Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem kretynką...

Filmy - pytanie z gatunku debilnych

Polecane posty

Gość jestem kretynką...

Mam kolejne debilne pytanie, może ktoś z Was zechce mi i tym razem pomóc... Do tej pory oglądałam filmy na kasetach video :D, ale padł mi odtwarzacz. Mam laptopa, na którym pracuję. Widziałam, jak znajoma oglądała filmy na swoim laptopie i teraz pytanie: - Czy taką płytę z filmem, którą się wkłada do komputera, mogę otrzymać w wypożyczalni, w której dotąd wypożyczałam kasety? Jeśli tak, to jak one się fachowo nazywają, żebym wiedziała, o co poprosić? - Czy mogę ściągać filmy z internetu, tak jak muzykę i zapisywać je na płytach? Jeśli tak, to gdzie szukać tych filmów i czy ten proceder jest legalny? Proszę śmiać się do woli :P

Gość gamońka
można, proś o film na dvd

Gość gamońka
w takich samoobsługowych videotekach są działy - kasety i dvd; albo leży poukładane za alfabetem i w danym miejscu masz i dvd, i kasety co do sciagania - można, ale ja nie wiem skąd i jak; nie jest to proceder legalny :)

Gość ojejciuuuu
dobre :D

Gość Informatyczka
Droga Kretynko, to chyba prowokacja, co? :) Pracujesz na laptopie i nie wiesz, że można filmy na komputerze oglądać? Coś mi się nie chce wierzyć ;) No, ale jeśli by to była prawda. Płyt z filmami szukaj w wypożyczalni dvd. Co do ściągania filmów i muzyki z internetu, to o ile nie ściągasz ich z płatnych serwisów (= kupowanie przez inernet) , to proceder ten jest generalnie nielegalny. W naszym prawie istnieją pewne luki, które można wykorzystać, aby oficjalnie być ok, niemniej.. ściąganie jest ścigane.

Gość Informatyczka
Ależ proszę :) Życzę powodzenia w poznawaniu tajników komputera ;) Może jakąś książkę sobie kup? Miły kolega też bywa pomocny, hehe :)

Gość możesz ściągać
ale nie udostępniać. Udostępnianie=się rozpowszechnianie. W laptopie zainstaluj program ares lub azureus (na www.dobreprogramy.pl znajdziesz), następnie wejdź np na mininova, tam wpisz tytuł filmu, wyszukaj, zazwyczaj jest duzo torrentów, ale trzeba patrzeć ilu jest seedów (udostepniajacych) oraz patrzec na opis filmu bo wystawiane sa w róznych wersjach językowych. potem klukasz na wybrany torrent... a potem download.. i ściągasz. Napisy polskie na napisy24.pl Powodzenia:)

Gość Informatyczka
A czy Ares i Azuerus nie są programami p2p? Czy ściąganie nie oznacza udostępniania? Pisząc o lukach w prawie miałam na myśli właśnie to, że ściągnie nie jest nielegalne, natomiast udostępnianie jest. Jednakże progamy ściągające p2p jednocześnie udostępniają, czyli Zonk. "Kretynko", do oglądania filmów będzie Ci potrzebne oprogramowanie: program umożliwiający oglądanie i prawdopodobnie tzw. kodeki. Myślę więc, że pomoc kogoś na miejscu (choćby w zainstalowaniu i wyjaśnieniu jak to działa) się przyda.

Gość Informatyczka
Jeśli chodzi to DVD, to niestety nie..

Gość ojejciuuuu
windows media player na pewno masz juz zainstalowany ;)

Gość Informatyczka
To może jednak ktoś się znajdzie na miejscu i pomoże? :) To nie jest duża fatyga. Do DVD dobry jest program Power DVD, ale jest płatny. Fajna jest strona www.dobreprogramy.pl, można z niej ściągnąć darmowe programy do różnych rzeczy (legalnie), na pewno do oglądania dvd też :)

Gość Informatyczka
W zasadzie to dobry pomysł - może Windows Media Player będzie ok. Nigdy nie testowałam, bo mam odtwarzacz dvd, a na lapie filmy mi się źle ogląda.. Trzeba spróbować ;) a nuż się uda. Jesli będzie np. dźwięk, a nie będzie obrazu, to znaczy, że trzeba zainstalować dodatkowe programiki - kodeki.

Gość hojraczkaa
jak nie bedziesz mogła otworzyc filmu w tym programie to pisz to wtedy powiemy Ci co robić ;)

Gość gamońka
byc moze masz już wsystko zainstalowane, tak ze wrzucisz płyte i poleci film a byc moze nie, trzeba spróbować

Gość gamońka
popatrz sobie, jakie płyty miałaś dołączone do laptopa, byc moze byl tam już progam do odtwarzania