsze jest w srodku ulotka i dokladny opis skutkow ubocznych itd. Nigdy do niej nie zagladalas??? Jadlas tabletki na slepo i nie czytalas ulotki chodzby z ciekawosci???Co do lekarza to tez uwazam,ze powinnas go zmienic. Moj rozmawial ze mna o zakrzepicy, o tym jakie osoby sa w tzw. grupie wysokiego ryzyka zachorowan na nia itd. Skoro masz nadcisnienie, dretwienie nog to powinnas to powiedziec lekarzowi. O kazdym skutku ubocznym nalezy informowac, bo potem wlasnie jest tak jak w tej historii. Kobieta czuje,ze cos jest nie tak, nic nie mowi, a potem bach, jest juz za pozno. Do czynnikow zwiekszajacych ryzyko wystapienia zakrzepicy naleza: - wiek (ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru zwiększa się z wiekiem); - palenie papierosów; w czasie stosowania doustnych środków antykoncepcyjnych należy zaprzestać palenia, szczególnie w wieku powyżej 35 lat; - przypadki zakrzepicy, zawału serca lub udaru u bliskich krewnych; - duża nadwaga; - zaburzenia przemiany tłuszczów we krwi lub inne rzadkie choroby krwi; - nadciśnienie tętnicze; - wada zastawkowa serca lub zaburzenia rytmu serca; - przebyty niedawno poród; - cukrzyca; - toczeń rumieniowaty układowy (choroba zapalna dotykająca różnych części ciała w tym skórę, stawy, organy wewnętrzne); zespół hemolityczno-mocznicowy (zaburzenia krzepnięcia krwi powodujące niewydolność nerek); - choroba Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego (przewlekłe choroby zapalne jelit); - migrena, która wystąpi po raz pierwszy, nasili się lub będzie występować częściej. Jesli masz jakiekolwiek watpliwosci to pytaj lekarza, a nie od razu panikujesz,ze mozesz umrzec:P

Gość aufin
Ryzyko wystąpienia zakrzepicy żył głębokich zwiększa się także w czasie zabiegu chirurgicznego lub w przypadku długotrwałego unieruchomienia (np. noga w gipsie lub na szynie). U kobiet przyjmujących doustne środki antykoncepcyjne ryzyko to może być większe. W przypadku planowanego leczenia szpitalnego lub operacji należy poinformować lekarza o przyjmowaniu preparatu. Lekarz może zalecić odstawienie tabletek na kilka tygodni przed zabiegiem lub w okresie unieruchomienia. Lekarz również podejmie decyzję o tym, kiedy można ponownie rozpocząć przyjmowanie preparatu

Gość bebe85
nic sie nie dzieje przypadkiem. jesli nie palisz to nie masz sie czego bac. na poczatku sa tez inne objawy. temperatura nawet do 40 stopni.

Gość daje do myslenia
binia nie cierpie kiedy ktoś mądrzy się na forum tak jak Ty i poucza innych niczym profesor medycyny...., dziecko Ty masz dopiero 21 lat, weź sobie książkę a nie ulotkę od pigułek. Ludzie czytajcie uważnie, co jest napisane.Czy ja napisałam,że nie czytałam ulotki????GDZIE? Napisłam,że lekarze nigdy mnie o tym nie informowali, nie rozmawiali ze mną , chociaz leczyłam sie u kilku róznych ginekologów . Nigdy nie słyszałam od żadnego lekarza o zakrzepicy. W moim odczuciu więc co niektórzy bagatelizują ten problem.Po drugie w ulotkach jest mnóstwo rozmaitych działań ubocznych i występują one u znikomej liczby osób, tak samo myśłam,że zakrzepica to taka "anomalia" rzadko spotykana i na pewno mnie nie dotyczy. Wiedziałam,że jest ,ale nie na czym dokładnie polega. Po prostu wiadomośc ,że młoda kobieta na to NAGLE zmarła, wywołała we mnie szok. Widziałam jej zdjęcia, płaczącego męża, maleńkie dzieci i wydało mi się to wszystko straszne, a wy tutaj robicie ze mnie debilkę, ktora nie czyta nawet ulotki. Weźcie co niektórzy na wstrzymanie.....

Gość daje do myslenia
Wypowiedx eksperta bibi (lat 21 ! ) "ale wy jestescie dziwne i glupio strachliwe, a nawet nieodpowiedzialne, jakbyscie po raz pierwszy o tym slyszaly ja mam lat 21 a kiedy zaczelam brac pigulki ok17-18 lat na wyregulowanie okresu, bo mi sie przedluzal wiedzialam o tym wszytskim- gdyz jest o tym w ulotce, przeciwskazania, niepokojace objawy itd a nawet jesli cos mnie nurtowalo to zawsze szukam informacji chyba nie czytasz ulotki, ze nagle wielece, jest to dla Ciebie zaskoczenie, tabletki to nie cukierki i jak kazde maja ulotki, " Jestem pod wrażeniem! :D :D :D Mdli mnie od takich tekstów na kafe...

Mnie na dobrą sprawę też lekarz o niczym nie poinformowa...żaqdnych badań ani nic... co do zakrzepicy... rozmawiałam jakiś czas temu z moim nowym lekarzem... i on na to że prawdopodobieństwo zakrzepicy jest 100 razy większe w przypadku porodu niż tabletek... to też daje do myślenia

Gość przecież informacje o
zakrzepicy sa na każdej ulotce tabletek anty:O Poza tym ja mam dużo ruchu,niskie ciśnienie, miałam kłopoty hormonalne i musiałam brać tabletki i zrobiły mi się żylaki, puchną mi nogi itd. Jednocześnie nigdy, przenigdy nie chcę być w ciąży. I nie wiem, czy lepiej ryzykować własnym życiem, żeby nie zajść w ciąże, czy ryzykować ciążą:O Jedno wiem- nie chce być w ciąży nigdy i zrobiłabym wszystko, żeby do tego nie doszło.

do zalozycielki watku, nie nazywaj mnie dzieckim, skoro masz taki problem nie oznacza ze musisz przelewac go teraz z jadem na mnie i inne dziewczyny, ktore Cie informuja \"ze to nie nowosc\" skoro Cie mdli to juz nie moja wina, tak jak pisalam, dla mnie nie bylo to zaskoczeniem zadnym, skoro czytalas ulotke, to dlaczego sie dziwisz? wiem jakie sa przeciwskazania i niepokojace obawy, ale skoro jestes taka madralinska i chodzisz do gina po kolejne recepty, to sorry mozesz byc kolejna pania ktora bedzie bohaterka takiego filmu dokumentalnego, czy co to tam bylo - i nei owie tego w zlosci, nawet w zwyklych babskich gazetach o tym pisza, jak sa tematy o antykoncepcji \"jaka antykoncepcja jest dla Ciebie najlepsza\" itp u gina tez mozna znalesc informacje, oraz informuje, a przynajmniej pyta sie o Twoj stan zdrowia, a jesli tak nie robi, to nie zazdroszcze i wcale sie nie madrze, tylko pisze prawde wiec nie wiem o co Ci chodzi, masz jakis kompleks? to ze mam 21 lat? no i co z tego?

aaa i zeby nie bylo nie uznaje sie za jakiegos eksperta :) nie mam tego typu kompleksow :)

oraz w przeciwienstwie od Ciebie czytam i ksiazki i ulotki od tabletek antykoncepcyjnych :) umiem polaczyc te obydwie sprawy i nie tylko moge jeszcze dodac ze ulotki bywaja bardzo skąpo opisywane wczesniej bralam logest i ulotka byla baaaardzo duza, co mi sie wydawalo smieszne i nigdy az takiej nie widzialam, ale fakt, byly w niej zawarte bardzo istotne i wazne sprawy, aktualnie mam novynette i musze przyznac, ze ich ulotka- to smiech na sali i nie dziwie sie, iz w watku dotyczacych tych tabletek, dziewczyny ktore dopiero zaczynaja brac pigulki, sa strasznie skolowane i nie wiedza czasem co robic w danej sytuacji dotyczacej tabletek

ps. skoro nie masz objawow ktore moga swiadczyc o tym, ze tabletki beda zle odzialywac to nie musisz sie stresowac, iz polozysz sie, a nastepnego dnia nie obudzisz, sama wiesz czy masz problemy np. z cisnieniem, krwią itp, tylko czemu odrazu siac postrach? to mi sie nie spodobalo w tym calym wątku, kazda kobieta powinna dbac o siebie, /badania itd/a nie bedzie miec tego typu problemow

Gość zmartwiona kobitka
binia no ja tez własnie zażywam novynette więc sama wiesz jaka beznadziejna jest w nich ulotka. Mnie też od pewnego czasu drętwieją łydki i podczas okresu mam skrzepy we krwi.Zaniepokoiło mnie to ,ale u gina mam wizyte dopiero za 3 tygodnie.Jutro mam zacząc kolejne opakowanie.Nie moge porozmawiac z lekarzem i nie wiem co robic. A receptę na tabletki miałam od razu na 4 opakowania, dlatego chwilkę juz nie widziałam się z ginem. Może poradzicie mi coś?

Gość zmartwiona kobitka
Nikt się nie odezwie????

Gość mnie pomogło
dopiero natychmiastowe rzucenie hormonów

Gość mnie pomogło
polopiryna w małych lecz systematycznych dawkach zmniejsza krzepliwość krwi

Gość napisalas ze
bralam tabletki 3 lata i przez te 3 lata nic mi sie nie dzialao czulam sie swietnie..dopiero pozniej okazalo sie, ze cellulitis, ktory nagromadzil sie na moich chudych nogach jest wyniekiem podawania hormonow. niestety wiekszosc skutkow ubocznych tabletek jest niebolesna, niewidoczna i nieywkrywalna zwyklymi badaniami.

Gość co do cellulitusu u szczupłych
osób - to odpowiada za niego także niewłaściwe zywienie - powszechne w obecnych czasach nie wiesz czy to od tabletek i nikt ci tego nie powie o czynników sprzyjających jest wiele co do zakrzepicy - nie wiem jak istota posiadająca umiejętność czytania może o tym nie wiedzieć to jest podstawowy problem o którym informują wszystkie ulotki środków hormonalnych (antykoncepcyjnych i HTZ)

Gość daje do myslenia
napisałaś.....utrafiłas chyba w sedno... binia ja dbam o siebie, regularnie robię sobie badania ale czy to NA PEWNO uchroni mnie przed zakrzepicą???I wcale nie miałam zamiaru siac tu strachu.Pisałam o moich odczuciach, czekałam na opinie innych a nie mądrzenie się wszystkowiedzących takich jak ty! zmartwiona kobitka mam tak samo ja ty, tylko że ja mam czas do 22 by zdecydowac czy jeszcze wziąc pigułkę czy juz zrezygnowac z kolejnego opakowania....

Gość dzej zi
A te dalej o czytaniu ulotki:O:O Autorke zaszokowal fakt, ze kobieta faktycznie zmarla na te zakrzepice, a nie w ulotce jest ona wymieniona. W ulotce polipyryny wymienionych jest tyle dzialan ubocznych, ze na dobra sprawe nie powinno sie jej brac, a jednak ja kupujemy. Gdyby natomiast ktos faktycznie zmarl od polipyryny, to bylabym w szoku.

Gość duell
autorko nie wiem czemu czepiasz się bini...no i co z tego ze ma ''dopiero'' 21 lat....to już nie dziecko..jak ja miałam 21 lat to już od roku byłam mężatką więc dzieckiem nie byłam....a czasem takie ''dziecko'' wie więcej niz niejedna ''dorosła''