Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość daje do myslenia

Szok....chyba odstawię tabletki

Polecane posty

Gość daje do myslenia
dzej zi >>>.Bogu niech będa dzięki!Myślałam,że nikt nie zatrybił o co mi chodziło, tymczasem widze,że niektóre osoby były po prostu "cięzko myślące". Dokładnie tak jak napisałaś, zaskoczył mnie fakt, że nagle ktoś umarł na zakrzepicę spowodowaną tabletkami, ot wszystko. I na litośc Boska skończcie juz z tym pouczaniem o czytaniu ulotek bo sie porzygam.....

Gość a ja dalej o ulotce
w której jest napisane jak byk że choroba zatorowo-zakrzepowa może zakończyć się zgonem

Gość duell
o boże teraz od wszystkiego można umrzeć więc nie wiem czemu tak to przeżywacie...też czytałam że ktoś umarł od pyralginy a jednak i tak ją ludzie biorą...

dokladnie umrzec mozna od wszystkiego, a skoro czytalas ulotke i wiesz o zakrzepicy to dlaczego pomimo tego jest to dla Ciebie tak jakby nowoscia? - skoro tak zareagowalas na ten film i siejesz postrach? byc moze bylo to dla Ciebie zaskoczenie, ale skoro wiesz m.in z ulotki o przeciwskazaniach i niepokojacych objawach, a z Toba okey, to po jaka cholere masz jakies watpliwosci? a jesli masz do idz do lekarza, wiadomo nalezy dbac o zrowie, jesli ginekolog wypisuje tylko kolejna recepte i nie pyta sie o stan zdrowia, nie zleca ewentualnych badan, to ja nie wiem po co jeszcze do takiego chodzicie?! i nie czepiaj sie bini87 co z tego ze ma "dopiero 21lat" na bank to nie dziecko, wiele osob w tym wieku mialo i ma juz dzieci, widac ze dziewczyna dba o siebie, wie o co chodzi i czesto bywa tak jak napisala duell cytuje takie ''dziecko'' wie więcej niz niejedna ''dorosła''

Gość Aufin
14:59 daje do myslenia aufin masz rację, ale chodzi mi o fakt, że biorę po raz drugi tabsy.Raz 7 lat temu i teraz o d 1,5 roku i NIKT NIGDY , żaden lekarz nie poinformował mnie o takim zagrożeniu, ani nie wykonał odpowiednich badań ( na krzepliwośc) A tak się składa,że mam kłopoty z nadciśnieniem a od pewnego czasu mam drętwienie łydek.Gdyby nie ten program,który widzialam,nadal żyłabym w błogiej nieswiadomości....I pewno, prędzej czy później skończyła jak tamta bohaterka To tu, na Kafe znalazłam najwięcej informacji... Wlasnie z tego postu mozna wyczytac, ze nie wiedzialas o zakrzepicy. Sama napisalas, ze gdyby nie ten program to nadal zylabys w blogiej nieswiadomosci. I to jest wlasnie zadzwiajace. Nawet jesli lekarz z Toba o tym nie rozmawial, a czytalas ulotke to chyba wiedzialas,ze istnieje cos takiego jak zakrzepica i jakie sa jej objawy. Nie uwazam, ze kazdy od tego umiera, wrecz przeciwnie. U nikogo choroba nie jest od razu zaawansowana do takiego stopnia, ze z dnia na dzien sie umiera. Choroba sie rozwija i wlasnie dretwienie nog i zylaki moga byc pierwszymi symptomami. Jesli jeszcze przy tym masz cukrzyce, nadcisnienie, nadwage to ryzyko zachorowania znacznie sie zwieksza. Powinnas zapytac o to swojego lekarza. Moim zdaniem Twoje wpisy sa sprzeczne. Bo najpierw piszesz, ze jestes w szoku i nie bylas swiadoma zagrozenia, a zaraz potem, ze wiedzialas o zakrzepicy, ale nie zdawalas sobie sprawy z jej objawow. To w jaki sposob czytalas ulotke? Wiedzialas, ze jest cos takiego jak zakrzepica, ale nie wiedzialas co to?? Przegladam ulotke od moich tabletek i widze, ze na temat zakrzepicy, jej objawow i calego procesu sa chyba z 4 strony. Nie wierze, ze przy Twoich tabletkach nie jest opisane na czym ta choroba polega. Naprawde nieprawdopodobne.

Gość ja sama zapytalam lekarza
o zakrzepice jak przepisal mi diane 35 na pco. Zapytalam, bo w mojej rodzinie od strony Mamy od pokolen kazda kobieta umiera na wylew a krotko przed wylewem cierpi na nadcisnienie. Ja mam tez zylaki o czym lekarza poinformowalam. On na to, ze zakrzepica nie ma nic wspolnego z zylakami, wylewami itp. Tabletek nie biore.

Aufin tez to probowalam jej wytlumaczyc, mozna za bardzo ostro to napisalam, bo zaczela mnie atakowac, ale odebralam jej wypowiedzi podobnie jak Ty, niby wiedziala, ale nie wiedziala- nie bede ponownie rozpisywac sie, Ty Aufin bdb to ujelas

Aufin i binia weźcie na wstrzymanie.... :) Ktoś daje temat i zawsze muszą znaleźc się jakieś mądrale, które z autora robią idiote.Wiedziec cos na temat zakrzepicy a umrzec nagle na zakrzepice to dwie różne sprawy, tez byłabym zaskoczona. Strasznie monotematyczne jesteście -uczepiłyście się jak rzep psiego ogona ulotki. Ja tez czytam każda ulotkę i co z tego?Tez byłabym w szoku gdyby ktoś umarł zażywając własnie ten sam lek, który ja. Więcej empatii kochane, autorka szuka myślę wsparcia, a nie moralizowania! daje do myslenia... najlepiej porozmawiaj o swoich obawach z ginekologiem, tu Cie zjedzą :D bo siejesz postrach ;)

Gość pierwiosnej mazurski
Daje do myślenia i to nieźle. W ulotce jest to wszystko opisane, ale..... Oczywiście lekarz powinien informować o ryzyku - brałam tabsy przez 8 lat i nigdy żadnego ostrzeźenia nie słyszałam. Żaden lekarz mi nie powiedział, że ceną za lepsze samopoczucie podczas okresu ( miała baaaardzo bolesne) i spokój ducha w sprawie ciąży bedę się teraz męczyć z żylakami i popękanymi naczynkami na całych nogach. Gdybym mogła cofnąć czas i miała takie informacje od lekarza to nigdy, przenigdy nie wzięłabym tabsów. Nie biorę od pół roku i dalej nie mogę dojśc do siebie - włosy wypadają garściami, łydki bolą i mam straszne skurcze, okres oczywiście rozregulowany na maxa.

Anna80 chodzilo o to ze zalozycielka watku niepotrezbnie zaczela potem pluc jadem, a potem dziwnie pisala, ze niby wiedziala, ale nie wiedziala- maslo maslane i niepotrzebnie uczepila sie bini- bo wg niej 21 latka to dziecko :) smiech, moze ona byla w tym wieku, sama jestem troszke starsza i wcale nie uwazam aby 21 latka byla dzieckiem, ktore ma czytac ksiazki, a nie ulotke od tabletek antykoncepcyjnych, toc to juz kobieta i widac, ze dba o siebie moze poczula sie dziwnie, bo mlodsza zwrocila jej uwage, ale okey, okey, nie kontunuuje dalej tego tematu, najwazniejsze, ze wiecie iz istnieje takie cos jak zakrzepica i nalezy o siebie dbac, a jak lekarz wypisuje tylko kolejne recpety- PROSTE ZMIENIC GO

Gość kikiriki1234
Ja też boję się zakrzepicy i nie zamierzam tego ukrywać. Dziś biorę ostatnią tabletkę cilestu i dziękuję bardzo żegnam się z tabletkami nie chcę mieć wygody kosztem zdrowia. Jeżeli jakieś dziewczyny biorą pigułki i czują się dobrze niech biorą ale niech bacznie obserwują swój organizm cały czas. Ja odkąd zaczęłam brać tabletki zaczęły się problemy ze zdrowiem Pomijam fakt że zaczęły się częste drętwienia rąk i nóg ale do tego bóle tak jak by bolały mnie żyły do tego bardzo mi powychodziły. Do tego nie miałam i dalej nie mam na nic siły szybko się męczę i bardzo szybko męczą się moje nogi. Brałam jedno opakowanie yasminelle i dwa opakowania cilest. Nie chcę być dalej królikiem doświadczalnym A niestety ale lekarze u nas w Polsce są beznadziejni niech się cieszą te dziewczyny które chodzą do naprawdę kompetentnych doktorów a nie tych co liczą tylko pieniądze. Ja jak poszłam ze swoimi wątpliwościami do gina (prywatnie bo myślałam ze lepiej zostanę potraktowana) zostałam olana dosłanie. Więc wolę wybrać mniejsze zło nie chę drżeć o swoje zdrowie już dalej jak przy kończeniu tego opakowania bo nie chciałam przerywać w połowie opakowania żeby nie zrobić jeszcze większego zamętu w organizmie. Pozdrawiam wszystkie dziewczyny a w szczególności te które są w podobnej sytuacji do mnie.