Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agencica

wakacje, ferie, święta, wolne...mamy jak sobie radzicie?

Polecane posty

Gość agencica

Cześć dziewczyny, mam do Was pytanie? Jak sobie radzicie z Waszymi dziećmi kiedy wypada dużo dni wolnych a żłobki, przedszkola i szkoły są pozamykane? Pytanie to kieruję do mam, które nie mają pod ręką babć, ciotek, wujków etc. Kto zajmuje się dziećmi, kiedy wy i wasi mężowie, partnerzy idziecie do pracy? Ja mam dwoje dzieci i jestem przerażona. Kompletnie nie wiem co zrobić z opieką nad nimi w takich sytuacjach :( Doradźcie

Nom, to prawda, sama nie mam tego kłopotu, bo pracuję w "edukacji" i mam na ogół ferie razem z dziećmi... Ale te długie weekendy, przedłużone przerwy świąteczne, to rzeczywiście musi być makabra. Może są jakieś kluby dzieciaka czy coś, otwarte także w takich okresach, ale wówczas to tłok musi być tam niemiłosierny :o

Gość dlatego przedszkola i zlobki
nie powinny byc tyle pozamykane! nie kazdy jest nauczycielem i ma wakacje, ferie itp.

No, ale z dziećmi szkolnymi też w sumie kłopot jest, nie tylko o totalne maluchy chodzi. A co z taki 7-latkiem, samego z kluczem na szyi nie zostawisz :o

Gość szkoły też powinny być otwarte
np.świetlice- 2 miesiace wakacji to stanowczo za dlugo na wolne, w zadnym innym zawodzie nie ma aż tyle wolnego. A i zarobki sa porownywalne to ludzi, ktorzy pracuja po 8-10-12 godzin.

Gość agencica
no ja już właśnie też myślałam żeby poszukać czegoś w edukacji ale to nie dla mnie :( nie chce tego robić :( wolałabym robić to co sprawia mi przyjemność ale właśnie co wtedy z dziećmi ????

http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,74785,5401613,Biedne_kobiety__bogaci_nauczyciele.html "Pod względem zarobków za godzinę pracy nauczyciele są w pierwszej dziesiątce na 112 zawodów. W tyle zostawiają m.in. inżynierów i kierowników małych firm."

agencica, a może jakieś prywatne przedszkola, kluby malucha, nie wiem? Zajęcia w MDK dla starszaków.... Kolonie w mieście - ale to tylko sumie na wakacje patent...

Praca w szkole bez znajomości- tylko w dużym mieście. świetlice, zajęcia ruchowe itp. np. półkolonie to wszystko powinno byc dostępne przez całe wakacje, albo chociaż miesiąc jeśli w szkole są remonty. Niestety ale urlop pracownika musi starczyć na całe 26 dni, a pracujący na umowę o dzieło, czy zlecenie nie mają go wcale, tak samo mamy prowadzące własną działalnośc. na całe wakacje nie da się dziecka wysłać na kolonie, czy coś podobnego.

Gość agencica
Chemical - ja mieszkam za granicą i tutaj już czterolatki chodzą do szkoły - koszmar :O a jeszcze ferie czy cos w tym stylu są 4 razy do roku i do tego wakacje - co wtedy z nimi robic? boję sie zatrudniać opiekunkę, wolałabym faktycznie jakieś kluby itp jezuuu - oszaleje!!!!! nie mam pomysłu :(

Gość agencica
chyba poszukam jakis klubów itp zajec...

Nom, popróbuj... P.S. Ja tam zarabiam 1050zl miesięcznie - nie wiem ile muszą zarabiać ci na 120 miejscu ;)

Gość n - lka
taaa, najlepiej by było. żeby szkoły i przedszkola nie dość, że w wakacje to jeszcze w niedziele i święta stały otworem dla "zestresowanych" mamuś:o🖐️

Mieszkam w nie za dużym mieście jednak u nas przez całe wakacje w szkołach dla dzieci są organizowane zajęcia plastyczne,muzyczne,sportowe,wycieczki -są to różne grupy więc dziecko 7 letnie będzie bawiło się z rówieśnikiem a nie z 12-letnim. Tak samo otwarte mamy żłobka i przedszkola tylko z tym wyjątkiem że są już grupy łączone (oczywiście każda grupa wg wieku) jednak dziecko będzie wśród ,,nowych\" i ,,starych\" kolegów/koleżanek.

n-lka nauczyciele tak jak inne grupy zawodowe powinni mieć 26 dni i tyle

Gość n - lka
tak? 26 dni?-to zmień Kartę Nauczyciela, zresztą Donek już sie do trgo przymierza, żeby zatrudniano nas na zasadzie kontraktów podobnie jak lekarze, ale się nie daliśmy:D co prawda pojechali nam po pensji ale co tam-we wrześniu ciąg dalszy:D

Gość agencica
n-lka ja nie mówię, ze szkoły powinny być otwarte - pytam co zrobić z dzieckiem kiedy są zamknięte :O

Gość n - lka
no nie krzyw się tak agencia:D przecież są dyżury zarówno w szkołach jak i przedszkolach, przecież wyżej dziewczyny o tym pisały🖐️

Gość agencica
wiem, że pisały i będę się dowiadywać :) ale takie zajęcia to chyba tylko kilka godzin dziennie, chyba mniej niż rodzice spędzają w pracy??? a poza tym może pojawią się jeszcze jakieś pomysły...

n-lka to zrezygnuj z pracy jak ci źle jest duzo chetnych na wasze miejsca mam nadzieje,ze te karte w koncu zmienią, bo to smiech zeby ktos pol roku tylko pracował

Gość agencica
dziewczyny proszę nie zaczynajcie bezowocnych dyskusji i przepychanek słownych bo to nie ten temat :O chciałabym tylko usłyszeć opinie mam, które radzą sobie w takich sytuacjach :) albo nie radzą :( o zgrozo

Gość n - lka
nie zmienię, bo to moje hobby:classic_cool: poza tym mam jeszcze inne źródło dochodu🖐️

Nie chcę uraźić żadnego nauczyciela :D Ale gdyby było co niektórym tak źle to by się nie męczyły w tym zawodzie aż do emerytury :D Tak się zastanawiam dlaczego chcecie aż tyle podwyżek? - przecież praca nie jest niebezpieczna,a jaki tam jest stres?,czysta ,a to że sobie pogadacie to dobrze Wam wyjdzie :) i jeszcze tyle wolnego -wakacje,święta ,ferie,weekendy i jeszcze inne wymysły. Ludzie zasuwają za 800 zł prawie jak w kamieniołomach i nie marudzą .I nie koniecznie są po zawodówce :)

Gość agencica
Dziewczyny proszę, przestańcie!!!! Bo przez takie dyskusje zepsujecie temat :( a ja naprawde mam problem :(

Gość amanda r
problem to ma każda matka i niestety nie da sie tego zmienic...sama borykam sie z tym problemem..mój syn ma 8 lat i dość czesto musi jeździć ze mną do pracy...męcze sie i ja i on ale chwała ,że mam taką prace ,że nikt mnie z synem jeszcze z niej nie wygnał(jestem manicurzystką,dodam,ze w 6 mcu ciąży,a pracuje bo mam niestety taką wspaniałą umowe,ze gdybym poszła na zwolnienie to już wogóle tragedia by była)tak więc pracuje póki się da,a i przy okazji moje dziecko spędza ze mną po 9 godzin dziennie w zakładzie pracy)

No praca nauczyciela jest jedną z najbardziej stresujących - ktoś to kiedyś wybadał. Ja akurat pracuję na wydziale chemii, cały pokój mam w związkach uranu, rozpuszczalnikach organicznych itp itd. Jak na mój skromny gust szkodliwe. Ale co zrobić, jak on 3 lat remontują nam wydział i mamy obecnie w swoim pokoju zawartość 2 remontowanych laboratoriów :) Zajęcia ze studentami prowadzę na laboratorium, smród, ciągły stres czy jakiś patałach się nie podpali albo nie wysadzi w powietrze, a do tego sprawdzać drugą poprawę poprawy kolokwium i tłumaczyć im instrukcje bo nie rozumieją tego co w książce jest napisane :) Te wakacje są mi szczerze mówiąc potrzebne, jak rybie woda :) Ale się nie smucę, bo chemia to moja pasja, a praca na uczelni musi się wiązać z dydaktyką, inaczej się nie da :) Praca naukowa + dydaktyka gratis :) Przymusowo :)

Gość n - lka
agencia>>>nie twierdzę, że czas gdy placówki oświatowe sa zamkniete jest trudny dla mam z małymi dziećmi, ale cóż każdy wiek rozwojowy ma swoje prawa. Też jestem mamą siedemnastolatka i też mogłabym narzekać na to czy owo:D Chemika l- mam pytanko-strajkowaliście 27 maja?