Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość butla

Jak schłodzić wodę do mleka

Polecane posty

Gość butla

Od miesiaca mała jest na butli a ja dostaję szału. NAjpierw gotuję wodę, potem ją studzę i okazuje się, że jest za zimna-robią się grudy, smoczek się zatyka i mała płacze. Termos w dzień jest ok, ale jak uszykuję sobie wodę na noc to nad ranem i tak nie ma już 40 stopni. Jestem zmęczona i zła na swoje cycki :(. http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-17187.png[/img][/url]

Gość po co gotujesz tuz przed
ja gotowalam,nadal gotuje wode wczesniej,przed podaniem tylko ja podgzewam i sprawdzam lyzeczka,ot cala filozofia!!!!

Wiesz, jak ja robilam? Mialam przegotowana wode w kubeczku (pollitrowym). Jak mialam przygotowac mleko, stawialam na gaz i lyzeczka nabieralam i sprawdzalam na reku, czy jest okey. Taka woda podgrzewa sie chwile, nawet w nocy jest to malo uciazliwe.

ja mialąm tak- dzbanek na zimną wode- przegotowywalam wczesniej i studzilam wlewalam do dzbanka . 2 czesc wody mialam w czajniku elektrycznym byl wrzatek to mieszalam z tą z dzbanka, byla letnia to dawalam samej letniej z czajnika a jak calkiem ostygla to podgrzewalam do odpowiedniej temp. czajnik 20 zl niecale kosztuje mialam specjalny czajnik na mineralkę dla malej. dla mnie super ulatwienie :D:D

Gość *moimz daniem*
kup sobie nowy termos lub podgrzewacz. Na poczatku uzywalam podgrzewacza, ale jak maly zaczal zjadac wieksze ilosci pokarmu, to musialam podgrzewac wiecej wody co trwalo zbyt dlugo i w koncu zrezygnowalam. Teraz uzywam termosu. Zawsze w jednej z butelek mam zimna wode. Kiedy maluszek chce jesc poprostu mieszam zimna z goraca tak zeby uzyskac odpowiednia temperature. Butelka zrobiona jest w minute.

Gość ybttyhjdcfs
najlepszym rozwiazaniem jest zakup podgrzewacza do wody.ja taki kupilam pomimo tego,ze slyszalam wiele krytyki pod adresem takiego sprzetu. ja gotuje wode . potem ona sobie siedzi w garnku .. od razu po karmieniu myje butle wlewam swieza wode i wsadzam do podgrzewacza i ona sobie tam czeka do nastepnego karmienia..kiedy maly chce jesc poprostu wsypuje proszek rozpuszczam i gotowe.mam tak ustawiony sprzet - na minimum - ze nawet nie sprawdzam na rece temperatury bo wiem,ze jest ok))) goraco Ci polecam:)) nie badz zla na siebie,ze nie karmisz piersia:) to nie jest tragedia i nie sluchaj ze lepiej rozwija sie dziecko na piersi:) to kompletna bzdura:) wiem,bo sama karmie synka butla od kiedy skonczyl 3 tygodzie i jest zdrowy jak rybka:) pozdawiam:)

Gość butla
Gotuję bo tak mi powiedział lekarz i tak wyczytałam na eDziecko. Ja używam mieszanki z probiotykami więc nie mogę mieć "za gorącej" wody 37-40 stopni. Takie przelewanki to muszą kilka razy się odbyć zanim mam tą temperaturę.Odechciewa mi się wakacji bo tam też będę musiała mieszać, podgrzewać itd. http://www.maluchy.pl ]http://suwaczki.maluchy.pl/li-17187.png

Gość *moimz daniem*
Jak odwiedzalam mame, tez podgrzewalam wode na gazie. Bardzo dobry i szybki sposob. Niestety jak jestem u siebie to spie z maluszkiem w pokoju, ktory jest na pietrze i o wiele dluzej zajeloby mi zchodzenie do kuchni, zeby podgrzac wode,wiec wybralam termos.

kup sobie czajnik elektryczny albo podgrzewacz jak tu ktos napisal i zobaczysz jak fajnie jest. wiem ze czajniki sie wtedy psują szybko ale 20 zl to nie majątek a zagotujesz wode raz po0tem ona bedzie stala w czajniku jak maluch bedzie chcial jesc wlaczysz czajnik i wylaczysz w odpowiednim momencie tak zeby woda nie byla za gorąca :) nic nie przelewasz nie broudzisz... uwierz mi ze bedziesz doskonale wiedziala kiedy wylaczyc to wkestia wprawy :D sprobuj jak nie to czajnik zawsze sie przyda :D

Gość *moimz daniem*
po kilku takich mieszaniach dojdziesz do wprawy,ja tez musze uzyskac konkretna temp wody zanim dodam mleko. Nie zalamuj sie, a jak nie to kup podgrzewacz.

Gość ybttyhjdcfs
powtarzam: PODGRZEWACZ. nie bedziesz zalowala:) nie wiem po co sie tak kombinuje jak wyczytalam tak "u gory" przeciez mozna swirnac,zeby tak sie z tym bawic...naprawde KUP PODGRZEWACZ,ja mam z CANNPOLBABIES i nie narzekam:)

Gość ybttyhjdcfs
dodam,ze ja tez mam mleko kore nie moze byc w zbyt wysokiej temp.rozpuszczone:) ja tam nic nie chlodze i nie podgrzewam w garnuszkach...ehhhh....:)

Gość polt
a ja robię tak jeśli chcę przygotować 120 ml mleka to wlewam 90 ml zimnej wody, którą mam zawsze wcześniej przygotowaną, później gotuję tylko troszkę wody i dolewam do 120 ml i mam gotową wodę. jak dla mnie to rewelka:D

Gość anuszka pomarańczowa
Kiedyś był taki topik o urządzeniu do schładzania wody(Cool Twister) , ktoś nawet wkleił film o tym http://www.cooltwister.com/source/gesamtvide o.wmv -mnie to przekonuje, może to ci pomoże, były tam dziewczyny, które to sobie chwaliły. A tak w ogóle to sama zobaczysz jak problem minie bo już "za chwilę" mała będzie na słoiczkach, danonkach(tak jak moje baby), a potem będzie jeść to co Ty, a potem Ci przedstawi swojego chłopaka:)

Gość powrót do karmienia piersią je
st możliwy. Jak tak bardzo Ci ciąży ta butla to jeśli są takie możliwości to przystawiaj dziecko jak najczęściej może ci sie uda.

Ja trzymam przegotowana wode w dzbanku, jak robie 180ml wlewam 150/160ml zimnej i 20ml wrzatku, jest idealna temperatura, jak chce 150 to wlewam 120/130 zimnej i reszte wrzatku...butelka zrobiona w minute podgrzewacza uzywalam przy mniejszych ilosciach...teraz to bym za dlugo czekala

Gość v___Doti___v
Tylko PODGRZEWACZ !!!! JA zagotuję wodę wlewam do podgrzewacza i woda czeka sobie na swoją kolej!W nocy termos - mój trzyma od 21.00 do 9.00 rano więc wymień na inny !

Gość dr chemik
Tak sobie czytam te zachwyty nad podgrzewaczami i skóra mi cierpnie. Rozważając wszystkie ww. metody wybrałabym Cool Twister(woda jest już schłodzona), ale ja mam to szczęscie, że moje dziecię karmię piersią, a ze względu na ten syf(tekst poniżej) soczki podaję mu w szklanej butli. Pozwolę sobie coś zacytować: Plastikowe butelki trują! PAP 13.02.2008 Pod wpływem gorących płynów z poliwęglanowych butelek do karmienia uwalniają się substancje, które mogą być szkodliwe dla dzieci - informuje pismo "Toxicology Letters". Jak wykazały badania naukowców z University of Cincinnati, z poliwęglanowych butelek uwalnia się bisfenol A, który może być szkodliwy dla zdrowia (ma działanie podobne do żeńskich hormonów płciowych- estrogenów). Z poliwęglanu zawierającego bisfenol A produkuje się między innymi butelki dla niemowląt, pojemniki na napoje dla sportowców oraz żywice wyściełające puszki od konserw. Jak się okazało, wydzielanie się bisfenolu nie zależy od tego, czy butelka jest stara, czy nowa, ale od temperatury nalanego do niej płynu - pod wpływem wrzącej wody jego uwalnianie się wzrastało nawet 55 razy w porównaniu z wodą o temperaturze pokojowej. Nawet po 9 latach używania butelki poziom wypłukiwanego bisfenolu był taki sam jak przy nowym naczyniu.

Gość rezygnuję z podgrzewacza jutr
o wstawiam go na allegro

Gość kasia z poznania
jak mozna byc tak bezmyslnie dennym,by trzymac kilka godzin wode w podgrzewaczu??szok co mozna czasem za "mądre" rady tu poczytac:(

Gość do dr chemik
Skoro uwalnianiu bisfenolu sprzyja wlewana do butelek zbyt gorąca woda to chyba spczek można podać w plastiku?

Gość butla
Dr chemik dzięki-już byłam skłonna nabyć podgrzewacz, ale w tym układzie poczytam o tym Cool Twisterze i się nad nim zastanowię.

Gość dr chemik
butla -w sumie masz rację soki mają temp. pok. Ale ja już tak mam, że na zimne dmucham:)

Do butli-zdecyduj się naCool Twistera. Ja mam, używam jest SUPER. Do dr chemik-dzięki za informację, widzę, ze wlewając wodę już schłodzoną do 40 stopni do butli nieświadomie chronię swoje dzieci.

Bisfenol jest szkodliwy, ale są butelki bez tego, nie ma co demonizować, wystarczy poszukać. Ja używałam zestawu Habermana medeli i ich butelek, teraz kupiłam butelki szklane fizjologiczne chicco i bardzo je sobie chwalę, korzystam z podgrzewacza, a te butelki świetnie trzymają temperaturę!!!! na wyjazdy sprowadzam sobie butelki newborn z USA,też bez bisfenolu, orzy aktualnych cenach dolara, nie jest tragocznie. Z tego co wiem, Avent ma serię Via , również GErber- obie bez bsfenolu... pozdrawiam inne butelkowe mamy :)

Należy pamiętać, że jest to produkt medyczny specjalnego przeznaczenia do karmienia noworodków, wcześniaków i niemowląt, urozonych z rozszczepem wargi i podniebienia oraz z innymi utrudnieniami w żywieniu. A co z dziećmi, które tych problemów nie mają? Co do systemu Avent Via-drogi sport, bo trzeba po czwartym użyciu pojemniki wyrzucić. Za 10 pojemników płacę ok 50 zł i muszę je wyrzucic po 40 karmieniach, czyli przy dobrych wiatrach starcza to na 8 dni. To ja już wolę swojego Cool Twistera-wydana stówka na wieczność i mam pewność, że woda nie jest za gorąca(bisfenol nie uwalnia się), ułatwia mi to rozpuszczenie mleka i mogę go również zastosować w późniejszym okresie-synowi chłodzę za gorącą herbatę

Gość gość
Witam. Jesli ktoś potrzebuje dobrych i sprawdzonych podgrzewaczy zapraszam do naszego sklepu internetowego www.gumowakaczuszka.pl w naszej ofercie znajdziesz najlepsze podgrzewacze firmy Yoomi które sprawią ze pokarm w 60 sekund jest gotowy i osiąga naturalną temperaturę mleka matki, która wynosi około 32-34°C. Zapraszam do zapoznania się z naszą pełną ofertą