Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość -p-p-p-p-p-p

czy to prawda?

Polecane posty

Gość -p-p-p-p-p-p

spotkaliścię się z opinią że w ciąży nie można dotykac surowego mięsa????????

eeee?? nigdy...to ze nie mozna surwego jesc to wiem (np tatar)...ale dotykac??To niby co, kotleta zrobic nie moge, tak??ja robiłam kotlety i mam teraz zdrowa i cudowna coreczke:D

powinno sie unikac kontaktu z surowym miesem ze wzgledu na różne choróbska i inne rzeczy, którymi można sie zarazic. raczej jednak skupiłabym sie na nie jedzeniu surowego mięsa. i myślę ze w dziesiejszych czasach ryzyko zarazenia sie czymkolwiek od "mięsa" ze sklepu jest raczej niskie. co innego mięso zwierząt hodowanych na wsi.

Gość buhehehe kto ci takich
glupot do głowy nakładł?:O a niby jak chcesz zrobić mięso na obiad? kotleta czy cokolwiek innego? oczywiście trzeba zachować środki ostrożności jak zawsze zwłaszcza, gdy nigdy nie przechodziłaś toxoplzmozy, ale nie ma co siać paniki;) ja jestem taką osobą, która nigdy toxo nie przechodziła i normalnie przygotowuję obiady z surowego mięsa:D no przecież mama mi nie będzie gotować i przywozić:D mnie - starej krowie;)

Gość -p-p-p-p-p-p
pytam choc dla mnie też jest to dziwne ale spotkałam się z taką opinią. podobno można dotykac ale w rękawiczkach

możesz dotykać mięso normalnie rękami, tylko potem należy dokładnie umyć ręce :) powinnaś unikać JEDZENIA surowego mięsa :D

Mięso (zwłaszcza czerwone) może byc siedliskiem toksoplazmozy, która jest niebezpieczna dl kobiet w ciąży, gdyż zarażona kobieta albo rodzi chore dziecko, albo nie jest w stanie donosić ciąży, gdyż we wczesnej ciąży nijczęsciej dochodzi do obumarcia płodu i poronienia.. Dlatego warto uważać na mięso (dokładnie myć ręce po kontakcie z surowym), mleko od krowy, koty i wiele, wiele innych..