Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość logo

ORTOGRAFIA - SOS

Polecane posty

Gość logo

Mam dylemat...i bardzo prosze znawcow tematu o pomoc. Jak jest poprawnie ...."Franek dla mego (mojego) anioła" mego? czy....mojego?....oto jest pytanie....kto odpowie na nie? Dziękuję.

Gość obie formy poprawne
mego - raczej w tekstach doniosłych tudzież poetyckich. nie wpisałaś kontekstu

Gość obie formy poprawne
desiree83 - masz rację, ale po co dziewczę stresować 🖐️

Nie chcę stresować, ale może się przy okazji dziewczę jednej rzeczy nauczy ;) Może z ciekawości gdzieś poszuka, co to ortografia :)

Gość logo
Z całym szacunkiem,ale.....jak zwał,tak zwał,a problem pozostał. W odpowiedzi na ....jedyne poważne stwierdzenie,....to ma być w formie dedykacji.....dziękuję dla.... "obie formy poprawne"

Gość obie formy poprawne
logo, możesz użyć "mego", możesz użyć "mojego". wybierz sama, co będzie brzmiało lepiej

Ale odpowiedź już padła: "mego" jest to stosowane w poezji, styl bardziej wyniosły, natomiast "mojego" to mowa potoczna. Jeśli chodzi o dedykację, to można obu form użyć, kwestia tylko, jak ma brzmieć. Ja bym uważała z tym "mego", bo chociaż w dedykacji można tego słowa smiało użyć, to czasem takiego przesadnego stylu używa się w ironicznym znaczeniu...

Gość obie formy poprawne
desiree83 - przecież to tylko dedykacja ;). to żenujące czytać tekst, gdzie ciągle tylko "mego, me, mych"

No ale właśnie o to mi chodziło. Uważam, że można tak i tak, ale ja bym napisała "mojego". Tym bardziej, że skoro dla "anioła", to jest to osoba bliska, więc po co się silić na jakieś górnolotne słownictwo?? No dobra, może z tym górnolotne trochę mnie poniosło, ale chyba wiadomo, o co mi chodzi.