Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Usmiech.

Dobry wiek na utrate dziewictwa

Polecane posty

Gość Usmiech.

Mam pytanie, w jakim wieku zaczelyscie wspolzyc. mam 18 lat i bardzo tego chce jednak moja mama twierdzi ze jest za wczesnie. prosze o szczere odpowiedzi

uu, masz fajną mamę, moja juz by mnie za takie pytanie wyklnęła ;p nie ma takiego wieku. hmm, chociaż moze jest ta dolna granica... jak 13-latka rozwaza ze jeszcze jest dziewica to szlag trafia :/ ale 18... no młoda ciagle jestes, ale masz swój rozum, trzeba być odpowiedzialnym i tyle :)

Gość noc polarna
na to nie ma odpowiedniego wieku, na to musisz Ty być gotowa i świadomo ewentualnych konsekwencji, bo wiadomo że nie ma 100% antykoncepcji. Ja swój pierwszy raz miałam jak miałam 23 lata i tego pierwszego razu żaluję bo facet okazal się pomyłką...

nie ma idealnego wieku na utrate dziewictwa tzn napewno nie powinno sie tego robic gdy ma sie lat 13 sama musisz czuc ze tego chcesz, bez presji partnera i otoczenia ja stracilam gdy mialam 17,6 lat z chlopakiem, ktorego bardzo kochalam i kocham do dzis, bo jestesmy razem, ale on musial poczekac, wzialam go na tzw przetrzymanie :) dał rade, chociaz widzialam iz nie raz bylo mu ciezko, no ale musial swoje pocierpiec ;) a i potem jak czulam ze jestem gotowa, nie planowalismy tego, stalo sie to spontanicznie, jednak powiedzialam mu wczesniej, ze nie mam jakis wygorowanych pragnien, jednak chce aby ten pierwszy raz odbyl sie w miejscu gdzie bedzie komfortowo fizycznie jak i psychicznie, i ze nikt nam nie przeszkodzi i nie bedziemy musieli sie spieszyc oraz pod reka musi byc lazienka :) no i pewnego razu stalo sie to u mojego partnera, wspominam sympatycznie, pomimo bolu, ale bylo tak jak chcialam, jak oboje chcielismy :) wiec kochana posluchaj swego pragnienia i nic na sile- to najwazniejsze w tym wszystkim

w zasadzie już wszystko napisano - nie ma wieku idealnego, trzeba być na tyle dojrzałym emocjonalnie, żeby wyczuć ewentualną presję otoczenia i odróżnić ją od osobistej chęci przeżycia

nie rozumiem dlaczego ludzie tak przeżywają utratę dziewictwa jako coś wielkiego z DOSKONAŁYM FACETEM ohhhh i ahhh. ja byłam miesiąc po 17 urodzinach z facetem, z którym byłam miesiąc i szczerze mówiąc zrobiłam to na odwal, żeby mieć to z głowy, bo wiem, że na początku życie seksualne jest do bani. zrobiłam to też dlatego, żeby się nie wygłupić w przyszłości przed miłością mojego życia, że nie wiem co się dzieje. chciałam wyjść na doświadczoną i opłaciło się .. ta nauka dużo mi dała i teraz procentuje.

Gość to nowe życie
Chcę Ci coś powiedzieć z własnego doświadczenia. Otóż mnie tak chłopak namawiał, bardzo go kochałam, trochę sama też chciałam. Pomyślałam sobie dobrze spróbujmy. Zadbałam oczywiście o zabezpieczenie. Chłopak delikatny, wszystko było ok. Ale mnie wtedy zdawało się, że to jak z ciastkami w cukierni: dziś mam ochotę na bardzo słodkie ciastko karmelowe, więc je zjem. I wszystko będzie jak dawniej. Może na następne ciastko będę miała ochotę za pół roku to wtedy znowu pójdę do cukierni. Ale tak nie było. Ja w swej naiwności nie przewidziałam, że chłopak będzie uważał, że skoro kochałam się z nim ten pierwszy raz to teraz należy mu się systematyczny seks, jak w małżeństwie. Uprzedzam do niczego mnie nie zmuszał. Ale widziałam, że jego reakcja na moje odmowy diametralnie się zmieniła. Ja nie chciałam jeszcze takiego systematycznego seksu, a jemu łatwiej było zrozumieć moją odmowę seksu dopóki nie było pierwszego razu. Gdy zaczęliśmy już tzw. życie seksualne on każdą moją odmowę odbierał jako odrzucenie jego osoby, jego miłości. Czuł się urażony. Kochaliśmy się, ale ja chciałam to słodkie ciastko tylko czasem. Zdarzało się, że widząc jego frustrację z powodu odrzucenia, zgadzałam się na kolejny stosunek tylko dlatego, że go kochałam i nie chciałam patrzeć jak „cierpi”. Jak odmawiałam on pytał „ale dlaczego przecież już się kochaliśmy?” Dzisiaj umiałabym mu to wytłumaczyć. Wtedy nie wiedziałam co odpowiedzieć. Z perspektywy czasu wiem, że wtedy jeszcze nie byłam gotowa. Nie zdawałam sobie sprawy, że to nie jest jednorazowy epizod. Nie rozumiałam, że to naprawdę początek życia seksualnego, które od tej pory będzie zajmowało bardzo dużo miejsca w moim życiu. Trzeba będzie chodzić do ginekologa, pamiętać o tabletkach, bądź kupnie prezerwatyw, co miesiąc czekać na miesiączkę, denerwować się, że się opóźnia, czasem leczyć grzybek lub infekcję – a przede wszystkim przeżywać emocjonalnie nasze nowe wzajemne relacje – a to wszystko zajmuje dużą część życia. Trzeba też zwyczajnie zacząć brać pod uwagę, że może się pojawić ktoś trzeci czyli dziecko, nawet jeśli będę się zabezpieczać najskuteczniejszymi metodami. Nie chcę Cię tym wywodem, ani odstraszać od seksu, ani prawić morałów. Chciałam tylko powiedzieć Ci coś czego ja nie byłam świadoma, gdy sama podejmowałam tą decyzję. Przemyśl dobrze swoją decyzję – może Ty jesteś gotowa – to tylko Twoja decyzja.

bebe napisalas: ja byłam miesiąc po 17 urodzinach z facetem, z którym byłam miesiąc i szczerze mówiąc zrobiłam to na odwal, żeby mieć to z głowy, bo wiem, że na początku życie seksualne jest do bani. zrobiłam to też dlatego, żeby się nie wygłupić w przyszłości przed miłością mojego życia, że nie wiem co się dzieje. w zyciu nie moglabym czegos takiego zrobic? kto Ci powiedzial ze poczatki zycia seksualnego sa do bani? ja swoj pierwszy raz wspominam bdb i wszytsko potem rowniez bdb sie ulozylo, jestem od tamtego razu do dzisiaj z moim partnerem i nie zrobilam tego na odwal, po miesiacu znajomosci z reszta jak mozna sie \"wyglupic\"- jak to napisalas, przed miloscia swojego zycia?! kochacie sie, a to ze bylby Twoj pierwszy raz nie oznaczaloby, ze nie wiesz co masz robisz, intuicja by Ci podpowiedziala

Gość Uśmiech.
Dziękuje wam bardzo.

Gość ja miałam 21 lat
ja miałam 21 lat i to był odpowiedni czas a raczej odpowiedni facet bo jestem z nim do teraz. Podczas gdy moje kolezanki sypiały z chłopakami z którymi były po miesiąc , dwa. Dlatego wszystko zalezy od ciebie, to bardzo indywidualna sprawa. Powodzenia.

Gość 20 lat

Gość 30 lat
czasem odpowiedni człowiek pojawia się późno, ale warto na niego poczekać

Gość płytka ceramiczna
ja miałam 22

Gość ciekawość2
Ja miałam 20 lat i zrobiłam to z ciekawości i co z tego, teraz żałuję, że nie poczekałam, żałuję, że nie stało się to z facetem z którym jestem teraz i go kocham

Gość ania123456
ja miałam 16 lat i nie żałuję tego :) nie zależy od wieku tylko od gotowości i partnera :) poprostu trzeba być pewnym