Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to jest zzzzzzz

ZWOLNIENIE z pracy w ciąży - kiedy można ??

Polecane posty

Gość jak to jest zzzzzzz

Mam pytanie: czy mając umowę na czas nieokreślony mogę być zwolniona z pracy ? jezeli tak to kiedy? kiedy pracodawca moze wychwycic taki moment w ktorym zgodnie z kodeksem pracy moze mnie zwolnic?

Gość jak to jest zzzzzzz
dodam że: mam umowe na czas nieokreslony ide na L4 ( w 4 miesiacu) potem bedzie macierzynski i moze wychowawczy a od razu na tym urlopie planuje druga ciaze wiec bede ciagle pod ochrona? i nie bedzie mozna mnie zwolnic?

Gość jak to jest zzzzzzz
bo slyszalam o dziewczynie ktora na L4 dostala wypowiedzenie z 3 miesiecznym okresem wypowiedzenia gdzie wypadalo to akurat na rozpoczecie macierzynskiego... czy na wychowawczym moga dac mi wypowiedzenie? czy cos mnie chroni?

Gość poiuytrew
w ciazy nie moga wogole a pozniej to jak juz zechca to moga :)

Gość rrrrrrrrrrrr
może cie pracodawca zwolnić do 3 m-ca ciaży jeśli nie dałaś wcześniej zaświadczenia.Potem jestes pod oczroną całe zwolnienie i macierzyński.Potem jest wychowawczy,który musi ci pracodawca dać,ale tutaj są już sposoby żeby cię zwolnić np likwidacja stanowiska itp.Jeśli bedziesz na urlopie wychowawczym i zajdziesz w ciaże to nie dostajesz kasy jak za zwolnienie ale jak za wychowawczy i potem macierzyński i znowu to samo.Pracodawcy maja swoje sposoby na takich pracowników jak ty i zapewne cos znajdą żeby cie zwolnić

Gość rrrrrrrrrrrr
sama jestem pracodawcą i pewnie bym cie zwolniła.Nie po to zatrudniam kogoś,kształcę,poświęcam czas i pieniądze żeby za chwilę robić to samo z kolejnym pracownikiem:ochyba że jesteś długoletnim cenionym pracownikiem wtedy nie mam nic przeciwko.Tyle tylko ze taki pracownik tak nie postąpi:)On szanuje mnie a ja jego:)

Gość martuuuuuuuuuuusia
a jezeli na 100% nie redukuja etatu i stanowisko jest potrzebne? jakie sa inne metody na zwolnieniw na wychowawczym?

Gość rrrrrrrrrrrr
kiedyś tam moja szefowa przepisała firme na córkę i pozbyła sie przy okazji ze 12 dziewczyn na wychowawczych

Też jestem pracodawcą. I znalazłabym powód by Cię zwolnić !! Jedna ciąża - planowanie drugiej. Tiaaaaa. Pamiętaj - na jednego cwaniaka, jest większy cwaniak.

Gość jak to jest zzzzzzz
powiem szczerze ze jestem z tych wzorowych i szanowanych pracownikow... tzw. ulubieniec swojej szefowej... jednak to moja pierwsza ciaza i nie wiem jak ona zareaguje.. zaden inny pracownik przede mna nie byl w ciazy wiec nie znam jej reakcji.. a wiem tylko ze raz kolezanka zazartowala ze zamierza miec 3 dzieci to szefowa sie oburzyla...

Gość jak to jest zzzzzzzz
i chce miec od razu drugie dziecko. do tej pory zawsze max premie. pochwaly itp jednak jestem mloda i planuej powiekszenie rodziny... ale co z rpraca?

Gość sskskskssk
Swietnie to sobie wymyśliłaś, jeden bachor za drugim na koszt państwa, tak trzymać, leniwy tłumoku.

Gość do rrrrrrrrrr
to jestes pracodawca a masz szefowa ? ;p

Gość ajak na koszt panstwa
przeciez cale zycie oplacam skladki wiec mam prawo do 2 ciaz a nawet 7!!!!!

Gość poiuytrew
te pracodawco wogole nie wolno zwalniac w ciazy nawet jak dasz wypowiedzenie i ci ciezarna przyniesie w ostatnim dniu zaswiadczenie o ciazy to zwolnic nie mozesz :P zreszto co z ciebie za pracodawca :O

Gość he he zgadzam sie z przedmowcz

Gość rrrrrrrrrrrr
do rrrrrrrr-----rozumiesz sens zdania "kiedyś tam moja szefowa"????????????? nie urodziłam sie pracodawcą,też miałam kiedyś szefową:)

Gość *moim zdaniem*
z jednej strony namawiaja do rodzenia dzieci,bo spoleczenstwo sie starzeje. Znowu jakistam pracodawcasobie wymysli,ze taka to zwolnic trzeba. A czego byscie chcieli, zeby tylko tepe patalachy z marginesu spolecznego sie rozmnarzaly i tworzyly spoleczenstwo idiotow????? Widze, zezdaniemwiekszosci to trzeba dokonac wyboru. Albo dzieci,albo praca, bez mozliwosci pogodzenia jednego z drugim. Co za narod.

Gość *moim zdaniem*
zasraym obowiazkiem pracodawcy jest zapewnic najdogodniejsze warunki do pracy w czasie ciazy, a pozniej powrot do niej. Jak i rowniez szkolenie pracownikow. I trzeba byc idiota, zeby sadzic, ze np dobrze wyszkolony pracownik bedziecale zycie pracowal dla jednej firmy w wielkiej podziece za to, ze zabrano go na kilka szkolen. Te czasy sie skonczyly.

Gość rrrrrrrrrrrr
moim zdaniem----można jeszcze o ile zdrowie pozwala pracować w ciąży,nie siedzieć na l4 od początku,można również wrócić po macierzyńskim do pracy,ew po pół roku wychowawczego.Można pogadac o tym wcześniej,przygotować zastępstwo na swoje miejsce. Ja tylko odpowiedziałam osobie,która planuje odejsć z przcy na 6 lat i potem ,po otrzymaniu zwolnienia jeszcze psy na pracodawcy wieszać:o Uważam to za nieuczciwe dobranoc

Gość *moim zdaniem*
Ciekawe czy taki pracodawcarowniez informuje swoich pracownikow o zwolnienu z 6 miesiecznym wyprzedzeniem, zeby sobie pracy szukali. To wedlug ciebie jest fair????? Takie jestprawo. Mozna pojsc na macierzynskie a potem na wychowawcze czy ci sie to podoba czy nie. Ajezeli ktos idzie na l4 to zapewne z jakis powodow. Sam sobie tego l4 nie wystawil.

Gość do rrrrrrrrrr
ta.. najlepiej zaraz po porodzie wrocic do pracy... szkoda ze tak nie mozna.. prawda rrrrrr?

Gość asnus
zrobilbym z toba dokladnie to samo, co zrobil 50 cent z janem pawlem drugim