Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nataly B.

jakie rybki do malego akwarium?

Polecane posty

Gość nataly B.

chce kupic i nie wiem jakie.. latwe w utrzymaniu itp?

Gość adelajda2222
glupiki

Gość nataly B.
nie wiem nie mam jeszcze akwarium dopiero kupie razem z rybkami nie mam za duzo miejsca w pokoju dlatego chce male akwarium

Gość lolekkkk
a do szklanki cocacoli to jaka rybe moge se kupic?

Gość
jeden bojownik albo kilka gupików, nie kupuj welonów bo one potrzebują przestrzeni, odradzam na początek molinezje bo są dosyć wrażliwymi rybkami

Gość law
do małego akwarium polecam gupiki Endlera są małe pięknie wybarwione (samce) samica niestety szara albo zielonkawa w zbiorniku 10 litrowym z powodzeniem można trzymac dwie parki ryba łatwa w hodowli nie potrzebuje filtra ani grzałki (pod warunkiem że podmienia się częśc wody raz w tygodniu i w pomieszczeniu jest zawsze stosunkowo ciepło 22-24 to temperatura idealna dla nich chociaż i w 29 będą życ ale krócej ) ja je hoduje i rozmnażam z dużym powodzeniem jedzą wszystkie rodzaje pokarmu ( łatwo krzyżują się z pawim oczkiem) .Ja trzymam je w 112 litrowym baniaku (bo mam pokaźne stadko więkrzośc mojego chowu ) ryba bez konfliktowa Jest tylko jedna wada strasznie trudno je kupic :( Z roślin polecam mech jawajski maluchy mogą się w nim chowac i ładnie wygląda w takim kotniku nie potrzebuje specjalnych warunków

Gość jovitke
a ja bym wzieła mieczyki i neonki.

Gość a my
a my tzn. moje dzieci mamy narazie od ponad 2 tygodni samo akwarium 25l (z pokrywa i calym osprzetem) z kamyczkami (wzieliśmy tez kilka o babci ona ma akwarium 600l) i roślinkami. Już nie możemy się doczekać kiedy pojeciemy po rybki.narazie 2 neonki. chcielismy je nazwac imionami dzieci. ale co by bylo gdyby zdechly??

Gość a my
czy możemy do naszego akwarium wpuścić tylko dwa neonki. rybki te pływają stadami .czy dwa to już stado?? chcielibyśmy mieć też inne rybki ale troszkę później.

Gość możecie
moim zdaniem grunt zeby to nie była jedna neonka

Gość ale ci dobrze
piranie :D

super wyglada akwarium pelne samych neonkow :) moze mozesz tez kupic mniej rybek, ale wieksze np. jakas parke skalarow?? strasznie mi sie podobaja musisz popytac w sklepie - oni sie tam znaja

Ja hodowałam kiedyś gupiki (udało mi się tak je pomieszać, że miałam rybki o bajecznych ogonach - długiich i bardzo kolorowych)mieczyki i neonki. Warto zakupić glonojada - kiedyś nawet maialam w akwarium białe żabki wodne - bez żadnej grzałki towarzystwo żyło i się romnażało, ale gupiki i mieczyki pożerają swoje dzieci toteż trzeba zadbać o ich bezpieczeństwo jak się chce miec więcej. Są to rybki żyworodne (no nie wiem jak neonki:))

Gość a ja kiedys
ja kiedyś miałam akwarium 60l. ale to było w podstawówce. Oświetlone zwykła lampką,której używałam również przy odrabianiu lekcj. miałam też filtr i grzałką i termostat osobno. poza roślinkami, żyły w nim gupiki, molinezje żaglopłetwe, kiryski(miały swoją jaskinie), dwa skalarki (urosły ogromne), glonojada i gurami. Tak się przyzwycziły że mogły tydziń jedzenia nie dostawac (jak gdzieś wyjeżdzałam) i sobie radzily. raz nawet moja mała kuzynka ustawiła termostat na maxa czyli jakies 32-35 stopni i też nic im nie było. niestety musialam je oddac kolezance bo zmienialam miejsce zamieszkania i 3-4 godzinny transport mógł by być dla nich męczarnią.

Gość a my
jakim klejem skleję kamienie (tak zeby rybkom nie zaszkodził) do kupu tak zeby utworzyły jaskinie??

Gość a my
a gdzie można taki kupić?? mieszkamy w Piasecznie

Gość powinien byc w sklepach
zoologicznych albo przez allegro nie jest drogi ale moze lepiej kupic gotową jaskinię? są takie kamienne albo ceramiczne

Gość a my
poszukamy

Gość powinien byc w sklepach
bojownik moze byc z innymi rybami ale takimi, które mają krótkie płetwy i same nie są "skubiące" - mogą byc np neonki, załobniczki, kirysy bojownik względem inych ryb nie swojego gatunku nie jest agresywny, chyba ze mają długie płetwy bo wtedy mysli ze to walka o terytorium

Gość a my
kupilismy w sklepi jaskinie ceramiczno. czy mozemy ja tak poprostru do akwarium wlozyć?? czy wypazyc wrzatkiem?? czy nie popeka. ?? pani w sklepie nie wiedziala.

Gość a my
skalary odpadają. :(( właśnie wyczytałam, że stanowczo nie powinny być one trzymane z bystrzykami Axelroda lub neonami Innesa, ponieważ ryby te są przysmakiem wiekszych skalarów.

Gość co z molinezją
mam pytanko może ktoś wie dlaczego molinezja tak dziwnie się zachowuje. mianowicie gdy filtr jest włączony pływa obok niego przy powierzchni wody zaś gdy wyłączę filtr pływ po całej powierzchni akwarium. co ją tak do niego przyciąga??dodam, że baniaczek ma 25l

Gość szklanka22
jakie rybki mogą być razem w akwarium a jakie nie?? i czy akwarium może stać w meblach??

Gość upchlup

Gość rybas
???????????

Gość nananam
kolorowe

Gość do gorasssa
???????

Wbrew pozorom duże akwarium łatwiej utrzymać więc radziłabym zagospodarować miejsce na takie z 70-100 l, naprawdę będzie warto. :-) Przy doborze ryb trzeba się kierować wymaganiami i najlepiej wybierać ryby z jednego biotopu (tzn. poczodzące np. z Ameryki, Azji lub Afryki). Osobiscie polecałabym Amerykę na początek. Do małego akwarium (40l) jedynie można dać 10 neonów innesa (ryba stadna! wiecie co to stado lub ławica, nie?) i do tego 5 kirysków na dno. Do takich akwariów nie nadaje się słynny 'glonojad' czyli zbrojnik niebieski. Nie radzę gupików lub innych ryb żyworodnych, chyba że masz gdzie oddać młode. :-) Jak macie pytania dotyczące akwarystyki to chętnie pomogę. :-) Ja sama mam pielegnice - swietne ryby. ;-)

Gość Aga1012
potrzebuje porady... Zastanawiam się nad kupnem akwarium - wieża 30x30x30 27l. Chciałabym trzymać w nim jedną do dwóch rybek (najlepiej jakieś duże albo z rozłożystymi płetwami, żeby akwarium nie wyglądało pusto). Nie wiem jakie rybki wybrać żeby przeżyły w warunkach bez filtra, grzałki itp. Czy jest w ogóle taka możliwość i takie rybki?? Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuje!!!